Başbakan'dan Anayasa değişikliği açıklaması

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Mart ayı sonuna kadar anayasa değişikliği teklifinin paket halinde TBMM'ye sunulacağını söyledi.

  Erdoğan , Reform İzleme Grubu ' nun 19 . toplantısı sonrasında yaptığı basın toplantısında anayasa değişikliği teklifinin mart ayı sonuna kadar Meclis ' e sunulacağını ifade etti .

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan , Tü ; rkiye ' de demokrasi , hukukun ü ; stü ; nlü ; ğü ; ve insan hakları alanlarında ö ; nemli atılımların gerç ; ekleştirilmeye devam edebilmesi iç ; in başta Anayasa olmak ü ; zere ilgili mevzuatta gereken değişikliklerin sü ; ratle hayata geç ; irilebilmesinin bü ; yü ; k ö ; nem taşıdığını belirterek , ' ' Bu hususu teminen bir anayasa değişikliği paketi en kısa zamanda , farklı alanlarda yasa değişikliklerini iç ; eren bir reform paketi de Mart ayı sonuna kadar TBMM ' ye sunulacaktır ' ' dedi .

Erdoğan , Devlet Bakanı ve Başmü ; zakereci Egemen Bağış ' ın ev sahipliğinde Yeni Başbakanlık ' ta yapılan ' ' 19 . AB Reform İzleme Grubu Toplantısı ' ' nın ardından yaptığı aç ; ıklamada , toplantı aracılığıyla AB ' ye katılım noktasındaki gelişmelerin ele alındığını , eksikliklerin gö ; zden geç ; irildiğini ve ilerleyen dö ; neme yö ; nelik takvimin , yapılacakların değerlendirildiğini sö ; yledi .

Egemen Bağış ' ın yanı sıra Adalet Bakanı Sadullah Ergin , İç ; işleri Bakanı Beşir Atalay ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu , ilgili TBMM komisyon başkanları ve bü ; rokratların katılımıyla verimli bir toplantı yapıldığını ifade eden Başbakan Erdoğan , TBMM ' nin Tü ; rkiye ' nin AB ' ye katılım sü ; recindeki bü ; yü ; k desteği ve ö ; nemine binaen , davetli meclis komisyon başkanları ile mevcut desteğin geliştirilmesi amacıyla TBMM ' de izlenebilecek ö ; zel ç ; alışma usulleri ü ; zerinde fikir alışverişinde bulunduklarını kaydetti .

Başbakan Erdoğan , toplantıda , başta Tü ; rkiye ' nin AB İletişim Stratejisi ve İspanya dö ; nem başkanlığı sırasında ağırlık verilecek konular olmak ü ; zere , katılım sü ; recinde ilerleyen dö ; neme ilişkin yol haritasının değerlendirildiğini belirtti .

23 numaralı ' ' Yargı ve Temel Haklar Faslı ' ' nın fiili mü ; zakerelere aç ; ılabilmesi iç ; in 2008 yılı başından itibaren hazırlıklarına başlanılan ve kapsamlı bir istişare sü ; reci sonrasında kabul edilip 2009 yılı eylü ; l ayında AB Komisyonu ' na gö ; nderilen ' ' Yargı Reformu Stratejisi ve Eylem Planı ' ' nın uygulanma sü ; recinin grup tarafından yakından takip edildiğini dile getiren Erdoğan , şunları sö ; yledi :

' ' Son gü ; nlerde kamuoyunda yoğun şekilde tartışılan bir husus yargı bağımsızlığının gü ; ç ; lendirilmesi , yargının tarafsızlığının geliştirilmesi ve bu bağlamda Hakimler ve Savcılar Yü ; ksek Kurulu ' nun objektiflik , tarafsızlık ve şeffaflık temelinde uluslararası belgeler ışığında geniş tabanlı temsil esasına gö ; re yeniden yapılandırılması konusudur . Bu konu sö ; z konusu strateji ve eylem planının kısa vadeli ö ; ncelikleri arasında yer almaktadır .

Yargı Reformu Stratejisi ve Eylem Planı , gü ; ncel tartışmalardan bağımsız ve zamanlama bakımından da bu tartışmalardan ç ; ok ö ; nce hazırlanmıştır . Bu ç ; erç ; evede ö ; ngö ; rü ; len tedbirlerin bir an ö ; nce hayata geç ; irilmesi iç ; in gereken kararlılığın gö ; sterilmesi hususu bu toplantıda bir kez daha vurgulanmıştır .

Ü ; lkemizde demokrasi , hukukun ü ; stü ; nlü ; ğü ; ve insan hakları alanlarında ö ; nemli atılımların gerç ; ekleştirilmeye devam edebilmesi amacıyla başta Anayasamız olmak ü ; zere , ilgili mevzuatımızda gereken değişikliklerin geç ; mişteki gibi sü ; ratle hayata geç ; irilebilmesi bü ; yü ; k ö ; nem taşımaktadır . Bu hususu teminen bir anayasa değişikliği paketi en kısa zamanda , farklı alanlarda yasa değişikliklerini iç ; eren bir reform paketi de Mart ayı sonuna kadar TBMM ' ye sunulacaktır . ' '