Danıştay 7. Daire Başkanı Candan: Saldırı uygun ortamdan kaynaklandı

Danıştay Yedinci Daire Başkanı Turgut Candan, anma töreninde yaptığı konuşmada saldırının uygun ortamdan kaynaklandığını iddia etti.

Danıştay'a yapı

  Danıştay Yedinci Daire Başkanı Turgut Candan , anma töreninde yaptığı konuşmada saldırının uygun ortamdan kaynaklandığını iddia etti .

Danıştay ' a yapılan saldırının yıldönümü ve yargı şehidi Mustafa Yücel Özbilgin ' i Anma Günü nedeniyle anma töreni düzenlendi . Törene , Anayasa Mahkemesi Başkan Vekili Osman Paksüt , Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker , Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya , Danıştay Başkanı Mustafa Birden , HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek ile Özbilgin ' i eşi ve çocukları da katıldı .

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı ' nın okunmasının ardından Özbilgin ' in hayatını anlatan fotoğraflı sunum yapıldı . Sunum sırasında Özbilgin ' in eşi Sema Özbilgin ile çocukları gözyaşlarını tutamadı . Duygusal anların yaşandığı sunumun ardından bir konuşma yapan Yedinci Daire Başkanı Turgut Candan , Özbilgin ' e seslenerek " Sana ve çalışma arkadaşlarına sıkılan kurşunların sebebi türban değil Ergenekon ' muş . Bugünlerde bunları sıkça dillendiriyorlar . " dedi .

Kurşunları kimlerin sıktığı , bağlantılarının kimler olduğu konusunun yargıda olduğunu ve bu konuda söz söylemenin kendilerine düşmeyeceğini dile getiren Candan , " Diyelim ki , kurşunları sıkan eli varlığı iddia edilen Ergenekon kullandı . Bunun böyle olması , menfur saldırının , kimi basın organında senin ve arkadaşlarının hedef gösterilmesinin yarattığı uygun ortamdan yararlanılarak uygulamaya konulduğu gerçeğini değiştirir mi? Eğer siyasetçiler , ' Danıştay Anayasa ' nın gereğini yapmıştır . Esasen Türk Milleti adına yargılama yapan Danıştay ' dan laik , hukuk düzenine gönülden bağlı olan bizlerin beklediği de buydu ' diye söylemde bulunmuş olsalardı , böyle bir başlık atılmamış olsaydı , saldırganlar eylemlerine uygun ortam bulabilirler miydi? " diye sordu .

" Yargıç kararlarıyla konuşur " sözlerini de eleştiren Candan , kararlarda konuşanın yargıcın kendisi değil kanunlar ve hukuk olduğunu belirtti . Hukuk fakültelerinin sayısının 58 ' e ulaştığını dile getiren Candan , bunlardan sadece biri ile bazı hukukçuların bireysel olarak tepkilerini gösterdiğini savundu .

" Eğer yargıç konuşmayacaksa bunca hukuk fakültesinin , baro ve sivil toplum örgütlerinin çoğunluğunun suskun kaldığı bu ortamda , başı sıkıştığında ilk gideceği yer hukuk olan yüce ulusumuz , nasıl öğrenecek adaletin gücünün gücün adaleti olmak üzere olduğunu? " diyen Candan , Özbilgin ' e sıkan ellerin bir hukukçuya ait olmasının halen hayreti içinde olduğunu söyledi .

Laikliğe saldıranların halkın adam olması ve kendi aklını kendisinin kullanabilmesinden korktuklarını ileri süren Candan , Özbilgin ' i ' son Kubilay ' ilan etti . Karanlığı aydınlığa çıkarmak için yanan Kubilaylar ' ın asla unutulmayacağını vurgulayan Candan , ne Özbilgin ' i ne de Kubilaylara kast eden Derviş Mehmetleri unutacaklarını söyledi . Candan , Kemalizm ' in ideoloji denip halkın gözünden düşürülmeye çalışıldığını da savundu .