İş Bankası Ve Msgsü Arasında İşbirliği

İş Bankası, ülkemizin resim sanatı adına sahip olduğu değerli mirası korumak ve gelecek kuşaklara ulaştırmak için Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesinde Türkiye'nin ilk bilimsel 'Resim Bakım ve Onarım Laboratuarı'nı kuruyor.

İş Bankası Ve Msgsü Arasında İşbirliği
Söz konusu proje kapsamında ülkemize bu alanda uzmanlar kazandırmak üzere Üniversite bünyesinde kurulan Sanat Eserleri Konservasyonu ve Restarosyonu lisans programı önümüzdeki yıl ilk öğrencilerini alacak. Yine bu projeye destek olması amacıyla açılan Müzecilik yüksek lisans programı ise faaliyete başladı.

Tarihi işbirliğinin açıklandığı toplantıda bir konuşma yapan İş Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Caner Çimenbiçer, 85 yıldır ülkemizin kalkınmasının sorumluluğunu paylaşan, modern toplumun ihtiyaç duyduğu eğitim, kültür, sanat gibi alanların gelişimi için destek veren İş Bankası'nın yine öncülük yaparak önemli bir girişimde daha bulunduğunu vurguladı.

Çimenbiçer, "İş Bankası, Kurucumuz Yüce Önder Atatürk'ün işaret ettiği ileri uygarlık seviyesine ulaşılması hedefiyle, toplumsal gelişim için kültür ve sanatı desteklemeyi de misyon edinmiştir. Türkiye İş Bankası'yla halkımız arasında kurulan güçlü bağın nedenlerinden biri de budur" dedi.

İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince ise yaptığı konuşmada işbirliğinin kapsamı hakkında şu bilgileri verdi: "Üniversitemizin değerli katkılarıyla başlatılan işbirliğimiz kapsamında, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi'nin bünyesinde, uluslararası örneklerine uygun bir resim bakım ve onarım laboratuarı yaz aylarında hizmete girecek. Ülkemizin en geniş özel resim koleksiyonu olarak tanımlanan İş Bankası resim koleksiyonu da bu laboratuarda bilimsel yöntemler ışığında Türk uzmanların ihtimamlı ellerinden bakım görecek. Bildiğiniz gibi Yenicami Şubemizin tarihi binasını restore ederek 2007 yılının Kasım ayında Türkiye İş Bankası Müzesi'ni açmıştık. Şimdi de Beyoğlu Şubemizin İstiklal Caddesi'ndeki tarihi binasını ise Türkiye İş Bankası Sanat Müzesi olarak tahsis ettik. Binanın müze olarak restorasyon çalışmalarını da Üniversite'nin Mimarlık Fakültesi'nin değerli hocaları yürütecek. Bu vesileyle iki müze açacak kadar çok eseri ve anıyı biriktirebilmiş bir banka olmanın onurunu sizlerle paylaşıyorum."

İş Bankası'nın temellerini 1940'larda attığı ve bugün Türk resim sanatının birbirinden değerli sanatçılarına ait 2 binin üzerinde eserini kapsayan ve ülkemizin en geniş özel koleksiyonu olarak tanımlanan resim koleksiyonu açılacak laboratuarda restore edilecek. Restorasyonu tamamlanan eserler daha sonra kurulacak olan İş Bankası Sanat Müzesi'nde sergilenecek. İş Bankası'nın, resim koleksiyonunda MSGSÜ'nün kurucusu Osman Hamdi Bey'den Şeker Ahmet Paşa'ya, Hoca Ali Rıza'dan İbrahim Çallı'ya pek çok değerli sanatçımızın eserleri bulunuyor. Halen İş Kuleleri'nde özel iklimlendirilmiş bir depoda, güvenlik standartları koleksiyon ihtiyaçlarına göre belirlenmiş özel bir bölümde korunan eserlerin envanteri MSGSÜ uzmanları tarafından yürütülen çalışmayla ortaya çıkacak.

Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana oluşturduğu geniş ve kronolojik sanat eserleri koleksiyonunu kamuoyuyla paylaşma kararı alan İş Bankası, kültür ve sanatın kalbi Beyoğlu'ndaki tarihi şube binasını bir sanat müzesine dönüştürecek.

İş Bankası, binanın müze olarak restorasyonu için de MSGSÜ ile işbirliği yapıyor. MSGSÜ Mimarlık Fakültesi tarafından hazırlanacak proje çizimlerinin 6 ayda tamamlanması ve 2010 yılı sonunda inşaat faaliyetlerine başlanması hedefleniyor.

İş Bankası bu projeyle "Türk Resim Sanatı"na sahip çıkan duruşunun altını çizerek kültür ve sanat alanında sürdürdüğü galericilik ve müze faaliyetlerine ivme kazandırmayı amaçlıyor.