Giresunlu Girişimciler İçin Yatırım Fırsatları

Fındık Tanıtım Grubu (FTG) liderliğinde kurulan Karadeniz Gelişim Akademisi Giresun'a yönelik devlet teşviklerini masaya yatırdı.

Giresunlu Girişimciler İçin Yatırım Fırsatları
  İstanbul Üniversitesi Öğretim Görevlisi Bülent Balyemez ' in , Hotel New Jasmin Konferans Salonu ' nda sunduğu seminerde , turizmden tarıma , dış ticaretten sağlık sektörüne dek birçok alanda devlet teşvikleri anlatıldı . Seminerde , teşvikler ve devlet desteğinin yanı sıra , Avrupa Birliği ( AB ) hibeleri konularında da bilgi veren Balyemez , 2009 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yeni yatırımlarda devlet yardımları konusunun yeniden belirlendiğini bildirdi . Bülent Balyemez , büyük ölçekli yatırımlara , gümrük vergisi muafiyeti , KDV istisnası , vergi indirimi , sigorta primi işveren hissesi desteği ve yatırım yeri tahsisi de uygulandığını belirterek , " 50 milyon liranın üzerindeki büyük yatırımların yanı sıra , Giresun ' un da içinde yer aldığı bölgede minimum 500 bin liranın üzerindeki yatırımlar da devlet tarafından desteklenmektedir " dedi .
Teşvik paketinde bölgeye yönelik yatırımlar için de ; vergi indirimi , sigorta pirimi desteği , yatırım yeri tahsisinin yanı sıra , faiz desteği olanaklarının sunulduğunu vurgulayan Bülent Balyemez , devlet teşviği ve desteklerinin değişik sektörleri kapsadığını ifade etti . Balyemez , bölgede teşvik kapsamında olan sektörleri şöyle özetledi :
" Soğuk hava depoculuğu , lisanslı depoculuk , madencilik ve taşocakçılığı yatırımları , gıda ürünleri ve içecek imalatı , entegre hayvancılık yatırımları , süt ürünleri yetiştiriciliği , tekstil ürünleri imalatı , bavul , el çantası , saraciye , ayakkabı imalatı , akıllı ve çok fonksiyonlu teknik tekstil , döşemelik parke , kontraplak , yonga levha , sunta mdf gibi plakların imalatı , kağıt ve kağıt ürünleri imalatı , yapı elemanları , kireç , alçı , radyo televizyon haberleşme teşhizatı ve cihazları imalatı , tıbbi aletler hassas ve optik aletler imalatı , mobilya imalatı , üç yıldız ve üzeri otel yatırımları , eğitim hizmetleri , hastane ve huzur evi yatırımı , tehlikeli atık geri kazanım ve bertaraf tesisleri . "
Ekonomik yatırımları destekleme programı çerçevesinde , tarımsal ürünlerin işlenmesi , depolanması ve paketlenmesine yönelik yatırımların yanı sıra , jeotermal , biyogaz , güneş ve rüzgar enerjisi gibi alternatif enerji kaynakları kullanan seraların yapımına yönelik yatırımların da destekleme programına dahil olduğu anlatan Balyemez , toplu basınçlı sulama sistemi yatırımlarının da bu kapmamda desteklendiğini bildirdi .
Bülent Balyemez , kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgelerinde ve turizm merkezlerinde , bölgenin doğal ve kültürel özelliklerini bozmamak , turizm işletmelerine zarar vermemek , imar planlarına uygun olmak ve Bakanlıktan izin almak kaydıyla kamuya yararlı turizm tesislerin yapımı ve işletilmesinin de teşvik edildiğini vurguladı .
Ulusal tarım stratejileri çerçevesinde , tarım üreticilerine ise kırsal alanda , bireysel veya grup şeklinde , öz sermayeye dayalı projeli yatırımlar için teşvikler sunulduğunu ifade eden Balyemez , " Bu kapsamda tarım ürünlerinin depolanması , işlenmesi , değerlendirilmesi ve pazarlanmasına yönelik ekonomik faaliyet yatırımları ile altyapı tesislerine yönelik yatırımların teşvik edilmesi ve desteklenmesi amaçlanmaktadır " dedi .
Düzenlenen seminere Giresun Valisi Mustafa Yaman , Giresun Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Karadere , Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı ve işadamları katıldı .