'Kürtlerin sorunları çözülmek zorunda'

Politikada değişimin kaçınılmaz olduğunu ifade eden kapatılan Dtp'nin yasaklı Lideri Ahmet Türk, Kürtlerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirtti.

  Bugü ; n hiç ; bir şeyin değişmediğinin sö ; ylenemeyeceğini ancak bu değişikliklerin Kü ; rtler ' i tatmin edecek boyutta olmadığını kaydeden Tü ; rk , ' ' Cin şişeden ç ; ıkmıştır . Vesayet rejiminin artık bu şekilde gidemeyeceğini ortaya koymuştur . Ben her meselenin iç ; dinamiklerle ç ; ö ; zü ; lebileceğine inanıyorum ' ' diye konuştu .

Tü ; rkiye ' de bugü ; n ö ; nemli bir ihtilafın Kü ; rt ihtilafı olduğunu sö ; yleyen Tü ; rk , Kü ; rtlerin taleplerinin hak ve ö ; zgü ; rlü ; kler dü ; zeyinde olduğunu belirtti .

Kü ; rt sorunu ç ; ö ; zü ; lmeden , Kü ; rtler ö ; zgü ; rleşmeden Tü ; rkiye halkının da ö ; zgü ; rleşmeyeceğine inandığını ifade eden Tü ; rk , şu gö ; rü ; şleri savundu :

' SİLAHLARI HAK ARAMA YÖ ; NTEMİ OLARAK KULLANMAYI DOĞRU BULMUYORUM '

' ' Bunun iç ; in her şeyden ö ; nce demokrasi , demokratik bir cumhuriyet , hak ve ö ; zgü ; rlü ; klerin gü ; vence alındığı bir sü ; reci yakalamamız lazım . Ancak taraflarla mü ; zakere edilmeden bu sorun ç ; ö ; zü ; lmez . Bir sü ; re ö ; nce askerlerin de aç ; ıklamaları oldu . Gü ; ç ; kullanarak bu sorunun ç ; ö ; zü ; lmeyeceğini aç ; ık bir şekilde ifade ettiler . Kü ; rt cephesine baktığımızda , bugü ; n elinde silah tutan PKK , sorun mutlaka diyalogla ç ; ö ; zü ; lmeli diyor . On yıl daha savaşsak da mutlaka diyaloğa ihtiyaç ; var . Bu acıların bitmesi iç ; in gerç ; ekten devletin de ç ; ö ; zü ; m niyetini ortaya koyacak bir duruşu sergilemesi gerekiyor . Devletin ç ; ö ; zü ; m niyeti olmadan silahların bırakılmayacağını ç ; ok iyi biliyoruz . Keşke silahlar olmasa , silahları hak arama yö ; ntemi olarak kullanmayı da doğru bulmuyorum . Bunu da aç ; ık sö ; yleyeyim . Kü ; rtler de ö ; yle bakmıyor . Ama ç ; ö ; zü ; m iradesi o niyet ortaya ç ; ıkmadığı zaman sadece silahları bıraksınlar demekle silahlar bırakılmıyor . Bu gerç ; eği gö ; rmemiz lazım .

Şimdi bugü ; ne kadar bir ç ; ok ihtilaflı konularda devreye giren BM , niye bu konuda bir ç ; abanın iç ; inde olmuyor , AB neden ç ; aba iç ; inde olmuyor . Bunu anlamakta da zorluk ç ; ekiyoruz . Yanlış anlaşılmasın , ö ; nemli olan iç ; dinamiklerin harekete geç ; irilmesi ama sonuç ; olarak bu tü ; m Orta Doğu ' yu ilgilendiren bir sorunla karşı karşıyayız . Bunun iyi gö ; rü ; lmesi lazım . ' '

Bahç ; eşehir Ü ; niversitesi Ö ; ğretim Ü ; yesi Dr . Cengiz Aktar da ' ' Kü ; rt aç ; ılımı olacaksa devlet yapar ' ' gibi bir anlayışın hakim olduğunu belirterek , Tü ; rkiye ' de barış dilinin bilinmediğini ifade etti .

Konferansa , BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş , Genel Başkan Yardımcısı Gü ; ltan Kışanak , bazı BDP ' li milletvekilleri , eski MİT Mü ; steşar Yardımcısı Cevat Ö ; neş , Ankara Ü ; niversitesi ö ; ğretim ü ; yesi Prof . Dr . Doğu Ergil ve yurt dışından ç ; ok sayıda siyasetç ; i ile akademisyen de katıldı .