1300 yıllık zeytin ağacı tescillendi

1300 yıllık zeytin ağacı, Mersin'in Mut ilçesine bağlı Haydar köyünde, Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğünce, ''Anıt Ağaç'' olarak tescillendi. Ağaç zeytinin ana memleketini de tescilledi...

 
Mut Kaymakamı Osman Yenidoğan , Tü ; rk Halk Mü ; ziği sanatç ; ısı Musa Eroğlu ' nun da katılımıyla dü ; zenlenen ' ' Anıt Ağaç ; Tanıtım Tö ; reni ' ' nde , ' ' zeytin ağacının yaşının tahminlerinin de ü ; zerinde ç ; ıktığını ' ' sö ; yledi .

Yenidoğan , Mut zeytininin geç ; mişinin ç ; ok eskilere dayandığını , ilç ; enin zeytincilikte ilk ü ; retim merkezi olduğunun bu ağaç ; la kanıtlandığını belirterek , ' ' Gö ; vde ç ; apı 6 metre 28 santimetre olan zeytin ağacı ile ilgili Ç ; evre ve Orman Bakanlığı Doğu Akdeniz Ormancılık Araştırma Mü ; dü ; rlü ; ğü ; nü ; n teknik elemanlarınca inceleme raporu hazırlandı . Bu raporun ardından zeytin ağacımızın , Adana Kü ; ltü ; r ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bö ; lge Mü ; dü ; rlü ; ğü ; nce 23 . 12 . 2009 tarih ve 5577 sayılı kararla ' Anıt Ağaç ; ' olarak tescili yapıldı ' ' dedi .

Tü ; rk Halk Mü ; ziği sanatç ; ısı Eroğlu bugü ; ne kadar yapılan araştırmalara gö ; re Tü ; rkiye ' de 300 yaşından bü ; yü ; k zeytin ağacı bulunamadığını savunarak , ' ' 1300 yıllık bu ağacın zeytinin ana memleketinin Mut olduğunu kanıtladığını ' ' sö ; yledi .

Tö ; rene katılan davetliler , yapılan konuşmaların ardından , anıt ağacı yakından inceledi .