Biyogaz üretilen çiftlik evi projesi birinci oldu

Düzce'nin Akçakoca İlçesi'nde Akçakoca Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi'nin güneş ve rüzgar enerjili, biyogaz üretiminin yapıldığı, yağmur ve kar sularının değerlendirildiği çiftlik evi projesi meslek liselerinin katıldığı yarışmada Türkiye birincisi oldu.

  Milli Eğitim Bakanlığı ' nın meslek liseleri arasında dü ; zenlediği ' Proje Tabanlı Beceri Yarışması ' nda , Akç ; akoca Teknik ve Endü ; stri Meslek Lisesi ' nin , ' Yenilebilir Enerji Kaynakları ve Otomasyonu ' projesi , 100 proje arasından birinci oldu . Sonuç ; lar geç ; en cuma gü ; nü ; aç ; ıklanırken , Elektrik Elektronik Otomasyon Bö ; lü ; mü ; son sınıf ö ; ğrencileri Ali Kemal Akın , Murat Turşu ve İsmail Emin Baş yarımşar altınla ö ; dü ; llendirildi . Okula ise bir dizü ; stü ; bilgisayar ile 15 bin TL hediye edildi . Projenin birinci seç ; ilmesi okulda bü ; yü ; k mutluluk yarattı .

Proje hakkında bilgi veren ö ; ğrencilerden Ali Kemal Akın , &ldquo ; Danışman ö ; ğretmenlerimizin tavsiyesi ile ilk ö ; nce sera ile başladık . Sonra ç ; iftlik evini dü ; şü ; nerek komple proje geliştirdik . 4 ayda ç ; alışmamızı tamamladık . Hayvan gü ; bresini nasıl değerlendiririz diyerek biyogaz ü ; retimiyle seraların ısıtılmasını , daha sonra kar ve yağmur sularının kuyuda toplanarak değerlendirilmesini , gü ; neş ve rü ; zgar enerjisinden de elektrik ü ; retimini sağladık . Bir ç ; iftlik evinde bu proje uygulandığı zaman 35- 40 bin TL ' ye mal oluyor . Bu uygulanırsa hem o ç ; iftliğin ihtiyaç ; ları giderilir , hem de ç ; evreye elektrik verebilir&rdquo ; dedi .

Akın , proje sayesinde ç ; evre kirliliğinin ve enerji tasarrufunun sağlandığını sö ; yledi . Akın , &ldquo ; Rü ; zgar ve gü ; neş enerjisini kullanılarak elektrik enerjisi ü ; retilebilir , kar ve yağmur suyu depolanarak seraların , ç ; iftliklerin ve evin su ihtiyacı karşılanabilir , hayvan gü ; bresinden de biyogaz elde edilerek evin ve seranın ısıtma ihtiyacı giderilebilir . Bu sayede enerji maliyeti dü ; şü ; rü ; lerek , ç ; evre kirliliği ö ; nlenebilir&rdquo ; diye konuştu .

Okul Mü ; dü ; rü ; Mustafa Gü ; zel ise atık malzemeleri de değerlendirerek , danışman ö ; ğretmenleri Engin Arslan , İhsan Kar , Erdal Bucak , Erol Gö ; k ve Zafer Şahin Dokuyucu nezaretinde ö ; ğrencilerin projeyi hazırladığını , maketin 650 TL ' ye mal olduğunu ifade ederek ö ; ğrencileri ve ö ; ğretmenleri tebrik etti .