ABD'de bankalara büyük soruşturma

ABD'de Goldman Sachs'a karşı açılan davanın bir benzerinin J.P. Morgan, Citigroup, Deutsche Bank ve UBS gibi Wall Street'in büyük bankalarının aleyhine de açılması için düğmeye basıldı.

Sermaye piyasası düzenleyicileri ile işbirliği yapan federal savcılar, Wall Street'in büyük bankalarının mortgage kredilerine dayalı menkul kıymet işlemlerinde yatırımcılarını yanlış yönlendirip yönlendirmediği araştırmak için hazırlık soruşturması başlattı.

Konuya yakın kaynaklardan alınan bilgiye göre, haklarında ön soruşturma yürütülen J.P. Morgan Chase, Citigroup, Deutsche Bank ve UBS aynı zamanda ABD'nin sermaye piyasasını düzenleme organı SEC tarafından açılan bir davanın da parçası haline gelmiş durumda.

SEC açtığı davada söz konusu bankaların, mortgage kredilerine dayalı menkul kıymet anlaşmaları alım satım işlemleriyle ilgili kapsamlı bir soruşturma yürütüyor.

Hali hazırda ABD'nin en büyük bankalarından Goldman Sachs benzer bir soruşturma sürecinden geçerken, gelen haberler Morgan Stanley’in de aynı problemle karşı karşıya olduğunu gösteriyor.

Soruşturmaların yürütülme sürecinde Manhattan Savcılığı ile SEC işbirliği içinde çalışıyor.

Soruşturmaların kapsamında bu kurumların oluşturduğu mortgage varlıklarına dayalı menkul kıymet ürünlerinde müşterilerine karşı, düşüş yönünde pozisyon alıp almadıklarının yanıtı aranıyor.

Bu türev ürünler daha sonra gayrimenkul piyasasında yaşanan çöküş sonrasında, satış pozisyonu alanlara kâr ettirmişti.

AÇIKLAMA GELMEDİ

Gelişmelerle ilgili olarak ne Manhattan Savcılığı yetkililerinden ne SEC'ten ne de adı geçen Goldman, Citigroup, Deutsche Bank ve UBS'ten bir açıklama yapıldı. Ancak Morgan Stanley, savcılığın banka ile bir temasa geçmediğini ve ayrıca yanlış bir şey yapmadıklarını belirtti.

Aynı şekilde JP Morgan yetkilileri de federal savcıların kendileriyle görüşmediğini ve herhangi bir cezai soruşturmadan haberdar olmadıklarını söyledi.

WALL STREET’E KARŞI ÖNEMLİ HAMLE


Cezai soruşturmalar, küresel finansal krize büyük etkisi olduğu savunulan Wall Street'e karşı başlatılan denetleme çabasının sertliğini göstermesi açısından önemli bulunuyor.

Savcılar şimdiye kadar finansal kriz nedeniyle sadece yatırım bankası Bear Stearns işlemcilerine karşı dava açmış ancak kaybetmişlerdi. Ülkede yasa koyucular da bu konunun üzerine daha fazla gidilmesi için savcılara destek veriyor.

Hali hazırda delil toplama sürecinde olan savcıların, açılacak bir ceza davasını kazanabilmesi için bankaların, yatırımcılarını bilerek ve isteyerek yanlış yönlendirdiğini ispatlaması gerekiyor.

Kaynak: Hürriyet