Otomotivciler 'ilk 10' hedefini öteledi

Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Durak, kriz öncesinde '2012 yılında dünyada toplam üretimde ilk 10'a, Avrupa Birliği'nde (AB) ilk 3'e gireriz' hedeflerinin bulunduğunu, ancak kriz nedeniyle '2012' sayısını tablodan çıkarmak zorunda kaldıklarını belirterek, 'Gönül arzu eder ki 2012 olmasa da 15'e kalmadan 2014 yılınd

Otomotivciler 'ilk 10' hedefini öteledi
  Durak , OSD ' nin 36 . Olağan Genel Kurulu ' nda yaptığı konuşmada , kriz ö ; ncesindeki hedeflerinin tarihini biraz ö ; telediklerini sö ; yledi .

Turgay Durak , şunları kaydetti : ' Kriz ö ; ncesinde ilettiğimiz , mevcut fabrikaların 1 , 5 milyonluk kapasiteye ulaşmış olması ve 1 , 5 milyonluk ü ; retim adedine gö ; re ü ; retim yapmasının verdiği bir cesaretle sö ; ylediğimiz şuydu ; 2012 yılına geldiklerinde mevcut fabrikalarda kapasite artışıyla 200-300 bin , en azından da yeni 1 markanın fabrikasının gelmesiyle veya mevcut markalardan birinin ikinci veya ü ; ç ; ü ; ncü ; bir yeni fabrika daha yapmasıyla 2 milyon adet ü ; retime ulaşırız . Tü ; rkiye ' de 1 milyon adet araç ; satılır . Bu 1 milyon adet aracın 500 bini ithal olur . 500 bini Tü ; rkiye ' de ü ; retilir . Ü ; retimimizden arta kalan 1 , 5 milyon adet aracı ihraç ; ederiz .

Yan sanayi ile beraber ihracat gelirimiz 50 milyar dolara varır . Bö ; yle olduğunda da bayilerimizle beraber 400 bin olan istihdamımız da 600 bine varır . Bunun sonucunda da dü ; nyada toplam ü ; retimde de ilk 10 ' a , AB ' de ilk 3 ' e gireriz şeklinde bir hedefimiz vardı .

Bunları aynı şekilde yazmaya devam ediyoruz . Ancak krizin bizi geri basması nedeniyle ' 2012 ' sayısını bu tablodan ç ; ıkarmak zorunda kaldık . Gö ; nü ; l arzu eder ki 2012 olmasa da 15 ' e kalmadan 2014 yılında inşallah bu rakamları hep beraber yakalarız . ' Otomotiv sektö ; rü ; ne ilişkin 2008 ve 2009 rakamlarına değinen Durak , sektö ; rü ; n 2009 ' da toplam istihdamının 350 bin civarına , ihracatın ise 17 milyar dolara gerilediğini bildirdi .

Turgay Durak , 2010 yılı beklentilerinin 850-950 bin adet ü ; retim ve 700-800 bin adet ihracat olduğunu dile getirdi .

Mevzuatta devam eden darboğazlar arasında K2 Belgesi ü ; cretlerinin hafif ticari araç ; larda ek vergi haline dö ; nü ; şmesinin yer aldığını , ambalaj atıkları mevzuatının yerel yö ; netimlere ek gelir olarak uygulanması sonucu sanayi iç ; in yaratılan ek giderin de sektö ; rü ; zora soktuğunu ifade eden Durak , gü ; mrü ; k mü ; şavirliği asgari ü ; cret tarifesinin yaklaşık 3 katı yü ; kseltilmesi , dahilde işleme izin belgesi kapsamında Ö ; TV istisnasının kaldırılması sonucu ihraç ; ü ; rü ; nlerde aşırı maliyet yü ; kü ; ve TRT bandrol ü ; cretlerindeki aşırı artışın da mevzuatta devam eden darboğazlar arasında yer aldığını sö ; yledi .

Durak , otomotiv sanayisine ilişkin ö ; nerilerini ise şö ; yle sıraladı : ' Yeni motor teknolojilerinin uygulanması , Gasoline Direct Injection ( GDI ) , ç ; ok yakıtlı motorlar , hibrit taşıtlar , alternatif yakıtların ve hidrojenin kullanılması , elektrikli tahrike ilişkin gelişmeler sağlanmalı . Belli bir yaştan bü ; yü ; k olan araç ; ların hurdaya ç ; ıkışları teşvik edilmeli , yeni teknolojilerin gerektirdiği akaryakıtların yaygınlaşması İç ; in vergisel teşvikler olmalı . '