Prof. Dr Mustafa Ünal: Şamanizm diye bir din yok

Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Mustafa Ünal, Türklerin dinleri arasında kabul edilen Şamanizm'in din olmadığını, kültü

Erciyes Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr Mustafa Ünal, Türklerin dinleri arasında kabul edilen Şamanizm'in din olmadığını, kültürel bir unsur olduğunu ileri sürdü.

Fırat Üniversitesi İlahiyat Fakültesi tarafından gerçekleştirilen "Tarihte Türklerin Kabul Ettiği Dinler ve Nedenleri" konulu konferansta konuşan Prof. Dr. Mustafa Ünal, Türklerin İslam'ı yıllar süren bir olgu sonrası kabul ettiğini ve İslam dininin evrensel bir din olduğunu ifade etti.

Ünal, Türklerin tarihte Şamanizm'den, Budizm'e kadar birçok din değiştirdiğinin altını çizdi.

Ünal, "Uzun dönemler boyunca Türk milleti geçmişten günümüze kadar düşüncelerini ve ideallerini zamanımıza taşımış. Tabi ki böyle bir milletin kendisine ait bir dili ve dini olması gerekir. Türklerin eski dini nedir? denildiğinde, hemen her yerde Şamanizm diye cevaplandırılır. Biz dinler tarihçileri olarak Şamanizm diye bir din olmadığını, kültürel bir unsur olduğunu düşünmekteyiz." dedi. Konferansın sonunda Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Ünal'a plaket takdim etti.

Fırat Üniversitesi Fen Fakültesi Prof. Dr. Bahaeddin Ögel Konferans Salonu'nda gerçekleştirilen konferansa Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Feyzi Bingöl, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Kılıç, İl Müftüsü Ömer Kocaoğul ve çok sayıda davetli katıldı.