Nilüfer Çayını Kurtarmak İçin Osb'ler Arıtma Kuracak

Bursa Valisi Şahabettin Harput, Nilüfer Çayı'nın yeniden eski haline kavuşturulması için batı bölgesindeki sanayi bölgelerinin BUSKİ ile ortak arıtma tesisi kuracaklarını söyledi.

Nilüfer Çayını Kurtarmak İçin Osb'ler Arıtma Kuracak
  Bursa ' nın incisi durumunda olan Nilüfer Çayı ' nın kirlilikten kurtarılması için mücadele eden Bursa Mühendis ve Mimar İşadamları Derneği ' nin ( BUMİAD ) , batı organize sanayi bölgelerinin ortak bir arıtma tesisine bağlanması ve BUSKİ ile belediyelerin iş birliğiyle kooperatif kurulması görüşü hayata geçiriliyor . BUMİAD ' ın teklifini değerlendiren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey , konunun muhatabı olan tüm kesimleri bir araya getirme kararı aldı . Bursa Valisi Şahabettin Harput önderliğinde yapılan toplantıda , batı arıtma tesisinin kurulması için çalışmalara başlanması kararlaştırıldı .
Bursa Valiliği ' nde yapılan toplantıya Vali Şahabettin Harput , Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey , Sanayi Ticaret İl Müdür Yardımcıları , Çevre Orman İl Müdür Yardımcıları , BUMİAD Başkanı İlker Özaslan ve batı organize sanayi bölgelerinden temsilciler katıldı .
Toplantının bir hazırlık aşaması niteliğinde olduğunu söyleyen Harput , atılacak adımların belirlenmesi ve Batı OSB ' lerin arıtma tesisine kavuşturulması için yapılması gerekenleri tespit etmeye çalışacaklarını söyledi . Harput , bu sefer ciddi bir oluşum bulunduğunu vurgulayarak , " Böylesi bir çalışma için bütün tarafların istekli olduğunu görmek güzel . Birlikte çalışarak çözüm bulacağımıza inanıyorum " dedi .
PROJELER HAZIRLANIYOR
Nilüfer sınırları içinde bulunan Nilüfer Çayı ' nın temizlenmesi ve batı organize sanayi bölgelerinin tek bir arıtma tesisinde toplanması projesinin ciddi ve büyük bir çalışma olacağının altını çizen Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey , OSB ' lerin yıllardır bir arıtma tesisine kavuşturulamadığı için tüm atıklarını Nilüfer ' e boşalttıklarını hatırlattı . Bu proje için belediye olarak tüm alt yapı çalışmalarını hazırlamayı üstlendiklerini kaydeden Bozbey , gerekli incelemelerin tamamlanmasının ardından izlenecek yolun da kesinliğe kavuşturulacağını aktardı .
Nilüfer Çayı ' nın eski görünümüne kavuşturulması için çalışmaların sonuna kadar takipçisi olacaklarını belirten BUMİAD Başkanı İlker Özaslan ise , düzenledikleri panelde ortaya çıkan çözüm yollarının OSB ' ler için en ekonomik ve hızlı çözüm yolu olacağını söyledi . Batı bölgesindeki mesken ve sanayi atıklarının Nilüfer ' e dökülmesini önlemek için hazırlanan bu projenin Bursa Valiliği ve Nilüfer Belediyesi tarafından olumlu karşılanmasının kendilerini mutlu ettiğini ifade eden Özaslan , yapılacak ortak arıtma tesisinin yanı sıra BUSKİ Batı Arıtma Tesisleri ' nin eksik kapasitesinden de yararlanılabileceğini hatırlattı .
Özaslan , " Yeşil Çevre Arıtma Tesisleri ' ne benzer bir tesis , 2872 sayılı Çevre Kanunu ' nun ilgili fıkrasında yer alan ' Hizmet Birlikleri Kurulması ' hükmü çerçevesinde hayata geçirilebilir . Bu konuda yetkililer araştırma başlatarak makul bir proje hazırlayabilir . BUMİAD olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız " diye konuştu .
Toplantıda hazır bulunan KASİAD , ASİAD ve ÇASİAD yetkilisi sanayiciler de , böylesine kalıcı çözümlerin üretilmesi için yıllardır şehir yöneticilerinden talep bulunduklarını , fakat bir türlü destek alamadıklarını söyledi . Sanayiciler , projeyi sonuna kadar desteklediklerini ve yapılacak çalışmada üzerine düşecek görevleri yerine getirmeye hazır olduklarını aktardı .
Toplantıda , geniş çaplı bir araştırma yapılması ve Vali Harput önderliğinde yeniden toplanılmasına karar verildi .