Gazeteci Şamil Tayyar'a Göre Devletin Zirvesi Zamanlama Hatası Yaptı

Gazeteci ve yazar Şamil Tayyar, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Başbakan ve Genelkurmay Başkanı'nı biraraya getirmesinde zamanlama hatası olduğunu söylerken, 'Askerin sonuçta Tapu Kadastro Genel Müdürü'nden çok da farkı yok

Gazeteci Şamil Tayyar'a Göre Devletin Zirvesi Zamanlama Hatası Yaptı
  Gazeteci ve yazar Şamil Tayyar , Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l ' ü ; n Başbakan ve Genelkurmay Başkanı ' nı biraraya getirmesinde zamanlama hatası olduğunu sö ; ylerken , ' Askerin sonuç ; ta Tapu Kadastro Genel Mü ; dü ; rü ; ' nden ç ; ok da farkı yok . Başbakan ile eşitmiş gibi aynı kareye sokulmasının toplumda oluşturduğu kırılganlık var ' dedi .
Bursa ' da dü ; zenlenen 8 . Kitap Fuarı ' nda Timaş Yayınları ' nın konuğu olan Şamil Tayyar , gü ; ndeme dair değerlendirmelerde bulundu . Balyoz darbe planı ç ; erç ; evesinde yü ; rü ; tü ; len operasyonun Ergenekon operasyonunu gö ; lgede bıraktığını sö ; yleyen Şamil Tayyar , Balyoz planının muhteva ve muhtemel sonuç ; ları itibariyle Ergenekon ' dan ç ; ok daha bü ; yü ; k bir dalga olduğunu belirtti . Tayyar , Ergenekon sü ; recinde pozitif tavır alan kesimlerin , Balyoz darbe planına da aynı hassasiyeti gö ; stermesi gerektiğini ifade etti . İktidar partisinin , Ergenekon sü ; recinde olumlu bir hamle yaptığını , zaman zaman yalpalamasına rağmen pozitif bir tavır aldığını anlatan Tayyar , ' Balyoz darbe planında da aynı beklenti iç ; erisindeyiz ama son dö ; nemde tutum almakta , pozisyon geliştirmekte zorlandığını gö ; rü ; yoruz . Sanıyorum AK Parti hakkında muhtemel bir kapatma davasının aç ; ılacak olması , hü ; kü ; met ü ; yelerinin ayarını biraz bozmuş . Bu hassasiyete yenik dü ; şerlerse Balyoz darbe planından beklenen sonucun ortaya ç ; ıkması mü ; mkü ; n gö ; zü ; kmü ; yor . Ama bu sü ; reci canlı tutan toplumsal dinamikler ç ; ok gü ; ç ; lü ; . Hü ; kü ; meti aşan bir boyutu var . Yani hü ; kü ; met destek vermese bile Balyoz planında kat edilecek mesafeyi ö ; nleme konusunda eski gü ; cü ; olmayabilir . Bu sebeple Balyoz darbe planını daha da ö ; nemsiyorum ' dedi .

' Ç ; ETİN DOĞAN ' IN SERBEST BIRAKILMASI İÇ ; İN BASKI OLACAKTIR '
' Ö ; nü ; mü ; zdeki dö ; nemde Balyoz planının bir numaralı ismi olan Ç ; etin Doğan ' ın serbest bırakılması , eğer bu mü ; mkü ; n olmuyorsa GATA yoluyla dışarıya ç ; ıkarılması yö ; nü ; nde ciddi bir baskı olacaktır ' iddiasında da bulunan Tayyar , ' Buna ne ö ; lç ; ü ; de direnirler bilemiyorum ama tıpkı Ergenekon sü ; recinde olduğu gibi generallerin dışarıda kalacağı , daha alt rü ; tbede isimlerin sorgulanacağı bir davaya dö ; nü ; ştü ; rmek isteyebilirler . Bö ; yle bir tehlikeyle karşı karşıyayız . Ama olup olmayacağını ö ; nü ; mü ; zdeki sü ; reç ; te gö ; receğiz ' diye konuştu .

Son dö ; nemde yargıda yaşananları bir gü ; ç ; oyununa benzeten Tayyar , herkesin elindeki kartı aç ; arak oynadığını sö ; yledi . Balyoz darbe planı ve Ergenekon sü ; recine bağlı olarak sahaya sü ; rü ; len kartların şekli ve niteliğinin değişeceğini de vurgulayan Tayyar , ' Karşı tarafın elindeki en ö ; nemli argü ; manlardan bir tanesi kapatma davasıdır . Nitekim bir sü ; redir onu koz olarak kullanıyorlar . Yargıtay Başsavcısı ' nın durup dururken ' soruşturma değil , inceleme başlattık ' demesi bile bir gö ; zdağı niteliği taşır . Bir mesaj
verilmiştir . Aynı şekilde komutanların karargahta toplanması da bir mesaj taşımaktadır . Bu karşılıklı gü ; ç ; oyunu sü ; recin sonuna kadar devam edecektir . Seç ; ime doğru daha da ivme kazanması sö ; z konusudur ' şeklinde konuştu .

' ASKERİN BAŞBAKANLA AYNI KAREYE SOKULMASI TOPLUMDA KIRILGANLIK OLUŞTURDU '
Cumhurbaşkanı Abdullah Gü ; l ' ü ; n Başbakanı ve Genelkurmay Başkanı ' nı makamında ağırlamasını zamanlama hatası olarak değerlendiren Tayyar , ' Cumhurbaşkanının Başbakan ve Genelkurmay Başkanı ' nı biraraya getirmesini kişisel olarak pozitif buluyorum , ancak toplumsal algılama tam tersidir . İyi bir fotoğraf olmadığı konusunda kanı var . Sonuç ; ta Başbakan yü ; rü ; tmenin başıdır . Ama Genelkurmay , Başbakan ' a bağlı bir kurumun başıdır . Sanki 2 ayrı gü ; cü ; n başkanıymış ve aralarında ihtilaf varmış gibi biraraya getirilmeleri Tü ; rkiye ' nin demokratik fotoğrafına uymadı . Mesela Yargıtay Başkanı olabilir . Yargının daha ü ; st dü ; zey yö ; neticileri olabilirdi . Ama askerin sonuç ; ta Tapu Kadastro Genel Mü ; dü ; rü ; ' nden ç ; ok da farkı yok . Başbakan ile eşitmiş gibi aynı kareye sokulmasının toplumda oluşturduğu bir kırılganlık var . Aynı zamanda toplantının , tutuklamaların ve gö ; zaltıların olduğu bir gü ; ne de denk getirilmesi yanlış anlaşılmaları doğurdu . Siz ne kadar toplantıyı iyi niyetle organize ederseniz edin , aynı gü ; n İstanbul ' da sorgulamalar bitip komutanlar serbest bırakıldığı zaman , ' bu zirvede komutanların serbest bırakıldığı ' yö ; nü ; nde bir kanaat oluşmasını da engelleyemezsiniz . Keşke daha ayrı zaman diliminde geniş katılımlı bir toplantı yapılsaydı . Zamanlaması da doğru olurdu ' dedi .

' TÜ ; RKİYE ' DE HUKUKUN GÜ ; CÜ ; NDEN ZİYADE GÜ ; Ç ; LÜ ; LERİN HUKUKU VAR '
Ergenekon sanıklarından Şener Eruygur ' un hafızasını yitirdiği yö ; nü ; ndeki sö ; ylentilerin ise asılsız olduğunu dile getiren Tayyar , ' Şener Eruygur ' un aslında her şeyi unutmadığı , daha sonra bir plan kapsamında komutanlarla yaptığı değerlendirme toplantısından anlaşılıyor . Ö ; nemli isimlerin gö ; zaltına alındıktan sonra alelacele hastalanmasının , sağlık kuruluşlarında ö ; zenle korunmasının ö ; zel bir anlamı var . Benzer hastalıkları diğer Ergenekon sanıkları da geç ; irdi . Ama aynı duyarlılık gö ; sterilmedi . Tü ; rkiye ' de hukukun gü ; cü ; nden ziyade gü ; ç ; lü ; lerin hukuku var . Orgeneralleri kolay kolay iç ; eri alamıyorsunuz , aldığınızda da birileri dışarı ç ; ıkarmayı başarıyor . Ben Şener Paşa ' nın ve diğer ü ; st dü ; zey komutanların Ergenekon sü ; recinde izledikleri yö ; ntemin tü ; mü ; yle stratejik bir hamle olduğunu dü ; şü ; nü ; yorum ' diye konuştu .