New York Times masa başı haber yapıyor

İstanbul Valisi Muammer Güler, New York Times gazetesi tarafından 'olası depremde İstanbul'un Haiti'den daha kötü olacağı ve yaklaşık 40 bin kişinin öleceğine ilişkin iddiayı' yanıtladı.

Vali Güler, New York Times’ı deprem için masa başı haber yapmakla suçladı

Vali Güler, “Şu anda devlet imkanlarıyla, kısıtlı imkanlarla yaptığımız çalışmalar var ama özellikle dış kredilerle yaptığımız kamu sektöründeki eğitim ve sağlık binalarının güçlendirilmesi çalışmaları var” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin çok yoğun çalışmaları olduğunu ifade eden Vali Güler, “Bunların hepsini yeterli görmek tabii ki mümkün değil.

Kaldı ki tüm kaynaklarınız hazır bile olsa bunların bir kısmı zamanla çözülecek şeylerdir” diye konuştu.

Güler, Marmara’da, Kuzey Anadolu fay hattının devamındaki yerlerde ne zaman, nasıl bir deprem meydana geleceği, şiddetinin ne olacağı, kuzeyde mi, güneyde mi olacağı ve İstanbul’u ne kadar etkileyeceği hususlarının hepsinin varsayımdan ibaret olduğunu dile getirdi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin 7 üniversiteye yaptırdığı deprem master planında da deprem konusunda değişik varsayımların yer aldığını ifade eden Güler “Elbette 7.4-7.5’lik bir depremin yaratacağı sıkıntılar olacak.

Beraberinde getireceği ölü, yaralı sayısı, bunların hepsi varsayımlara dayanan şeyler. Önemli olan, bunların ötesinde depreme hazırlıklı olabilmek.

Bu, acil müdahale kapasitesini güçlendirmekten, iyi bir haberleşme ve bilgi sistemi kurmaktan ve hepsinden önemlisi yapı stokunun güçlendirilmesinden geçiyor” diye konuştu.

KİMSE HAZIR DEĞİLDİR

Aynı gazetede, “İstanbul’daki olası depremde doğal gaz borularının patlaması durumunda en az 3 bin noktada yangın çıkacağının” iddia edildiğinin belirtilmesi üzerine de Vali Güler, şunları kaydetti:

“Onlar İstanbul’daki doğal gaz sisteminin depremle ilgili her şeyinin hazırlıklı olduğunu bilmiyorlar. Masa başında üretilmiş bir haber.

İstanbul’daki doğal gaz sistemi dünyadaki depreme en dayanıklı sistemlerden biri. Onların hepsinin sensörleri var.

Öyle bir anda derhal sistemi kilitleyecek şekilde yapılmış. Telekom, su, kanalizasyon ve özellikle doğal gaz altyapısının çok güçlü olduğunu söyleyebilirim.

Hatta İstanbul’un altyapısı şu anda üst yapısından daha güçlü.” Vali Güler, dünyanın hiçbir kentinin ne genel ne de özel hatlarıyla depreme hazır olamayacağını da söyledi.