Master Planı Belediye İle Otobüs Ve Minibüsçüleri Karşı Karşıya Getirdi

İnegöl Belediyesi'nin hazırlattığı trafik master planıyla mağdur edildiklerini iddia eden minibüs ve otobüsçüler mahkemeye başvurdu.

Master Planı Belediye İle Otobüs Ve Minibüsçüleri Karşı Karşıya Getirdi
Alanyurt-İnegöl arasında yolcu taşımacılığı yapan 74 ve 114 Nolu Minibüsçüler ve Otobüsçüler Motorlu Taşıtlar Kooperatifi üyeleri, master planının iptali için Bursa 2. İdare Mahkemesine dava açtı. Kooperatifin avukatları, düzenledikleri basın toplantısında dava süreci hakkında üyelere bilgi verdi. Avukat Güven İşler, İnegöl Belediyesi'nin hazırlattığı trafik master planının iptali için bir buçuk ay önce açtıkları davanın sürdüğünü, belediyeden konu ile alakalı savunma beklendiğini, savunmadan sonra yürütmenin durdurulup veya durdurulmayacağının netleşeceğini söyledi.
İşler, "İnegöl Belediyesi master planı hazırladı. Fakat, fizibilitesi, halk çatısı detaylı incelenmediği için birtakım arkadaşlarımızın mağduriyeti söz konusu oldu. Günlük yolcu taşıma sayısı 100 iken 10'a düştü. Birtakım lokal görüşmelerle bu problem çözülemedi ve hukuka intikal etti" dedi.
Herkesin mahkeme kararını saygı ile beklemesi gerektiğine işaret eden İşler, "Belediye başkanı, yetkisini kullanarak, belediyedeki diğer birimlere talimat verip lüzumsuz cezalar uygulamakta. 'Önünüzü keseceğiz' diyorlar. Bu güzergaha, başka bir mahalleden 5-10 aracı yönlendirerek, minibüsçüleri karşı karşıya getirmek gibi bir hatası var. Biz, böyle bir şey yapmamaları gerektiğini, böyle bir olay olduğunda kavga çıkacağını söyledik. Dava sonucunda haksız olurlarsa sisteme karışılmayacak, ama haklı olunduğunda ise paradigmayı biraz daha açarak, farklı bir by-passla iyileştirme yapabilecekleri şeklinde konuştuk. Başkan, davayı neden açtığımızı, bu konuda haksız olunduğumuzu, ayrıca hakkını helal etmeyeceğini bize söyledi. 17 ilden büyük bir ilçenin belediye başkanı hukuka karşı biraz sabırlı olsun. Buradaki her şoför 5 nüfustan sorumludur. Burada 200 kişinin hakkı söz konusudur. Başkanın kendisine ait çok ciddi bir güveni var. Ne olursa olsun, işlerin su üzerine çıkılması beklenmelidir" şeklinde konuştu.
İşler, bu tür tahrikler, lüzumsuz cezalar karşısında birileri meşru müdafaa hakkını kullandığı takdirde şehrin asayişinin bozulacağının altını çizdi.
Minibüsçüler ve Otobüsçüler Motorlu Taşıtlar Kooperatifi Başkanı Bedrettin Güzel ise, "Şu an Alanyurt'ta yarı güzergah kullanıyoruz. İlçede 90 araç faaliyet gösterirken, bizim kooperatifimize bağlı çalışan araçlar üzerinde 'İnegöl Halk Otobüsleri' yazmıyor. 8 aydan beri 30 aracımızdan 15 tanesi çalışıyor. Yani ayda 15 gün çalışıyoruz. Alanyurt'ta yolcu fazlalığı varsa, benim araçlarımın yarısı neden çalışmıyor? Maalesef belediye başkanı bu durumu görmezlikten geliyor. Halk arasında yeşil otobüs diye tabir edilen ve şu an değişime uğrayan 10 araç ihalesiz çalışıyor. Bu da yetmediği gibi halen İnegöl'de toplu taşıma yapan 5 araç da Alanyurt'a takviye edildi. Biz Alanyurt'ta 22 yıldan beridir toplu taşıma hizmeti yapıyoruz. Eğer herkese eşit davranılıyorsa, bize de aynı şekilde davranılmasını istiyoruz. Şu an gerçekten çaresiziz. Şoförlerimizin ödemekle yükümlü olduğu kredileri var. Biz master planı adı altında olan kardeşlik projesine karşı değiliz, ama hakkımızı yemelerini istemiyoruz" dedi.