29. Uluslararası İstanbul Film Festivali başladı

29. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nin ilk gününde sinemaseverler salonları doldurdu.

Dün akşam Lütfi Kırdar Uluslararası Sergi ve Kongre Sarayı'nda görkemli bir törenle açılan festival, renkli programıyla, yine film ve sanatla dopdolu geçecek iki hafta vaat ediyor.
İstanbul Kültür Sanat Vakfı tarafından düzenlenen 29. Uluslararası İstanbul Film Festivali'nde 18 Nisan'a kadar 200'ün üzerinde film izleyiciyle buluşacak.
Festivalin gösterimleri Beyoğlu'nda Atlas, Yeni Rüya, Beyoğlu, Sinepop, Pera Müzesi sinemaları, Kadıköy'de Kadıköy sineması ve Nişantaşı CityLife Cinema olmak üzere toplam 7 sinema salonunda gerçekleştirilecek.
Bugün festivalde Atlas Sineması'nda "İyi Bir Başlangıç: 30 Yılın En İyi İlk Filmleri" bölümünden, Lars von Trier'in ilk filmi Suç Unsurunun gösteriminden önce SİYAD'dan Yusuf Güven bir sunum gerçekleştirdi. Atlas Sineması'nda açılış filmi Paris'te Son Konser, filmin başrol oyuncusu Aleksey Guskov'un katılımıyla gösterildi. Atlas Sineması'nda bu yıl Yaşam Boyu Başarı Ödülü alan Marco Bellocchio'nun son filmi Yenmek, yönetmenin katılımıyla gösterildi. Sinepop Sineması'nda gösterilecek Erkek Gibi Ölmek filminin Portekizli yönetmeni João Pedro Rodrigues filmden sonra izleyicilerden gelen soruları yanıtladı.
Akşam saat 19.00'da Yeni Rüya'da, geçtiğimiz Şubat ayında Berlin Film Festivali'nde Jüri Büyük Ödülü Gümüş Ayı alan Islık Çalmak İstersem, Çalarım filmi, senarist Catalin Mitulescu ve oyuncu Ada Condeescu'nun katılımıyla gösterilecek. Saat 20.00'de ise Emek Sineması'nın önünde "Emek Sineması Yeniden Açılıyor!" sloganıyla, sinemanın kapatılışını protesto edenler tarafından alternatif bir festival partisi yapılacak. Eğlenceli protesto esnasında büyük bir sokak partisinin yanı sıra, Dziga Vertov'un Kameralı Adam filmi gösterilecek.