IMF'den Yunanistan'a tehdit

Yunanistan'da geçen hafta krizden çıkış programına dair incelemelerde bulunan AB Komisyonu ile Avrupa Merkez Bankası ve IMF yetkililerinin Yunan muhataplarına tehditler savurduğu ortaya çıktı.

  To Vima gazetesinin manşetten verdiği tutanak diyaloglarına gö ; re AB Komisyon heyeti , Yunan yetkililere ' Biz ne diyorsak siz onu yapacaksınız ' şeklinde sö ; zler sarf ediyor . Atina ' nın Euro bö ; lgesine dahil olmak iç ; in ekonominin gidişatına ilişkin istatistiklerde oynadığının anlaşılması ü ; zerine AB , bu defa işi daha sıkı tutuyor . Yunanistan ' ın başkenti Atina ' da Ekonomik İstikrar ve Kalkınma Programı iç ; in incelemelerde bulunan AB yetkililerin , Yunan bakanlık bü ; rokratlarına ç ; ıkıştıkları basına yansıdı . To Vima gazetesinde yer alan gö ; rü ; şme tutanakları , AB heyeti ile Yunan yetkililer arasında yaşananlara ışık tutuyor .

Tutanaklara gö ; re , Yunanistan ' ın 2007-2013 yıllarında alacağı 4 . ekonomik destek paketi kapsamında İdari Reformlar iç ; in ayrılan 700 milyon Euro ' luk kaynağın savurganlıkla harcandığı tespitinde bulunan AB Komisyonu Temsilcisi Aurelio Cecilio , bu nedenle projenin iptal edilme tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğunu ifade ediyor . Aurelio Cecili ; , İç ; işleri , Maliye ve Adalet bakanlığından 5 sekreter ve diğer kurumlardan bü ; rokratların katıldığı toplantıda , ' Ü ; lkenizin ne durumda bulunduğundan haberiniz yok . ' cü ; mlesini defalarca tekrarlıyor . ' Şimdi bana paralarımın nereye gittiğini sö ; ylemenizi istiyorum! ' sö ; zlerini sinirle sö ; ylediği tutanaklara yansıyan Cecilio , ilgili programın yolsuzluğa kurban gittiği imasında bulunuyor . Cecilio , İdari Reformlar ' ın 30 Mart ' a kadar bitirilmemesi durumunda AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso ' dan Papandreu ' ya mektup yazmasını isteyeceği uyarısında bulunuyor .

AB mü ; fettişleri , İç ; işleri Bakanlığı ' nda yapılan toplantıda , Yunan yetkililere AB ' den karşılıksız kullandıkları yardımları nerede harcadıklarını da soruyor . AB heyeti , tatmin edici cevap verilememesi ü ; zerine ise bundan sonra para vermemekle tehdit ediyor .

Aurelio Cecilio ' nun masaya vurarak konuşması ü ; zerine Yunan yetkililer , ' dü ; şmanca tutum ' nedeniyle gö ; rü ; şmenin bu şekilde devam edemeyeceğini ve . AB Komisyonu Temsilcisi ise ' Size nazik konuşmamı istiyorsunuz . Gü ; zel . Sö ; yleyin , gü ; venilirlik problemi ç ; ıkarıyor musunuz? Ç ; ıkarmıyor musunuz? ' şeklinde karşılık veriyor .

Yunan yetkililerin bu projenin ilerlemesi iç ; in taze kaynak bulunmadığına ilişkin savunmaları ü ; zerine de AB yetkilisi , ' Taze para probleminden bahsediyorsunuz . Bana aldığınız ö ; n ö ; demeleri ne yaptığınızı ve nerede kullandığınızı yazılı olarak bildirin . ' şeklinde karşılık veriyor . ' Yunanistan ' da AB programlarına dayalı yapılan işlerin hızla bitirilmesini de isteyen ' AB mü ; fettişleri , ' Aksi takdirde , yapacağınız işler iç ; in size ö ; deme yapılmama tehlikesi ile karşı karşıya kalacaksınız . ' ifadelerini kullanıyor .

To Vima , AB heyetinin Atina temasları sırasında yaşanan olayların , Yunanistan ' ın Brü ; ksel tarafından yö ; netildiğini aç ; ıkç ; a gö ; sterdiğini savundu . Haberde , AB heyetinin temaslarıyla Brü ; ksel ' in Atina ' ya nasıl baktığının gö ; zler ö ; nü ; ne serildiğini de belirtildi . Gazete , AB yetkililerinin bakanlık sekreterlerine verdikleri emirleri acilen yerine getirmelerini aksi takdirde ' AB Komisyonu başkanına şikâ ; yet ederek , Papandreu ' ya mektup yazmasını sö ; yleyecekleri ' uyarısında bulunduklarını da aktardı .


Kaynak : Cihan