Kadınların Yarısı Zorla Ve Beğenmediği Kişilerle Evleniyor

Van Kadın Derneği (VAKAD) Yönetim Kurulu Başkanı Zozan Özgökçe, kendilerine başvuran kadınlardan her dört tanesinden birinin sevmediği biri ile zorla evlendirildiğini belirterek, 'Dört kadından biri beğenmediği biriyle zorla evlenmiştir

Kadınların Yarısı Zorla Ve Beğenmediği Kişilerle Evleniyor
  Van Kadın Derneği ( VAKAD ) Yönetim Kurulu Başkanı Zozan Özgökçe , kendilerine başvuran kadınlardan her dört tanesinden birinin sevmediği biri ile zorla evlendirildiğini belirterek , " Dört kadından biri beğenmediği biriyle zorla evlenmiştir . Diğeri ilk kez gördüğü birine ' Evet ' demiştir . Sadece biri sevdiği ile istediği bir evlilik yapmıştır . Dördüncü kişi ise ya hiç görmeden ya berdel yoluyla evlenmeye zorlanmış ya da bu soruya sessiz kalmıştır " dedi .
Yüzüncü Yıl İş Merkezi ' nde bulunan dernek binasında bir basın toplantısı düzenleyerek 2009 yılı verilerini açıklayan VAKAD Yönetim Kurulu Başkanı Zozan Özgökçe , kadınların her yıl olduğu gibi bu yıl da sırf ' Kadın ' oldukları için her alanda ayrımcılığa uğramaya devam ettiğini iddia etti . 2009 yılında en fazla başvuruyu 20 ile 40 yaş arasında olan kadınların yaptığını belirten Özgökçe , görüşme yaptıkları kadınların yüzde 89 ' unu Van ' da yaşayan kadınların oluşturduğunu söyledi . Özgökçe , " 2009 yılında en çok yüzleştiğimiz sorun yoksulluğun kadınları en sert şekilde çaresizleştirdiğidir . Bize başvuran kadınların yüzde 92 , 6 ' sı hiçbir geliri olmayan kadınlardır . Yüzde 1 , 2 ' si evde gelir getiren bir işte çalışıyor iken , yüzde 1 , 8 ' i ev dışında gelir getiren bir işte çalışmaktadır . Her 10 kadından birinin hiçbir sosyal güvencesi yoktur . Yüzde 55 ' i ise yeşil kartlıdır " dedi .
Kadınların çalışma hayatına katılabilmelerinin önündeki en büyük engellerin ise toplumsal cinsiyet rollerine dayalı davranışlar olduğunu kaydeden Özgökçe , halen ' Kadın çalışmaz ' fikrinin yaygın olduğunu dile getirdi . Çalışmaya karar veren kadınların en önemli sorunu ise iş bulmalarını kolaylaştıracak yeteri bilge ve becerilere sahip olmayışları olduğunu vurgulayan Özgökçe , " Kadınların yüzde 29 , 4 ' ü okur-yazar değil , yüzde 25 , 2 ' si ilköğretimin 1 . kademesini , yüzde 10 , 4 ' ü ilköğretimin 2 . kademesini bitirmiş . Yüzde 12 , 3 ' ü düz lise , yüzde 8 ' i meslek lisesi , yüzde 4 , 3 ' ü üniversite mezunu ve yüzde 8 ' i okuryazardır . Başvuruda bulunan kadınların yüzde 47 ' si resmi nikahlı ve yüzde 30 ' u ise bekardır " şeklinde konuştu .
HER DÖRT KADINDAN BİRİ ZORLA EVLENDİRİLMİŞ
Kendilerine başvuran kadınlardan her dört tanesinden birinin sevmediği biri ile zorla , birinin ise sevdiği kişi ile istediği evliliği yaptığını kaydeden Özgökçe , " Bize yapılan müracaatlarda toplumun en önemli yapısı denilen ' Aile ' resmini hemen çiziyor . Birbirine yakın olan veriler bize der ki , yan yana gelmiş dört kadından biri beğenmediği biriyle zorla evlenmiştir . Diğeri ilk kez gördüğü birine ' Evet ' demiştir . Sadece biri sevdiği ile istediği bir evlilik yapmıştır . Dördüncü kişi ise ya hiç görmeden ya berdel yoluyla evlenmeye zorlanmış ya da bu soruya sessiz kalmıştır . Görülüyor ki , her dört aileden birinde çiftler birbirini tanıyarak ve isteyerek evlenmeye karar verebilmiştir . Diğerleri evlilik temelini zorlamayla atmıştır " ifadelerini kullandı .
KADINLARIN YÜZDE 30 ' UNUN ÖNCELİKLİ SORUNU AİLE İÇİ ŞİDDETİN SONLANDIRILMASIDIR
Görüşme yaptıkları kadınların yüzde 30 ' unun önceliği yaşadığı aile içi şiddeti sonlandırması olduğunu vurgulayan VAKAD Yönetim Kurulu Başkanı Zozan Özgökçe , aynı zamanda kadınların yüzde 58 , 8 ' inin ekonomik sorunlar yaşadığını tespit ettiklerini kaydetti . Özgökçe , " Kadınların ekonomik bağımlılıklarına karşı bir bilinçlenme süreci yaşanmaktadır . Kadınlar ekonomik şiddeti tanımlamaya başlamışlardır . Bu önemli bir gelişmedir . Ancak tabi ekonomik şiddetin yanında birden fazla şiddet türünü birden yaşadığımız açıkça görülmektedir . Ancak kadınlar yaşadığı şiddeti hayatının akışının ya normal bir parçası olarak görmekte ya öncelikli sorun olarak görmemektedir . Şiddetin adalet üzerinden çözümünden ziyade yöntemler geliştirmek de bazen mümkün olmaktadır . Kadınların bir kısmı para kazanmaya öncelik vermekte , bir kısmı da yaşamını güvence altına almak için acil çözümlere ihtiyaç duymaktadır . Her 100 kadından 8 ' i can güvenliği riskiyle karşı karşıyaydı . Ayrıca 21 kadın gazete ve televizyonlarda yaşamı sonlandırıldığı haberlerin içinde yer almaktan kendilerini kurtarabilmek için gerekli adımları atabilmiştir " şeklinde konuştu .
Ekonomik şiddet yaşayan kadınların oranı yüzde 41 , psikolojik şiddet yaşayan kadınların oranı yüzde 27 , fiziksel şiddet yaşayan kadınların oranı yüzde 22 iken cinsel şiddet yaşayanların oranı ise yüzde 8 olduğunu kaydeden Özgökçe konuşmasını şöyle sürdürdü ;
KADINLARIN YAŞADIĞI EN ÖNEMLİ SORUN YOKSULLUK VE AİLE İÇİ ŞİDDET
" Görüşmelerin içeriğinde tablolara yansıyamayan sonuçlardan en önemlisi , parasız bir kadının hayatındaki şiddeti sonlandırması için paraya ihtiyaç duyduğu , parasızlık halinde girişimde bulunmaktan vazgeçmesinin çok muhtemel olduğudur . Özellikle adalete erişimin çoğunlukla paraya dayalı olarak zor olacağı kaygısı , kadınların davalarını açmaya para buluncaya kadar vazgeçmeleri derneğimizin kuruluşundan beri karşılaşılan bir sorundur . Bu yüzden kadınların öncelikleri para kazanabilecekleri bir işte çalışmaktır . Yoksulluk ve aile içi şiddet kadınların yaşadığı en önemli 2 sorundur . Ekonomik şiddetin yaygınlığı sebebi ile iç içe geçmiş birbiri ile çok ilintili bu iki sorunu tüm kurumlar öncelikleri haline getirmelidir . Kendini her gün söyleten kadınların ekonomik hayatı ve şiddet sorununda dönüşümün yolunu açmak için kollar henüz sıvanmamıştır . Oldukça yavaş , isteksiz , zorla , politik çıkarlar uğruna hareket edilmektedir . 2009 yılında da kadınların yaşamı toplantı , komite , kurul , meclis , komisyon ve benzeri birçok oluşumun içinde prosedürlere takılmış beklemektedir . İyi sonuçlarla girmediğimiz 2010 yılında , engellenmemiş , bekletilmemiş , başarabilmiş kadınların hayatlarını paylaşmayı diliyoruz "