Tofaş siparişten yemekhaneyi yenileyemedi

Hem iç pazarda hem ihracatta hızlanan otomotiv sektörü, fabrikaların üretim sınırlarını zorlamaya başladı

Tofaş siparişten yemekhaneyi yenileyemedi
  Bu yıl iki vardiya ile 290 bin adetlik ü ; retimi tutturacak olan Tofaş , hafta sonları da ç ; alıştığı iç ; in yemekhanesini bile yenileyecek fırsat bulamıyor

İç ; piyasadaki canlılığın yanı sıra ihracatın da iyi gitmesi otomotiv fabrikalarının sınırlarını zorlamasına neden oluyor . Tü ; rkiye ' nin en bü ; yü ; k otomotiv fabrikalarından olan Bursa ' daki Tofaş fabrikası da ü ; retimini 2 vardiyada sü ; rdü ; rü ; rken , fabrikada hafta sonları da ü ; retim yapılıyor .

Tofaş CEO ' su Ali Pandır , fabrikada 2 vardiyada tü ; m sınırlarını zorladıklarını belirterek &ldquo ; Cumartesi dahil ç ; alışıyoruz . Yemekhaneyi yenilememiz lazım .

Ama işç ; iler durmadan ç ; alıştığı iç ; in onu bile yapamıyoruz . Tatillerde bile ç ; alışıyoruz&rdquo ; dedi . Yaklaşık 7 bin kişilik istihdamları olduğuna dikkat ç ; eken Pandır , bu rakamda bir kayıp olmayacağını kaydetti .

Vardiya sayısını ise ü ; ç ; e ç ; ıkarmayı dü ; şü ; nmediklerini de belirten Pandır &ldquo ; Ü ; ç ; ü ; ncü ; vardiya kararı zor . O zaman kapasitenin yü ; zde 100 ' ü ; kullanılmış olur ve ü ; retim 360 bine ç ; ıkar . Şimdilik iki vardiyada sınırı zorlayıp 290 bin yıllık ü ; retime gidiyoruz&rdquo ; diye konuştu .

İç ; pazarı ihmal ettik

İhracatın planlandığı gibi gittiğine de dikkat ç ; eken Pandır , şunları sö ; yledi : &ldquo ; İlk 3 ay dış pazara yoğunlaşmıştık . İtalya ' da yılın ilk 3 ayı iç ; in ticari araç ; larda teşvik vardı .

Bunu kaç ; ırmamak iç ; in yurt dışı iç ; in ü ; retime ağırlık vermiştik . Tü ; rkiye ' de ithalat yaparak araç ; getiren şirketler pazardaki yü ; kselişi tahmin edemedi . Şimdi biz atağa geç ; eceğiz .

Gü ; cü ; mü ; zü ; kullanarak , iç ; pazara bakacağız . &rdquo ; ABD ' li Chrysler ' a ortak olan Fiat ' ın ABD ' ye Bursa ' da ü ; retilen Doblo ' yu da ihraç ; etme planınına da değinen Pandır , ABD ' liler iç ; in kü ; ç ; ü ; k sayılan bu segmentte ABD ' de satışların beklenenin altında geliştiğine işaret etti .

Bu sınıfta satışların yarı yarıya dü ; ştü ; ğü ; nü ; anlatan Pandır &ldquo ; ABD ' de de durumlar dü ; zeliyor . 150 dolara ç ; ıkan petrol fiyatı geriledi .

ABD ' ye Doblo gö ; ndermek şu an mantıklı değil . Doblo ' yu ABD ' ye uygun hale getirmek iç ; in 100 milyon dolardan fazla yatırım gerekiyor ama yapılacak satış bunu karşılayamaz&rdquo ; diye konuştu .

80 mü ; hendisi Fiat ' a kiraladı

Tofaş ' ın Ar-Ge ' deki başarısı transferleri de hızlandırdı . Pandır &ldquo ; Ar-Ge ' deki 450 mü ; hendis ü ; ç ; yeni projeye imza attı . Şimdi boş iki yıl var .

Bu dö ; nemde mü ; hendislerimizden 80 ' i Fiat ' ın adını benim de bilmediğim bir projesi iç ; in ç ; alışıyor . Yani 80 Ar-Ge mü ; hendisimizi Fiat ' a kiraladık&rdquo ;

Alfa Romeo Giulietta ' ya ö ; zel fiyat : 25 bin Euro

Tofaş ' ın distribü ; tö ; rlü ; ğü ; nü ; yaptığı İtalyan Alfa Romeo ' nun kompakt sınıfta yer alan 147 modelinin yerini alacak Alfa Romeo Giulietta , ağustostan itibaren Tü ; rkiye ' de de satışa sunulacak .

1 . 4 litrelik 120 ve 170 HP ' lik benzinli motor seç ; eneklerinin yanı sıra 1 . 6 litre 105 HP ve 2 . 0 litrelik 170 HP ' lik turbo dizel motorlar , Giulietta ' nın kaslı kaputu altında gö ; rev alacak .

Giulietta , Tü ; rkiye ' ye ö ; zel 25 bin Euro dü ; zeyinde bir fiyatla satışa ç ; ıkacak . Alfa Romeo Marka Direktö ; rü ; Arzu Ç ; olakoğlu , modelin Tü ; rkiye fiyatının 28 bin Euro olması gerektiğini ancak İtalya ' dan Tü ; rkiye iç ; in ö ; zel fiyat istediklerini kaydetti .

Bu yıl 250 ile 500 adet arasında Giulietta satmayı hedeflediklerini de belirten Ç ; olakoğlu , Giulietta ' nın markanın amiral gemisi olacağını vurguladı . 350 litrelik bir bagaj hacmine sahip olan Alfa Romeo Giulietta , Alfa Romeo 147 ' ye gö ; re 70 litre daha fazla yü ; kleme hacmi sunuyor .

Fiesta Sport 33 bin 650 liradan piyasada

Ford Otosan , Fiesta ' nın yeni 3 kapılı modeli Fiesta Sport ' u piyasaya sundu . Red Dot Tasarım ö ; dü ; llü ; Fiesta , 2009 yılında 472 bin adetlik satışla Avrupa ' nın en ç ; ok satan 2 . otomobili olmuştu .

Ford Otosan Genel Mü ; dü ; rü ; Nuri Otay &ldquo ; Bü ; yü ; k ilgi ile beklenen Fiesta Sport ' u , Dü ; nya Ralli Şampiyonası ' nın İstanbul ayağında lanse ediyoruz .

Fiesta Sport ' u 33 bin 650 TL ' den başlayan fiyatlarla sunuyoruz . Mü ; şterilerimiz , nisan ayında da devam eden 50 . yıl kampanyamızdaki 50 ay 500 TL taksitli kredi , 50 ay garanti ve yol yardım hizmeti gibi avantajlardan da faydalanabilecek&rdquo ; diye konuştu .

Otomotivin stratejisi hazır

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergü ; n , sektö ; rü ; n gereksinim duyduğu planlama iç ; in gerekli olan Otomotiv Sektö ; rü ; Strateji Belgesi ' nin bitmek ü ; zere olduğunu sö ; yledi .

Strateji belgesinin 1-1 . 5 ay iç ; inde tamamlamayı ö ; ngö ; rdü ; klerini sö ; yleyen Ergü ; n , son haliyle Ekonomi Koordinasyon Kurulu ' nda ele alacaklarını sö ; yledi . Ergü ; n &ldquo ; Belgemizde , stratejik bir bakış aç ; ısıyla , ö ; nü ; mü ; zdeki dö ; nemde otomotiv sektö ; rü ; nü ; n nerede olması lazım geldiğini , nasıl bir ü ; retim modeli iç ; inde olması lazım geldiğini , ü ; retimdeki hedeflerinin ne olması gerektiğini ortaya koyan maddeler var&rdquo ; diye konuştu .

Ergü ; n , ayrıca 2011 yılında Tü ; rkiye ' de ilk elektrikli aracın ü ; retilmeye başlanacağını belirtti . Ergü ; n , Renault Firması ' nın Bursa ' da Fluence modelinin elektriklisini ü ; reteceğini ve ihraç ; edeceğini sö ; yledi .

Star