Polonyalı Genç Kadından Demokrasi Dersi

Kahramanmaraş'ın Karacasu beldesinde 7 martta yapılacak olan ara seçimin iptal edilmesi AK Partililer'in ardından, Saadet Partilileri de sokaklara döktü.

Polonyalı Genç Kadından Demokrasi Dersi
  Kararı protesto eden vatandaşlar adına konuşan ve 3 yıldır bu beldede yaşayan Polonya asıllı Alexandra Duymaz ' ın sö ; zleri beldedeki siyasi rekabetin ç ; ok uç ; noktalara ulaştığını gö ; zler ö ; nü ; ne serdi . İnsanların korku iç ; erisinde olduğunu sö ; yleyen Duymaz , ' Burada insanlar para iç ; in oylarını satıyor ' dedi .

29 Mart 2009 seç ; imleri ö ; ncesinde Kahramanmaraş Belediye Meclisinin aldığı kararla Kavlaklı ve Karacasu beldeleri merkeze bağlanmıştı . Yapılan itirazlar ve Danıştay ' a aç ; ılan dava ü ; zerine Danıştay 8 . Dairesi her iki yerleşim yerini de tekrar belde olarak ilan etmiş ve 7 martta ara seç ; im yapılması kararlaştırılmıştı . Ancak dü ; n tekrar Danıştay tarafından beldelik statü ; lerinin iptal edilmesi ve Yü ; ksek Seç ; im Kurulu ' nun ( YSK ) seç ; imleri iptal etmesi , beldedeki hem AK Partilileri , hem Karacasuluları ç ; ileden
ç ; ıkardı . Dü ; n AK Parti adayı Faruk Aksu ' nun destekç ; ilerinin yaptığı eylemin ardından bugü ; n de Saadet Partisi adayı Sü ; leyman Topç ; uoğlu ' nun taraftarları yollara dö ; kü ; ldü ; .
Karara itiraz eden ve ' Vur vur inlesin AK Parti dinlesin ' , ' Topç ; uoğlu nerede biz oradayız ' , ' Başbakan Numan ' şeklinde sloganlar atan kalabalık , Kahramanmaraş-Gaziantep kara yoluna yü ; rü ; mek istedi . Ç ; ok sayıda ç ; ocuğunda katıldığı eylemde vatandaşları gü ; ç ; lü ; kle durduran ç ; evik kuvvet polisi Topç ; uoğlu ' nun da vatandaşları uyarmasıyla sinirli kalabalığı dağıttı .

Kahramanmaraşlı bir genç ; le evlenerek 3 yıl ö ; nce Karacasu Beldesi ' ne yerleşen Alexandra Duymaz ise , beldedeki siyasi atmosferin gerginliğini anlattı . Seç ; ime bir hafta kala iptal kararı verilmesine de itiraz eden bir ç ; ocuk annesi genç ; kadın , seç ; imler nedeniyle de herkesin korku iç ; erisinde olduğunu ö ; ne sü ; rdü ; . Duymaz şunları sö ; yledi : ' Buraya 3 sene ö ; nce geldim , evlendim ve ç ; ocuk doğurdum . Burada seç ; ime bir hafta kala ne oldu , neden iptal edildi , bilmiyorum . Neden kadınlar korkuyor , dışarı ç ; ıkmıyor , konuşamıyor , neden millet sessiz? Herkeste korku var , kavga var . '

Seç ; imlerin sanki savaş iç ; in yapıldığını iddia eden genç ; kadın , Fransa ' da , Almanya ' da , Belç ; ika ' da ve Polonya ' da yaşadığını ancak bö ; yle bir tablo gö ; rmediğini sö ; yledi . Bazı insanların ise para karşılığı oy kullanmasına tepki gö ; steren Duymaz , ' Ben , Fransa ' yı gö ; rdü ; m , Belç ; ika ' yı gö ; rdü ; m , Almanya ' yı gö ; rdü ; m , Polonya ' yı gö ; rdü ; m . Herkes barış iç ; in seç ; im istiyor orda . Herkes hanımıyla ç ; ocuğuyla gidiyor oy kullanıyor evine dö ; nü ; yor , korkmuyor . Burada herkeste korku var , burada misafirliğe gitmeye korkuyorum . Seç ; imi parayla alacaksın bu kadar olmaz . İnsan , insan seç ; iyor , insan parayla kendini satıyor . Ben bakkala gideceğim , 500 bin lira vereceğim , ekmek alacağım . Benim bakkalla işim bitiyor . Ama seç ; imde para vereceksin , oy alacaksın , hangi aday para verebiliyor , oy alıyor oda orda bitiyor . Yani halk iç ; in , insan iç ; in bö ; yle olmaz ' diye konuştu .

SP ' li Belediye Başkan adayı Sü ; leyman Topç ; uoğlu ise YSK ' nın verdiği kararın kendilerini şoka uğrattığını ifade etti . Seç ; im takviminin ve sonucunun belli olduğunu iddia eden Topç ; uoğlu , ' Alelacele bö ; yle bir kararın ç ; ıkması Karacasu kasabasının hakkını elinden alan bir olay . Onun iç ; in yetkililerin , duyarlı insanların artık yargıda yapılacak şu an biz gerekç ; eli raporu gö ; rmedik , orada bir boşluk varsa en sonuna kadar hakkımızı arayacağız . Ancak orada bir sonuç ; yoksa da İç ; işleri Bakanlığı ' nın tekrar bu işi
gö ; zden geç ; irip , halk istemiyorsa halkın sesine kulak verip , ü ; ç ; lü ; kararnameyle tekrar bu belediyeleri ayrıştırması gerekiyor . Zorla evlilik olmaz , zorla insanları bir yere iltihak etme sö ; z konusu olmaz . Yani demokratik ü ; lkelerde , demokrasiyle yö ; netilen ü ; lkelerde halkın gö ; rü ; şü ; esastır ' şeklinde konuştu .

Seç ; im bü ; rosunda partilileriyle meraklı bekleyişini sü ; rdü ; ren AK Parti adayı Faruk Aksu da karara tepkisini gö ; sterdi . Kararın bö ; lgede infial oluşturduğunu sö ; yleyen Aksu , ' Yani nedenine gelince ü ; ç ; -dö ; rt aylık bir seç ; im sü ; reci var ve tü ; m Karacasu kendi ç ; alışmalarını yapıyor . Kararları alırsınız , ama bu karardan etkilenen insanları da anlamak gerekiyor . Seç ; im takvimi ilan ediliyor , seç ; men listeleri askıya ç ; ıkıyor arkasından seç ; men kağıtları seç ; menlerimizin eline geç ; iyor , sandıklar hazır , seç ; im ç ; alışmalarının sonuna gelinmiş , insanlar gecelerini gü ; ndü ; zü ; ne katarak kendi gö ; nü ; llerince kendi alın teri ve emeğiyle Karacasu iç ; in bir seç ; im ç ; alışması başlatmış , seç ; ime bir hafta kala geliyorsunuz ' bu olmadı , bu seç ; im kararını biz durduruyoruz , Seç ; imin yapılmamasına karar veriyoruz ' diyorsunuz . Şimdi tabi ki buradaki insanlarını bunu anlaması zor ' ifadelerini kullandı .