İstanbul 'caza' gelecek

İstanbul Kültür Sanat Vakfınca (İKSV) Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen '17'inci Uluslararası İstanbul Caz Festivali', 1-20 Temmuz 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

İstanbul Kültür Sanat Vakfınca (İKSV) Garanti Bankası sponsorluğunda düzenlenen "17'inci Uluslararası İstanbul Caz Festivali", 1-20 Temmuz 2010 tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İKSV binasındaki tanıtım toplantısında konuşan İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı, 1980'li yıllarda İstanbul Festivali kapsamında gerçekleştirilen caz konserleriyle temeli atılan, zaman içinde hem izleyicinin yoğun ilgisi hem de güncel müziğin dinamik potansiyeliyle bir şenlik halini alan bu festivalin 1994'ten bu yana İstanbulluları birçok önemli müzisyenle buluşturduğunu söyledi.

Bu yıl festival programında yine birbirinden önemli sanatçıların yer aldığını vurgulayan Eczacıbaşı, bunlardan birinin, her nesilden müzikseverin tanıdığı ve sevdiği ünlü caz vokalisti Tony Bennett olduğuna dikkati çekerek, "Sanatçının festival kapsamındaki konserini, ocak ayında kaybettiğimiz Şakir Eczacıbaşı anısına düzenliyoruz" dedi.

Garanti Bankası Kurumsal Marka Yönetimi ve Pazarlama İletişimi Birim Müdürü Elif Güvenen de festivalin 17'nci yaşını kutlamaktan ve bu yıl da İKSV'nin yanında yer almaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Festivalin her yıl artan bir ilgiyle izlenmesi, sürpriz etkinlikler ve yeniliklerle zenginleşerek geniş kitlelere hitap etmesi bizi son derece mutlu ediyor.

Festival için Türkiye'ye gelen birbirinden değerli sanatçılarla eminim temmuz ayı boyunca İstanbul yine bir 'caz kenti'ne dönüşecek" diye konuştu.

Festival Direktörü Pelin Opcin ise etkinlik programını açıklayarak, 1-20 Temmuz arasında gerçekleştirilecek festivalde 50'nin üzerinde konser verileceğini, 300'ü aşkın yerli ve yabancı sanatçının yer alacağını bildirdi.

Festival programı

İstanbul Caz Festivalinin açılışı, 1 Temmuzda Neşet Ruacan'ın solist olarak katılacağı konserle The Marmara Esma Sultan'da yapılacak.

Bu yıl ilk olarak 3 Temmuzda düzenlenecek Tünel Şenliği'yle Tünel ve Galata bölgesindeki sokaklarda ve değişik mekanlarda ücretli ve ücretsiz konserler, atölye çalışmaları, özel sergiler ve ikramlarla birlikte genç caz grupları ücretsiz konserler verecek.

Caz müziğinin ünlü piyanist ve bestecilerinden Chick Corea, 7 Temmuzda festivalin ilk açık hava konseri için sahnede olacak.

1950'lerden günümüze gelen cazın unutulmaz seslerinden Tony Bennett, 15 Temmuzda Şakir Eczacıbaşı anısına caz severlere unutulmaz bir gece yaşatacak.

Gecede Bennett'ten önce sahnede ünlü caz piyanisti Kerem Görsev sahne alacak.

Cemil Topuzlu Açık Hava Sahnesinde, efsane şarkıcı Grace Jones 16 Temmuzda, "Killer", "Crazy" ve Grammy ödüllü "Kiss From a Rose" gibi unutulmaz hitleriyle günümüz müziğinin yıldız isimlerinden Seal ise 19 Temmuzda sanatseverlerle buluşacak.

Kanada'nın folk müzik alanındaki ünlü isimlerinden Martha Wainwright, efsanevi Fransız şarkıcı Edith Piaf'ın şarkılarını seslendirdiği projesiyle 6 Temmuzda, Çağdaş İspanyol ve Latin müziğini caz ve flamenkonun melankolisiyle harmanlayan usta şarkıcı Buika da 20 Temmuzda Sepetçiler Kasrı'nda sahne alacak.

"İsveç'in Norah Jones'u" olarak adlandırılan şarkıcı ve besteci Lisa Ekdahl, 13 Temmuzda, Hollandalı sanatçı Laura Fygi ise 14 Temmuzda The Marmara Esma Sultan'da müzikseverlerle buluşacak.

Basgitarın dünyaca ünlü ismi Stanley Clarke, ünlü piyanist Hiromi ile 8 Temmuzda, Türkiye'nin önemli piyanist ve bestecilerden Fahir Atakoğlu, Grammy ödüllü vurmalı çalgılar ustası Horacio, "El Negro' Hernandez ve Kanadalı yetenekli basçı Alain Caron ile 12 Temmuzda Arkeoloji Müzesi bahçesinde konser verecek.

Avrupa cazının en önemli temsilcilerinden efsanevi trompetçi Enrico Rava ve öğrencisi piyanist Stefano Bollani, 9 Temmuzda İtalyan Kültür Merkezi iş birliğiyle Aya İrini Müzesi'nde festivalin konuğu olacak.

Folk ve elektronik müziği ustaca birleştiren çalışmaları ve renkli kişiliğiyle tanınan Imogen Heap, 10 Temmuzda İstanbul Modern'de hayranlarıyla buluşacak.

Son 20 yılın en önemli acid jazz, funk ve R&B gruplarından The Brand New Heavies, vokalistleri N'Dea Davenport'un da yer aldığı kadrosuyla 14 Temmuzda İstinye Park'ta sahne alacak.

Festivalde İKSV'nin yeni açılan mekanı Salon'da, basgitarda Amerikalı bariton şarkıcı Larry Graham 2 Temmuz'da, Los Angeleslı orkestra "BreakestraChali 2na" ise 9-10 Temmuzda hafta sonu partileri kapsamında müzikseverlerle buluşacak.

Türkiye caz sahnesinin en başarılı isimlerini Avrupalı ustalarla özel projelerde buluşturan "European Jazz Club" konserleri, İKSV binasında 5-15 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

Festivalde, caz müziğini İstanbul'un zengin kültürel dokusuna yayıp her yaştan dinleyiciyle buluşturmayı hedefleyen ve ücretsiz "Genç Caz" ve "Sokak Konserleri" düzenlenecek.

"Genç Caz" konserler dizisine katılacak gruplar, İKSV'de 23 Mayısta yapılacak değerlendirme konseriyle belirlenecek.

Festivalin vazgeçilmezleri arasında yer alan "Caz Vapuru", 4 Temmuzda New Orleanslı bando "The Panorama Jazz Band" ve İstanbul Saksafon Kuartet eşliğinde Boğaza açılacak.

İstanbul'daki Nardis Jazz Club, 1-15 Temmuz tarihleri arasında Sibel Köse, Yahya Dai, Selim Benba, Burak Bedikyan ve Ece Göksu gibi cazın önemli isimlerini ağırlayacak.

Festivalin 15 Mayısta satışa çıkacak biletleri, Biletix satış noktaları, 0 216 556 98 00 numaralı çağrı merkezi ve www.biletix.com internet sitesi ile İKSV binasından edinilebilecek.


CNN Türk