Eüaş'tan Kömür Nakli Açıklaması

Elektrik Üretim Şirketi Genel Müdürü Sefer Bütün, 2009 yılında Afşin B Termik Santrali'ne Sivas-Kangal'dan stok amaçlı kömür getirildiğini ve bu kömürlerin taşınması için herhangi bir ihale yapılmadığını açıkladı.

Eüaş'tan Kömür Nakli Açıklaması
EÜAŞ Genel Müdürlüğü 2009 yılında Sivas-Kangal'dan Afşin B Termik Santraline karayoluyla kömür nakli ile ilgili olarak bir yıl sonra yazılı bir açıklama yaparak, medyada çıkan haberlerin gerçeği yansıtmadığını kaydetti. EÜAŞ Genel Müdürlüğünün resmi web sitesi olan www.euas.gov.tr internet adresinden yazılı bir açıklama yapan EÜAŞ Genel Müdürü Sefer Bütün, Sivas-Kangal'dan Afşin B Termik Santrali İşletme Müdürlüğüne nakledilen 450 bin ton kömürü kış dönemine yönelik stok amaçlı gerçekleştirdiklerini ifade etti. Genel Müdür Bütün yapılan işin 'Yolsuzluk' olarak değerlendirilmesinin gerçekleri yansıtmadığını belirterek şunları kaydetti:
"Afşin-Elbistan B Termik Santraline, kömür teminine bağlı olarak üretim darboğazı yaşanacağı gerekçesi ile Sivas-Kangal kömür ocağından yaklaşık 450 bin ton kömürün Afşin-Elbistan Termik Santraline taşıttırılması işinin herhangi bir ihale yapılmaksızın imzalanan protokol çevresinde Türkiye Kömür İşletmesi Kurumuna yaptırılması işi ile ilgili olarak da; o tarihlerde üretim ve tüketimin çok hassas bir dengede yürütülmekte olduğu, Afşin-Elbistan B Termik Santralinde kışa girerken yeterli kömür stokunun
bulunmadığı, kış şartlarının ne getireceği belli olmadığından, kış mevsimine girilirken üretimimizin sürekliliğini tehlikeye atmamak üzere, santralde 450 bin ton civarında bir stokla girilmesi için, Bakanlıkla bir koordinasyon içerisinde bu konuda ihtisas sahibi bir kamu kuruluşu olan Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumunca taşıttırılması yoluna gidilmiştir. Bu konular, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu EÜAŞ 2008 yılı raporundaki öneriye uygun olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu
Başkanlığınca incelenmekte olup, incelemelerin sonuçlanma aşamasında olduğu öğrenilmiştir. Bahse konu YDK raporundaki bu hususların, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu Başkanlığınca incelenmekte olduğu, dolayısıyla kesinleşmiş bir yolsuzluk ve herhangi bir suç unsuru ortaya konmadığı halde, 'EÜAŞ'ta Diz Boyu Yolsuzluk' haberleri gerçekleri yansıtmamakta ve haksız olarak şirketimizi yolsuzluklarla itham etmektedir."

BAŞBAKANLIK YÜKSEK DENETLEME KURLU İNCELEME BAŞLATMIŞTI
Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu (YDK), Elektrik Üretim A.Ş'de (EÜAŞ) tespit ettiği ve bir önceki raporda hakkında özel inceleme raporları hazırladığı dosyalarının soruşturmasının Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Teftiş Kurulu tarafından hala tamamlanmadığını bildirdi. YDK'nin hazırladığı raporda "EÜAŞ 2008 Yılı Raporu"nda yer alan tespitler şöyle:
"Ambarlı Doğalgaz Çevrim Santrali'nin ihtiyacına binaen 8 Ocak-20 Şubat 2008 tarihleri arasında 42 milyon litre motorin, 22 ayrı alıma konu edilerek 73.9 milyon YTL civarında ödeme yapılmıştır. Kamu İhale Kanunu'na açıkça aykırı bir yöntemle gerçekleştirilen alımlar konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Teftiş Kurulu'nca yürütülen soruşturmanın bir an önce tamamlanması önerilir. Teşekkülün yaptığı alımlar yüzde 18 artarak 114 milyon YTL seviyesinde gerçekleşmiştir. İncelemelerde, gerek ihale dokümanlarının hazırlanması, gerekse tekliflerin değerlendirmesi aşamasında yapılan eksik ve hatalı işlemlerin devam ettiği, bu işlemlere rağmen birçok alım dosyasının karara bağlanıp alım gerçekleştirildiği gibi, bazı alım dosyalarının da hatalar nedeniyle iptal edildiği görülmüştür."