Hidroelektrik santrallerinin üretim kapasitesi iki katına çıktı

Bu yılki yağışlarla barajlarda su seviyesinin rekor kırmasıyla hidrolik santrallerde üretim iki katına çıktı. Elektrik üretimi ucuzlayınca zam yapılması ihtimali de ortadan kalktı.

  Ağır kış şartları vatandaşa zorlu gü ; nler yaşatırken , yağış bereketi herkesin yü ; zü ; nü ; gü ; ldü ; rdü ; . Elektrik ü ; reten barajlardaki su miktarı geç ; en yıla nazaran 2 katına ç ; ıktı .

Tü ; rkiye ' nin en bü ; yü ; k barajlarından Atatü ; rk , Keban ve Karakaya ' da neredeyse kapaklar aç ; ılma noktasına geldi . Enerji Bakanlığı , su bolluğunun yaşanması ü ; zerine kö ; mü ; r ve doğalgazla elektrik ü ; retimini azalttı .

Elektrik ü ; retiminde geç ; en yıl ortalama yü ; zde 18 olan hidroelektrik payı Ocak ve Şubat ' ta yü ; zde 30 ' u geç ; ti . Bu durum en ç ; ok elektrikteki fiyatları etkiledi . Elektrikte borsa kabul edilen Dengeleme Uzlaştırma Sistemi ' nde geç ; en yıl 20-30 kuruş arası olan elektrik fiyatları dü ; n en fazla 16 kuruşa ç ; ıkarken , talebin dü ; şü ; k olduğu gece saatlerinde fiyat 4 kuruşa kadar dü ; ştü ; . Tü ; rkiye ' de elektrik ; doğalgaz ve kö ; mü ; r santralleri , barajlar , rü ; zgar enerjisi gibi ç ; eşitli kaynaklardan ü ; retiliyor .

Bu kaynaklar arasında en dü ; şü ; k maliyetli ü ; retim , barajlardan sağlanıyor . Hidroelektrik santrallerde ü ; retilen elektrik ö ; zellikle doğalgazdan ü ; retilen elektriğe nazaran yü ; zde 30 ' luk fiyat avantajı sağlıyor .

TÜ ; KETİM ARTIYOR

TEİAŞ verilerine gö ; re , elektrik tü ; ketimi tekrar artıyor . Krizden ç ; ıkışın gö ; stergesi olarak değerlendirilen elektrik tü ; ketimi endeksi , Aralık 2009 ' da eksiden artıya geç ; erek yü ; zde 11 . 1 ' lik artış gö ; sterdi . Artış , Ocak ayında