Karabük Üniversitesinde 'Markalaşma' Konulu Konferans Düzenlendi

Karabük Üniversitesi ve Karabük Safranbolu İşadamları Derneği işbirliği ile Prof

Karabük Üniversitesi ve Karabük Safranbolu İşadamları Derneği işbirliği ile Prof.Dr. Bektaş Açıkgöz konferans salonunda İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Sami Karahan'ın konuşmacı olarak katıldığı "Markalaşma" Konulu konferans düzenlendi.
Konferansa, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. İbrahim Kadı ve Prof. Dr. Dilek Dadaylı Paktaş, Karabük Safranbolu İşadamları Dernek Başkanı Ahmet Karamanoğlu, Akademisyenler ve Öğrenciler katıldı.
Prof. Dr. Sami Karahan, Markalaşma ile ilgili sunumunda, "Fikri mülkiyet hakları, patent, faydalı model, marka, endüstriyel tasarım, ticaret unvanı, işletme adı, coğrafi işaret, entegre devre topografyaları, bitki ıslahçı hakları, fikir ve sanat eserleri'dir. Bunlarla ilgili ayrı ayrı kanun hükmünde kararname vardır" dedi.
Markanın, bir teşebbüsün mal veya hizmetlerini bir başka teşebbüsün mal veya hizmetlerinden ayırt etmeyi sağlayan işaret olduğunu söyleyen Karahan konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Kişi adları dahil, özellikle sözcükler, şekiller, harfler, sayılar, renk kombinasyonları veya bütün bu işaretlerin kombinasyonları marka olabilir. Bu işaretlerin çizimle görüntülenebilmesi veya benzer biçimde ifade edilebilmesi, baskı yoluyla yayınlanabilmesi ve çoğaltılabilmesi şarttır. Markalar, fotoğraflar, telif hakları, resimler, sesler, sloganlar olabilir. Tat işaretlerinin marka olarak tescil edilmesi teknolojik olarak henüz uygun değildir. Her şey marka olabilir ama ayırt edilici özelliği olmalıdır. Markayı seçerken, markanın hitap ettiği kitle kimdir. Söylenişinin kolay ve zihinde kalması gerekir. Hitap ettiği kitleye uygun olmalıdır. Yanlış marka ile piyasaya çıkmamak gerekir. Örneğin Arçelik dış piyasaya okunmasının kolay olmasından dolayı Beko olarak çıkmıştır."
Markada mutlak red nedenlerine de değinen Karahan, "Ayırt edici özelliği olmayan işaretler, Aynı veya aynı türdeki mal ve hizmetlerle ilgili olarak tescil edilmiş veya daha önce tescil için başvurusu yapılmış bir marka ile aynı veya ayırt edilemeyecek kadar aynı olan işaretler,Mal veya hizmetler için cins, çeşit, vasıf, kalite, amaç, değer, miktar, coğrafi kaynak gösteren veya diğer karakteristik özelliklerini belirten işaretler, ticaret alanında herkes tarafından kullanılan veya belirli bir meslek, sanat veya ticaret grubuna mensup olanları ayırt etmeye yarayan işaretler, malın özgün doğal yapısından ortaya çıkan şekilleri içeren işaretler, mal veya hizmetin niteliği, kalitesi veya üretim yeri, coğrafi kaynağı gibi konularda halkı yanıltacak nitelikteki işaretler, Devletlere ait arma, bayrak ve diğer hükümranlık belirtileri, Beynelmilel örgütlerin kısaltmalarını veya ülkelerin koruma altına alınmasını istedikleri ve WIPO tarafından korunması bildirilen ibareleri içeren markalar, kamuyu ilgilendiren tarihi, kültürel değerler bakımından halka mal olmuş işaretler, sahibi tarafından izin verilmeyen tanınmış markalarla, aynı veya ayırt edilemeyecek kadar aynı olan işaretler, dini değerleri ve sembolleri içeren işaretler, kamu düzenine ve genel ahlaka aykırı işaretler, marka olarak tescil edilemez" dedi.
Konferansın ardından Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İbrahim Kadı, Prof. Dr. Sami Karahan'a Safranbolu fotoğrafının olduğu tablo ve plaket verirken, Karabük Safranbolu İşadamları Dernek Başkanı Ahmet Karamanoğlu ise plaket takdim etti.