İlk Kürtçe müzikale büyük ilgi

Haldun Dormen'in Kürtçe olarak sahnelediği ''Bir Kış Öyküsü '' aldı müzikalin prömiyeri, Diyarbakır'da yapıldı. Müzikal, büyük ilgiyle izlendi.

 
Cevat Fehmi Başkut ' un ' ' Buzlar Ç ; ö ; zü ; lmeden ' ' adlı eserinden Haldun Dormen ve Kemal Uzun tarafından mü ; zikale uyarlanan ' ' Bir Kış Ö ; ykü ; sü ; ' ' mü ; zikali , ' ' Ç ; irokek Zivistane ' ' adıyla Kü ; rtç ; e olarak seyircisiyle buluştu . Haldun Dormen ' in yö ; nettiği , zor kış koşulları nedeniyle yollarının kapanmasından dolayı dü ; nyadan kopan bir kasabaya yeni bir kaymakamın atanmasıyla gelişen trajikomik olayların konu edindiği ilk Kü ; rtç ; e mü ; zikal , ç ; ok sayıda davetlinin katılımıyla prö ; miyer yaptı .

İki perdelik oyunu , Diyarbakır Valisi Hü ; seyin Avni Mutlu , Diyarbakır Bü ; yü ; kşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir , kapatılan DTP ' nin eski Genel Başkanı Ahmet Tü ; rk , BDP Genel Başkan Yardımcısı Gü ; ltan Kışanak , BDP İstanbul Milletvekili Sabahat Tuncel , kapatılan DTP ' nin eski milletvekili Aysel Tuğluk , katılan DEP Eski Milletvekili Leyla Zana , Demokratik Toplum Kongresi Genel Başkan Yardımcısı Yü ; ksel Genç ; , Ahmet Kaya ' nın eşi Gü ; lten Kaya , sivil toplum kuruluşları temsilcileri ile ç ; ok sayıda davetli izledi .

Oyun bitiminde sahneye Kü ; rtç ; e olarak davet edilen Dormen , Kü ; rtç ; e ' ' iyi akşamlar ' ' diyerek başladığı konuşmasına , sadece bu kadar ezberleyebildiğini belirterek , şö ; yle devam etti :

' ' Hayatımın en gü ; zel , gerç ; ekten en heyecan verici olayıdır . Biz bu oyunu Kemal Uzun ile birlikte Kemal Sunal iç ; in yazdık . Sunal , bu oyunla tekrar tiyatroya dö ; nmek istiyordu . Ancak ö ; mrü ; vefa etmedi . Daha sonra Selç ; uk Yö ; ntem oynadı ve ç ; ok başarılı oldu . Ç ; ok gü ; zel bir kadrosu vardı . Bu akşamki kadroda olanlarla aşık atacak şekilde harika bir kadro . Ben ç ; ok mutluyum . İyi ki bana bu fırsatı verdiniz . Ç ; ok teşekkü ; r ederim . ' '

Daha sonra sahneye davet edilen Diyarbakır Bü ; yü ; kşehir Belediye Başkanı Baydemir , Kü ; rtç ; e başladığı konuşmasına Tü ; rkç ; e devam etti . Baydemir , ' ' 70 yıllık 80 yıllık karlar eriyor bu ü ; lkede . Ve tü ; m insanların bir arada yaşayabileceğinin baharı geliyor . İşte barış kö ; prü ; lerinin bir tanesini de Haldun Dormen ile birlikte Diyarbakır Bü ; yü ; kşehir Belediyesi Şehir Tiyatro ekibimizle kurdular . İç ; tenlikle teşekkü ; r ediyoruz ' ' dedi .

Baydemir daha sonra aralarında Mutlu , Tü ; rk , Zana ve diğer davetlileri oyunculara ç ; iç ; ek vermek ü ; zere Kü ; rtç ; e olarak sahneye davet etti . Baydemir , terö ; r ö ; rgü ; tü ; PKK ' nın , Irak ' ın kuzeyindeki Kandil ve Mahmur kamplarından gelen gruptan bazı kişileri de sahneye davet etti .

Diyarbakır Valisi Hü ; seyin Avni Mutlu da gazetecilere yaptığı aç ; ıklamada , oyunu daha ö ; nce sinemada seyrettiğini , bilinen bir oyun olduğunu sö ; yledi .

Sanat dilinin evrensel olduğunu ifade eden Vali Mutlu , şö ; yle konuştu :

' ' Zaman zaman farklı dillerdeki İngilizce , Fransızca , Almanca sinema filmlerini ve tiyatro oyunlarını keyifle izliyoruz . TRT artık 24 saat hem tiyatro olarak mü ; zik olarak farklı sanat etkinlikleri itibariyle devletimizin televizyonunda yer alıyor . Diyarbakırımızda da birç ; ok televizyon kanalı bu konuyla ilgili gerekli izinlerini aldılar . Artık bu tü ; r piyesleri oyunları şarkıları , sanat etkinliklerini ekranlarımızdan zaten bir yıla yakın ve daha fazla zamandır izliyoruz . Şehir tiyatrosunda da ilk kez izliyoruz . Neticede bir kü ; ltü ; rel etkinliktir . İyi bir başlangıç ; oldu diye dü ; şü ; nü ; yorum . ' '

Bir gazetecinin Kü ; rtç ; e bildiğiniz kelime var mı? sorusuna Vali Mutlu , ' ' Şü ; phesiz tabii ki pek ç ; ok bildiğimiz kelime var . Sanat gerç ; ekten sanat iç ; in ve toplum iç ; in de yapıldığında her ikisinde de gü ; zel . Ama ortaya gü ; zel bir şey gayesiyle yapıldığında bence fevkalade iyi . Neticede bu bir sanat eseri . Ve ben bunu her zaman sö ; ylü ; yorum sanatın dili evrenseldir . Dolayısıyla biz onu yü ; reğimizle izliyoruz , ö ; yle bakmak lazım ' ' dedi .

Koreografı Nebi Birgi ' ye , dekor tasarımı Serdar Geren ' e , kostü ; m tasarımı İsmail Oyur ' a , ışık Bayram Can ' a ait oyunda , Yavuz Akkuzu , Leyla Batği , Vural Tantekin , Berfin Emektar , Ö ; zcan Ateş , Rezan Kaya , Mehmet Musaoğlu , Elvan Koç ; er , Bora Ç ; elik , Ö ; mer Şahin , Mesut Erenci , Kemal Ulusoy , M . Emin Yalç ; ınkaya , Şahabettin Dağ , Ali Sağ , Yılmaz Kurttekin , Lokman Karadeniz , Hakan Karsak ve Sabahattin Aslan rol alıyor .