'Müslüman ülkelerin bulunması gayet normal'

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Rum Kesimi'nin büyükelçilik açacağı beş yeni devletin arasında Müslüman ülkelerin de bulunmasının gayet normal bir şey olduğunu söyledi.

  KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat , Avrupa Birliği Dö ; nem Başkanlığı ' nı yü ; rü ; ten İspanya ' da yaptığı gö ; rü ; şmelerin ardından İstanbul ' a dö ; ndü ; . İstanbul ' da bir sü ; re dinlendikten sonra Kıbrıs ' a dö ; necek olan Talat , Atatü ; rk Havalimanı Devlet Konukevi ' nde gazetecilerin sorularını cevapladı .

' Kıbrıs Rum kesiminin elç ; ilik taleplerini Mü ; slü ; man ü ; lkeler tarafından kabul edilmesini nasıl değerlendiriyorsunuz? ' şeklindeki soruya Talat , şu cevabı verdi ; ' Bazı Mü ; slü ; man ü ; lkelere temsilcilik aç ; mak istemesi , bu normal bir şey , ç ; ü ; nkü ; Kıbrıs Rum tarafı dü ; nyaca tanınan bir ü ; lkedir haksız bile olsa , tanındığı iç ; in Mü ; slü ; man ü ; lkelerin hemen hemen tü ; mü ; nde temsilcilikleri var . Eğer bir ü ; lkede aç ; mamışsa bir yerde temsilcilik , bunun nedeni o ü ; lkenin kabul etmek istememesinden değil , kendisinin o ü ; lkede temsilcilik bulundurmayı maddi ya da başka nedenlerle temsilcilik aç ; mak istememesidir . Başka nedenlerle değil . '

Rum Meclisi tarafından ' Garanti Anlaşması ' nın devam edemeyeceği yö ; nü ; nde ç ; ıkan kararını da değerlendiren Talat , ' Rum Meclisi muhtemel bir ç ; ö ; zü ; mde garantilerin devam etmesine karşı olduğunu ifade eden bir karar aldı . Dolayısıyla aslında yü ; rü ; ttü ; ğü ; mü ; z mü ; zakere sü ; recine bir saldırıda bulunmuş oldu . Halen , mü ; zakerelerin gü ; ndeminde olan bu gibi konuların Rum Meclisi ' nde karara bağlanması ve bu karar ile bir anlamda mü ; zakere sü ; recine mü ; dahale etmeye kalkışılması tabii ki zararlı olmuştur yararlı olmamıştır ' diye konuştu .

Rum Meclisi tarafından alınan kararın kendilerini bağlayan bir tarafının bulunmadığını sö ; yleyen Talat , ' Bu kararın da bağlayıcı bir ö ; zelliği yoktur . Kaldı ki bağlayıcı ö ; zelliği olsa da Rum tarafını bağlar bizi bağlamaz . Bunun gibi kararlar bugü ; ne kadar ç ; ok alınmıştır , bir tanesi daha alınmıştır . Bunun cevabı da bizim meclisten gelmiştir . Bizim meclisimiz de garantilerin ne kadar ö ; nemli olduğunu ifade eden bir karar alarak Rum meclis kararına cevap vermiştir ' şeklinde konuştu .

İspanya ziyareti hakkında da bilgi veren Talat , gö ; rü ; şmenin oldukç ; a iyi geç ; tiğini dile getirdi . Talat , ' İspanya ' ya Avrupa Birliği dö ; nem başkanı İspanya Dışişleri Bakanı Marikinos ' un davetiyle gittim . Uzun bir gö ; rü ; şmemiz oldu . Bü ; tü ; n yö ; nleriyle mü ; zakere sü ; recini konuştuk . Marikinos yardımcı olmak iç ; in elinden geleni yapacağını sö ; yledi . İspanya , Kıbrıs sorunu ile Tü ; rkiye ' nin AB sü ; recinin bağlantısını da ele alarak konuyla ciddi şekilde ilgilenmek istiyor . Biz tabii ki kendi aç ; ımızdan gö ; rü ; şlerimizi ortaya koyduk ' dedi .

Talat , gö ; rü ; şmenin en ö ; nemli yanını ise ilk kez Avrupa Birliği dö ; nem başkanlığı yapan bir ü ; lkeden davet almaları olduğunu kaydetti . Talat , sö ; zlerini şö ; yle tamamladı ; ' Genel olarak dö ; nem başkanları tarafsız olma gerekç ; esiyle bana yö ; nelik herhangi bir davette bugü ; ne kadar bulunmadılar . İlk kez gerç ; ekleşti ve bunu da İspanya gerç ; ekleştirdi . Eğer bu bir anlam ifade ederse tabii bunu benden ç ; ok siyasi analistler yapacak . Oldukç ; a iyi bir ziyaret oldu . '


Kaynak : Cihan