Dünya basınının gündemi

İngiltere'de 6 Mayıs'ta yapılacak genel seçimler yabancı basının ağırlıklı gündemini oluşturuyor.

Dünya basınının gündemi
  Sunday Times gazetesinin manşeti , ' Clegg , Brown ' u desteklemeyecek ' .
Ö ; zellikle televizyonlardaki tartışma programlarıyla partisine desteğini artırmış gö ; rü ; nen Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg , gazeteye verdiği mü ; lakatta , Başbakan ve İşç ; i Partisi lideri Gordon Brown ' ın başbakanlığına destek vermeyi reddeceğini sö ; ylü ; yor .
Clegg , İşç ; i Partisi ' nin , hiç ; bir partinin mecliste ç ; oğunluğu elde edememesi halinde , en ç ; ok sandalyeyi kazansa da , bu durumun değişmeyeceğini belirtiyor .
The Sunday Times gazetesinin YouGov şirketine yaptırdığı kamuoyu araştırmasına gö ; re bugü ; n seç ; im olsa oyların Muhazafazakar Parti yü ; zde 35 ' ini , Liberal Demokrat Parti yü ; zde 28 ' ini , İşç ; i Partisi ise yü ; zde 27 ' sini alacak .
Bu durumda mecliste hiç ; bir parti elde edemezken ; Muhazafazakar Parti 285 , İşç ; i Partisi 243 , Liberal Demokrat Parti de 90 sandalye kazanacak .
Ancak İşç ; i Partisi , İngiltere ' de her seç ; im bö ; lgesinde en ç ; ok oyu alanın doğrudan milletvekili seç ; ilmesi yü ; zü ; nden , seç ; imde ü ; ç ; ü ; ncü ; sırada yer alıp , mecliste en ç ; ok sandalyeye sahip olabilir .
Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg , Sunday Times gazetesine verdiği mü ; lakatta bu durumla ilgili olarak , ' Bence bu tamamen saç ; malık . Bö ; yle birşey nasıl olur? Gordon Brown , seç ; im sistemimizin tuhaf ö ; zellikleri yü ; zü ; nden başbakanlığa ç ; ö ; kemez ' diyor .
Gazeteye konuşan partinin ü ; st dü ; zey yetkilileri de , herhangi bir koalisyon hü ; kü ; metine yö ; nelik mü ; zakarelere , ' eşit sayıda bakanlık ' talebiyle başlayacaklarını belirtiyor .
Brown ' dan Muhafazakarlara tepki
Independent on Sunday gazetesinin manşetinde ise Başbakan Gordon Brown ' la yapılmış bir mü ; lakat var .
Gordon Brown , ' Benim inancım ' manşetiyle verilen haberde , ana muhalefetteki Muhafazakar Parti ' yi eleştiriyor .
Brown , ' Ç ; ocuklu ailelere yö ; nelik vergi indirimlerini ortadan kaldırmak , miras vergisini de en zengin kesimin işine yarayacak şekilde kesmek . Bö ; ylesi bir adaletsizliğe nasıl tahammü ; l edebilirsiniz? ' diye soruyor .
İngiltere Başbakanı , Muhazafazakarları eleştirirken ilk kez Tanrı ' ya da atıfta bulunmmuş .
Gordon Brown ' a gö ; re Muhazafazakların sloganı , ' Tanrı daha ö ; nce yardım ettiklerine yardım eder ' .
Independent on Sunday gazetesinin ComRes şirketine yaptırdığı kamuoyu araştırmasına gö ; re bugü ; n seç ; im olsa oyların Muhazafazakar Parti yü ; zde 34 ' ü ; nü ; , Liberal Demokrat Parti yü ; zde 29 ' unu , İşç ; i Partisi ise yü ; zde 28 ' sini alacak .
Gordon Brown , kamuoyu araştırmaları partisinin ü ; ç ; ü ; ncü ; sırada gö ; sterse de , yorulmadan ve korkmadan sonuna kadar mü ; cadele edeceğini vurguluyor .
Independent on Sunday gazetesine gö ; re İşç ; i Partisi ' yle Liberal Demokrat Parti ' nin ö ; nde gelenleri , hiç ; bir partinin mecliste ç ; oğunluğu elde edememesi ve Liberal Demokrat Parti lideri Nick Clegg ' in Brown ' la ç ; alışmayı reddetmesi halinde , hayata geç ; irebilecek bir senaryoyu da tartışıyor .
Habere bakılırsa , Gordon Brown bu durumda İşç ; i Partisi liderliğini İç ; işleri Bakanın Alan Johnson ' a ya da Dışişleri Bakan David Miliband ' e bırakacak .
Brown , Independent on Sunday gazetesine verdiği mü ; lakatta , bö ; yle bir ihtimali dışlamamış .
Cameron ' dan Liberal Demokratlara sinyal
Observer gazetesinin bugü ; nkü ; manşeti ise ' Cameron , Liberal Demokratlarla koalisyona kapıyı aç ; ık bırakıyor ' .
Gazeteye bu yorumu yaptıran , Muhazafakar Parti lideri David Cameron ' ın gazeteye verdiği mü ; lakatta , seç ; im sisteminde reform yapılması ihtimalini dışlamaması .
David Cameron , daha ö ; nce hep seç ; im sisteminin değiştirilmesine karşı ç ; ıkmıştı .
Cameron , Observer ' a verdiği mü ; lakatta , ö ; nce yine mevcut seç ; im sisteminin İngiltere iç ; in en iyi sistem olduğuna inandığını sö ; ylü ; yor .
Ancak Muhafazakar parti lideri daha sonra , mecliste hiç ; bir partinin ç ; oğunluğu elde edememesi halinde , seç ; im sisteminde reform yapılmasını tartışma ihtimalini dışlamıyor .
İngiltere ' de bugü ; ne dek ü ; ç ; ü ; ncü ; parti konumundaki Liberal Demokratlar , her seç ; im bö ; lgesinde en ç ; ok oyu alanın doğrudan milletvekili seç ; ilmesinin adaletsiz olduğunu vurguluyor .
Seç ; im sisteminde reform yapılması , Liberal Demokratların bir koalisyon hü ; kü ; metine dahil olmak iç ; in belirledikleri taleplerin başında geliyor .
İşç ; i Partisi ise farklı bir seç ; im sistemini referanduma sunma sö ; zü ; vermişti .
Partinin ö ; nerdiği sisteme gö ; re , bir seç ; im bö ; lgesinde oyların en az yü ; zde 50 ' sini alan aday milletvekili seç ; ilecek .
Hiç ; bir adayın yü ; zde 50 oy alamaması halinde , en az oy alan aday elenecek ve seç ; menlerin ikinci tercihlerine bakılacak .
Bu işlem , bir aday yü ; zde 50 oranını elde edene dek devam edecek .
Liberal Demokratlar daha ö ; nce seç ; im sisteminde bu yö ; nde bir değişikliği de yeterli bulmadıklarını aç ; ıklamış ve nispi temsilden yana olduklarını sö ; ylemişlerdi .
İngiliz hü ; kü ; meti Papa ' dan ö ; zü ; r diledi
Sunday Telegraph gazetesi ise bugü ; n manşetine genel seç ; imle ilgili gelişmeler dışında bir haberi ç ; ekmiş .
Gazete , İngiliz hü ; kü ; metinin dü ; n İngiltere ' ye yapacağı geziyle dalga geç ; ilen resmi evraklar yü ; zü ; nden Papa 16 . Benediktus ' tan ö ; zü ; r dilediğini duyuruyor .
Sunday Telegraph ' a sızan ö ; neriler , Başbakanlıkla diğer bazı bakanlıklarda gö ; revli bü ; rokratların bu ay bir toplantı sonrası hazırladıkları gizli belgelerde yer alıyor .
Gazetenin haberine bakılırsa , bü ; rokratlar Papa16 . Benediktus ' un , bir eşcinsel evliliğini kutsamasını ve Katolik Kilisesi markalı prezervatiflerin satışa ç ; ıkarılmasına onay vermesini istemiş .
Sunday Telegraph , hakaret nedeniyle Papa 16 . Benediktus ' tan ö ; zü ; r dilendiğini ve İngiliz hü ; kü ; metinin yaşananlarla ilgili olarak soruşturma başlattığını duyuruyor .
İngiltere Dışişleri Bakanı David Miliband ' e yakın bir kaynak da , bakanın ö ; nerileri duyunca , ' dehşete dü ; ştü ; ğü ; nü ; ' sö ; ylemiş .
Aynı gö ; rü ; şü ; dile getiren Nottingham Kilisesi Piskoposu Malcolm McMahon da , ' Bir insanı ü ; lkenize davet edip sonra da ona bu şekilde saygısızlık yapmazsınız ' diyor .
Papa 16 . Benediktus , 16-19 Eylü ; l tarihleri arasında İngiltere ' yi ziyaret edecek .
Bu , İngiltere ' ye 1982 ' den bu yana bir Papa ' nın yapacağı ilk gezi olacak .