Muhtarlara Şap Aşısı Bilgilendirme Toplantısı

Muş'un Bulanık İlçe Tarım Müdürlüğü tarafından, ilçe merkezi köylerin muhtarlarına yönelik şap aşısı bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

  Bulanık Halk Eğitimi Merkezi salonunda gerçekleşen toplantıya Tarım İl Müdürü Murat Yıldız , İlçe Tarım Müdürü Abdulhak Aydoğdu ve mahalle ile köy muhtarları katıldı . Şap aşısı konusunda gerekli duyuruların düzenli bir şekilde yapılması konusunda muhtarlara uyarılarda bulunan Abdulhak Aydoğdu , şap aşısı yapılmaması durumunda il dışına hayvan sevkıyatının yapılmayacağını belirterek , köylülerin ekonomik olarak sıkıntıya düşeceklerini de belirtti . Hayvan hastalıklarının yok edilmesinde temel mücadelenin aşılama olduğu vurgulayan Aydoğdu ; " İlçemizde 70 bin büyükbaş hayvan ve 200 bin küçükbaş hayvan bulunmaktadır . Ayrıca bazı tarımsal ürünlerde ilçemiz pazarlama merkezi olabilme potansiyeline sahiptir . Tarımsal üretim bazında yüksek öneme sahip ilçemiz özellikle yetiştiricilerimizin ekonomik kayba uğramaması için 2010 yılı ilkbahar şap aşılama döneminde gerekli hassasiyeti göstermelerini ve teknik personelimize yardımcı olmalarını bekliyoruz . Şap aşısı hayvanlarımıza zarar vermez , ancak bütün aşılar uygulandıktan sonra bir iki gün hafif yollu ateş yapabilir . Aşı yaptırılmadığı takdirde hayvanların ölüme kadar varan rahatsızlıklar göstereceği bilinmektedir . Şap aşısının yavru attırmak gibi bir yan etkisi bulunmamaktadır . Aşılar ücretsiz olup sadece büyük baş hayvanlardan 40 kuruş , küçükbaş hayvanlardan ise 7 kuruş uygulama ücreti alınır . Siz muhtarlar ve yetiştiricilerimizin ekonomik kayıplara uğramaması ve sevklerde sorun yaşanmaması için ilkbahar aşılama döneminde de aynı hassasiyeti göstermenizi bekliyoruz " dedi .
DAP programı çerçevesindeki hibe projelerine değinen İl Tarım Müdürü Murat Yıldız ise , çiftçilerden proje hazırlamalarını istedi . Yıldız : " Çiftçilerimize sağlayacağımız yüzde 40 hibe desteğine Bulanık ' ta iyi bir müracaat olacağını düşünüyorum . Doğu Anadolu Projesi daha yayınlanmadı , ama genelde şartlar belidir . Şimdi burada en az 50 baş büyük hayvancılık için başvuru yapacaksınız . Bireyselde müracaat edebilirsiniz . Birkaç kişi birleşmek suretiyle de müracaat edebilirsiniz . Şirket olarak ta müracaat edebilirsiniz . Yeter ki hayvancılığın kalkınmasına yardımcı olun . Alt ve üst sınırlar beli olan alımlarla hayvan alımı yapacaksınız . Hayvan alımlarınızda sizlere bir ziraat mühendisimizde yardımcı olacaktır . Alacağınız havyaların uygun olup olmadığını kontrol edecek . Arazi konusunda mutlak bir tapu istenmiyor . Tabi tapunuz olsa daha iyi olur . Beli bazı evraklarınızla projeler müracaat edebilirsiniz . Bu projelerde geriye dönüş yok yani bakanlığımız yüzde 40 hibe ediyor " ifadelerine yer verdi .
Yıldız konuşmasın ardından katılımcıların sorularını cevaplarken , çiftçilerin il ve ilçe tarım müdürlükleri ile koordineli çalışmalarını istedi .