Şili'de 8.8 büyüklüğünde deprem: 76 ölü

Japonya'nın Okinawa Adası açıklarında 7.3 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Şili'de de 8.8 büyüklüğünde deprem oldu.

Şili'de bugün meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki depremde ölenlerin sayısının 76'ya yükseldiği bildirildi.

Amerikan Jeolojik Araştırmalar Merkezi, depremin Şili'de Concepcion kentinin 90 kilometre yakınlığında ve yerin 35 kilometre derinliğinde meydana geldiğini açıkladı.

Şili radyosu, depremin merkez üssü yakınlarında görev yapan gazetecilerin, depremde ölenlerin sayısının 76 olduğunu duyurdu.

Depremin ardından en büyüğü 6.9 olmak üzere artçı şoklar da meydana geldi.

DEVLET BAŞKANI: ÖLÜ SAYISININ ARTMASI MUHTEMEL

Elektrik-telefon hatlarının çökmesi ve depremin gece olması nedeniyle hasarla ilgili hızlı bir değerlendirme yapmanın zor olduğu belirtiliyor.

Yerel televizyonlar, 8.8 büyüklüğündeki depremin merkez üssüne 320 kilometre mesafede olan başkent Santiago'nun merkezindeki tarihi binaların zarar gördüğünü duyurdu.

Depremden sonra insanların sokakları doldurduğu, birbirlerine sarılarak ağladıkları, Santiago'nun bazı bölümlerinde elektrik kesintisinin olduğu bildiriliyor.


TSUNAMİ ALARMI

Şili'de meydana gelen 8.8 büyüklüğündeki depremin yarattığı hasarın tespit çalışmaları sürerken, Pasifik Okyanusu'nda tsunami oluştu. Yapılan açıklamaya göre, dev dalgalar ABD, Rusya, Japonya ve Çin gibi Okyanus'a kıyısı olan ülkelerin yanı sıra sayısız adayı tehdit ediyor.

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, depremin ardından tsunami oluştuğunu ve Hawaii adaları başta olmak üzere Pasifik Okyanusu'ndaki ada ve ülkelerde hasara yol açabileceğini açıkladı.

Yapılan açıklamada, "Can ve mal kaybını önlemek için acil olarak harekete geçilmeli... Hangi yöne bakıyor olursa olsun kıyıdaki bütün yerleşim yerleri risk altında" denildi. İlk tsunami dalgasının TSİ 23.00 sularında Hawaii'yi vuracağı tahmin ediliyor. Yeni Zelanda, ilk dalgaların kıyılarına TSİ 20.00 sularında vurmasını beklediğini açıklarken, bundan yaklaşık bir saat sonra Meksika'nın tsunamiden etkilenebileceği belirtildi.

YERLEŞİM BİRİMLERİ BOŞALTILIYOR

Devlet Başkanı Michelle Bachelet de Şili açıklarındaki doğu adalarının bir saat içinde tsunami tarafından vurulabileceğini belirtti. Bachelet ayrıca buralarda yerleşim birimlerinin boşaltılma çalışmalarına başlandığını söyledi.

Haber ajansları, depremin yarattığı dev bir dalganın Şili açıklarındaki Robinson Crusoe Adaları'nda yerleşim birimlerine dev bir dalganın ulaştığını bildirdi. Ayrıca ABD'ye bağlı Hawaii adalarının da tsunami tehdidi altında olduğu açıklandı.

YIKICI ETKİ YARATABİLİR

Pasifik Tsunami Uyarı Merkezi, depremin ardından özellikle Şili ve Peru için tsunami uyarısı yapmıştı.

Kolombiya, Antarktika, Panama, Kosta Rika, Japonya, Avustralya, Yeni Zelanda ve Rusya da riskli bölge kapsamına alındı. ABD hükümeti ise risk bölgesini Orta Amerika ve Fransız Polinezyası'na kadar genişletti.

Amerikan Jeolojik Araştırma Kurumu, deniz seviyesinde kaydedilen değerlerin, tsunami oluştuğunu gösterdiğini belirterek, tsunaminin depremin Şili'deki merkez üssü yakınlarındaki sahil boyunca yıkıcı etki yaratabileceğini, ayrıca daha uzak kıyılar için tehdit oluşturabileceğini ifade etti.