Şili'de Meydana Gelen 8.8 Büyüklüğündeki Depremde Ölü Sayısı 52'ye Çıktı

Şili'nin orta kesiminde meydana gelen 8

Şili'nin orta kesiminde meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki depremin ardından Devlet Başkanı Michelle Bachelet en az 52 kişinin öldüğünü açıkladı. Depremin merkez üssünün Concepcion'ın 115 kilometre kuzeydoğusu ve başkent Santiago'nun 317 km güney batısı olduğu açıklandı.
Elektrik-telefon hatlarının çökmesi ve depremin gece olması nedeniyle hasarla ilgili hızlı bir değerlendirme yapmanın zor olduğu belirtildi. Santiago Havaalanı'nın terminallerinin de bir bölümünün çökmesine neden olan depremin ardından 6.9, 6.1 ve 6.2 büyüklüğünde 3 adet artçı depremin daha meydana geldiği öğrenildi.
Depremin ardından ABD tarafından Şili, Peru ve Ekvator için tsunami uyarısı yapıldı. Tsunami uyarısı Avustralya, Kolombiya, Antarktika ve Orta Amerika'yı da kapsayacak şekilde genişletildi. Japonya meteoroloji merkezi de Pasifik bölgesinin bir çok kesiminde potansiyel tsunami uyarısında bulundu. Yerel televizyonlar başkent Santiago'nun merkezindeki tarihi binaların zarar gördüğünü duyurdu. Başkent Santiago'daki binaların 1.5 dakika sallandığı bildirildi. Depremden sonra insanların sokakları doldurduğu,
birbirlerine sarılarak ağladıkları, Santiago'nun bazı bölümlerinde elektrik kesintisinin olduğu bildiriliyor. Yetkililer, Şili'nin orta kesimlerine çok büyük zarar verme kapasitesine sahip depremden sonra binaların yıkıldığını, elektrik ve telefon hatlarının kesildiğini söyleyerek, depremin verdiği hasarın boyutunu tahmin etmenin zor olduğunu ifade etti. Ayrıca depremin Arjantin'de de hissedildiği bildirildi.
Şili'de 22 Mayıs 1960'da aynı bölgede meydana gelen 9.5 büyüklüğündeki depremde 1655 kişi ölmüş, 2 milyon kişi evsiz kalmıştı. Depremden sonra çıkan tsunamide Hawaii, Japonya ve Filipinler'de ölenler olmuş, ABD'nin batı kıyıları zarar görmüştü.