Zonguldak Kötü Görüntüden Kurtulacak

Zonguldak Belediyesi Merkez Terakki Mahallesi Lavuar Koruma Alanı ve Çevresi Planlama, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Düzenlemesi Ulusal Proje Yarışması ikinci etap toplantısı yapıldı.

Zonguldak Kötü Görüntüden Kurtulacak
Zonguldak Belediyesi Merkez Terakki Mahallesi Lavuar Koruma Alanı ve Çevresi Planlama, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Düzenlemesi Ulusal Proje Yarışması kapsamında Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref ve beraberindekiler 26 Şubat 2010 tarihinde lavuar alanını inceledikten sonra akşam saatlerinde toplantı yaptı. Yarışma çerçevesinde sabah saat 09.30'da Emirgan Otel'de ikinci etap toplantı yapıldı. Toplantı da açılış konuşması yapan Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref, Zonguldak'ın en büyük ihtiyacının meydan ve otopark olduğunu söyledi. Bu alanı çok önemsediklerini kaydeden Eşref, kendi görev sürelerinde bu projenin olmasını temenni etti. Eşref, "Lavuarın yıkılmasıyla ortaya çıkan 20 bin metrekarelik koruma alanı ve etrafındaki 60 bin metrekarelik ilave yarışma alanı ile birlikte toplam 80 bin metrekarelik alanımızın düzenlemesiyle ilgili dün yapılan toplantının ardından bugün ikinci oturumumuzu yapıyoruz. Bu Zonguldak'ın şehircilik anlamında gelişmesinde, sosyal ve kültürel anlamda gerçekten yazgısını değiştirecek bir proje olarak görüyorum. Gazipaşa Caddesi, Soğuksu ve Acılık mevkiinin birleşiminde sıkışan lavuar alanın yıkılmasıyla ortaya çıkan bu 60 bin metrekarelik alan 3 ticari merkezi toplamı büyüklüğünde bir alan. Böyle bir alanın iyi değerlendirilmesi rast gele bir projeyle değil yarışma projesiyle ortaya çıkmasını istedik. Bu konuda Valimizin, Rektörümüzün ve belediyemizin ortak çabası artık bir başlangıç noktasına geldi ve proje şartnamesinin hazırlanması için bugün itibariyle start vermiş olduk. Proje şart namesi yarışmacılara yön gösterecek bizim o bölgede ne istediğimizi anlatacak bir şart name, dolayısıyla bu şart namenin iyi hazırlanması lazım. Şehrin isteklerini yansıtması lazım ve Zonguldak'ın ihtiyaçlarını gidermesi lazım. Zonguldak'ın en büyük ihtiyacı bir meydan, otopark, yer altında otopark düzenlemeleri ve yer üstünde çok büyük bir meydan düzenlemesiyle ortaya çıkacak bu alanın gelişmesinde jüri üyelerimizin de katkılarıyla Kent Konseyimizin önerileriyle oluşacak şartnamede sosyal, kültürel ve eğlence amaçlı mekanlarında oluşması sağlanmış olacak. Biz bu mekanı çok önemsiyoruz ve görev süremizin içerisinde ortaya çıkmasını temenni ediyoruz. Danışman, asil ve yedek jüri üyelerimizin toplamında ortaya çıkacak değerlendirecek. Mayıs ayının ortaları veya sonuna doğru yarışma süresini belirleyip projeyi ortaya çıkaracak ve Zonguldak bana göre kentin merkezinde çok önemli bir Kentsel Tasarım, Mimarlık Peyzaj projesine kavuşacak. Bu proje sonunda yaklaşık bir iki yıl içerisinde bu alanın bitmiş olduğunu görmek hepimize mutluluk verecektir" dedi.
Toplantıya, Zonguldak Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, Belediye Başkanı İsmail Eşref, ZKÜ Rektörü Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir ve Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Tasarım Bilim Dalı Üyesi Prof. Dr. Gülşen Özaydın, Ortadoğu Teknik Üniversitesi'nden Doç. Dr. Emre Mardan, İstanbul Teknik Üniversitesi, Fen Edebiyat Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Aslı Öğüt Erbil, Karabük Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi, Restorasyon Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Aysun Özköse, Yıldız Teknik Üniversitesi, Mimarlık Fakültesi, Şehir Bölge Planlama Bölümü, Kentsel Yenileme ve Koruma Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İclal Sema Dinçer, TMMOB-ŞPO-Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Nazım Özer, TMMOB Zonguldak İKK Temsilcisi Erdoğan Kaymakçı, TMMOB Mimarlar Odası Zonguldak Temsilcisi Turhan Demirtaş ve TMMOB-PMO-Peyzaj Mimarı Kemal Özgür katıldı.
Zonguldak Belediye Başkanı İsmail Eşref jüri üyelerine lavuar alanı ile ilgili bilgiler verirken, toplantının geri kalanı basına kapalı olarak gerçekleştirildi.