Siirt'te Beyin Sapı Ameliyatı Başarı İle Gerçekleştirildi

Siirt Devlet Hastanesi Beyin Cerrahisi Nöroşirurji Polikliniği bünyesinde oluşturulan ekip ile en zor beyin ameliyatları başarı ile gerçekleştiriliyor.

Siirt'te Beyin Sapı Ameliyatı Başarı İle Gerçekleştirildi
  Hastanede son olarak Tü ; rkiye genelinde birç ; ok bö ; lgede yapılamayan beyin sapı ameliyatı başarı ile gerç ; ekleştirildi .
Siirt Devlet Hastanesi ' nde boyun ağrısı şikayeti ile Devlet Hastanesi ' ne bulunan 13 yaşındaki Cengiz Aykaç ; isimli hastada yapılan tedavi ve tetkikler sonucu yaklaşık 6 santimetre ç ; apında tü ; mö ; r iç ; in Beyin Cerrahisi Nö ; roşirurji bü ; nyesinde oluşturulan uzman bir ekip ile başarılı bir şekilde ç ; ıkarıldı . Anestezi uzmanı , beyin ve sinir cerrahisi uzmanı ve hemşirelerden oluşan ekibi oluşturan doktorlardan Beyin ve Sinir Cerrahı Op . Dr . Mehmet Bü ; lent Ö ; nal artık Siirt ' te beyin ameliyatları iç ; in hastaların başka
illere sevk edilmesine gerek kalmadığını belirterek , ' Bize 13 yaşındaki hastamız boyun ağrısı şikayetiyle başvurdu . Geldiğinde yaptığımız ayrıntılı Nö ; roşirurji muayenesinde hastanın bir gö ; zü ; nü ; n orta hattan laterale kaydığını , aynı zamanda ataksi dediğimiz dengesizliğinin olduğunu ve bacağında kuvvetsizlik olduğunu gö ; rdü ; k . Acil şartlarda emar ( MR ) değerlendirmesini istedik . Hastanemiz radyoloji bü ; nyesinde bulunan doktorlar hızlıca emar gö ; rü ; ntü ; lemesini yaparak bizi bilgilendirdiler . Beraber yaptığımız değerlendirmede hastamızın pinael bö ; lge dediğimiz beyin sapına yapışık bö ; lgede yaklaşık 6 santim ç ; aplı dev bir tü ; mö ; r olduğunu gö ; rdü ; k . Tü ; mö ; rü ; n ilk izlenimde kö ; tü ; huylu olduğunu dü ; şü ; ndü ; k ve acil şartlarda hastayı servisimize yatırdık . Ameliyat planlaması 2 aşamalı olarak gerç ; ekleşti . Hastanın ö ; lü ; m riskinin ortadan kalkması iç ; in ilk seans ameliyatı acil şartlarda yapılırken , iyi bir plan ve hasta filmleri ü ; zerinde yeterli ç ; alışma sonrası 1 hafta sonra 2 . seans başarı ile gerç ; ekleştirildi . Ameliyat yaklaşık 6 saat sü ; rdü ; . Bu tü ; r ameliyatlar genelde en ü ; st yani ' top ' denilen riskli ameliyatlardır . Birkaç ; beyin ameliyatı var ki bunlar , beyin sapı tü ; mö ; rleri ve kanamış anevrizma ameliyatlarıdır ve bu ameliyatlar dü ; nyada beyin cerrahilerin yapabileceği en ciddi ameliyatlardır . Batıda bile birç ; ok ilimizde beyin sapı ameliyatları yapılmadığını hepimiz biliyoruz . Siirt ' te bunu mü ; mkü ; n kıldığımızı dü ; şü ; nü ; yoruz . Olan malzemelerimiz ve olmayan malzemelerimizi el birliği ile tamamlanması ki bu ameliyat oturur vaziyete yapılan bir ameliyattır . Siirt ' teki bir ustanın bize kullandığımız aletin bir prototipini hazırlayıp ameliyathane masasına yerleştirmesi sayesinde bu ameliyatın gereksimlerini tamamladık . İl Sağlık Mü ; dü ; rü ; mü ; z Sayın Erol Ö ; mü ; r , başhekimimiz , anestezi ekibimiz ve hemşire ve yoğum bakım hemşiresi grubumuz ile hep beraber el birliği ile her dö ; nemde beraber ç ; alışarak bu tü ; r hastalarımız iç ; in hem preop hem postop dö ; nemde iyi takip ederek , ameliyatını başarılı gerç ; ekleştirip bunun haklı keyfini ve gururunu yaşıyoruz . Ç ; ok ciddi bir ameliyat sonrasında bü ; yü ; k bir tü ; mö ; r tamamen ç ; ıkarıldı . Beynin rahatlaması iç ; in ilk gü ; n hastamızı uyuttuk , bir sonraki gü ; n hastamızı uyandırdık . Bugü ; n konuşmaya başladığını kolunu ve bacaklarını hareket ettiğini gö ; rdü ; k artık birkaç ; gü ; n iç ; erisinde yoğun bakımdan ç ; ıkarılıp evine gö ; nderebileceğiz ' ' dedi .

Ö ; nal , ' Bir ekip olarak ç ; alıştığımızdan bu yana ayda ortalama 5 kraniyal yani beyin cerrahi vakası ameliyatı yapıyoruz . Bel kemiğine ( omurgaya ) vida koyma ( stabilizasyon ) gibi diğer konularda aylık ortak toplam 25 ile 30 arası vakamız oluyor . Buda ciddi bir merkez haline geldiğimizi gö ; steriyor . Preop dö ; nemde nö ; roşirurji , postop dö ; nemde ise fizik tedavisi ile dayanışma halinde ç ; alışılıyor ; hastamızı gü ; zel bir tedavi sonrasında evine yolluyoruz . Siirt Devlet Hastanesi bu tü ; r ameliyatlarda oldukç ; a yü ; kselmiş
durumda her tü ; rlü ; beyin cerrahi vakasını hiç ; bir şekilde sevk zinciri işlemi işlenmeden olduğu yerde hastaya bakılarak hastanın tedavisi planlanarak gerç ; ekleştirip sonrada taburcu etme şansına sahibiz . Sağlık il Mü ; dü ; rlü ; ğü ; ' nü ; n desteği ile bize tanınan imkanlar ile ekip ç ; alışması sonucu bu başarıları elde ediyoruz ' diye devam etti .

Ameliyatı gerç ; ekleştiren doktorlardan Beyin ve Sinir Uzmanı Cerrahisi Uzmanı Op . Dr . Ahmet Gü ; nay Gü ; rç ; ay , ' Gerç ; ekleştirdiğimiz ilk seansta beyin omurik sıvısını boşaltıp beyin rahatlatmak iç ; in ufak bir pompa ( şant ) yerleştirdik . Birkaç ; gü ; n sonra da hastayı oturur pozisyonda ç ; ivili başlıkla sabitledikten sonra kafanın arka tarafından beyincik tarafından girerek beyin sapı yani mezensefalon dediğimiz beynin en hasas bö ; lgesinin hemen ö ; nü ; ndeki kitleyi total olarak boşalttık . Ameliyat ö ; ncesi ç ; ektiğimiz filmler de ilaç ; lanmış tü ; mö ; r bö ; lgesi bü ; yü ; k bir beyaz şeklinde gö ; rü ; nü ; rken ile ameliyattan hemen sonra erken dö ; nemde ç ; ekilmiş filmde de aynı bö ; lgede bir boşluk gö ; rü ; nü ; yor bu da tü ; mö ; rü ; n tamamen ç ; ıkmış olduğunu gö ; steriyor .

Bu ameliyatta ekip olarak ç ; alışmak gerekiyor . Ç ; ü ; nkü ; gerç ; ekten ç ; ok zor bir ameliyat eğer bu ameliyata sadece bir doktor girmiş olsa bu ameliyatı gerç ; ekleştirmek mü ; mkü ; n olmazdı . Ama ekip olarak yaptığımız iç ; in ç ; ok rahat ç ; ok keyifli ve ç ; ok başarılı bir ameliyat oldu ' şeklinde konuştu .

Doktorlar yoğun bakımda tutulan hastanın ailesine birkaç ; gü ; n iç ; erisinde taburcu edileceğini aç ; ıkladı .