CIA teknolojide geri kalmış

CIA'in kullandığı bilgisayarların 1980'lerden kalma olduğu ortaya çıktı.

CIA teknolojide geri kalmış
Amerikan gizli servisi CIA'in merkezi bilgisayar sistemlerinin büyük kısmının 1980'lerden kalma IBM'ler olduğu ortaya çıktı.

CIA'in kullandığı bu bilgisayarların sadece yüzde 60'lık bir zaman diliminde tam işlevsel çalıştığı çünkü ana sistemde kullanılan teknolojinin 1980'lerden kaldığı iddia edildi.

ABC News'a bilgi veren kaynakların açıklamalarına göre, CIA tamamen bilgisayar sorunlarına gömülmüş durumda ve sistemlerini düzeltmen için ihtiyaç duyulan miktar 187 milyon dolar.

Yüzde 60'lık çalışma oranının ne denli kötü olduğunu vurgulayan uzmanlar, günümüz standartlarında kabul gören en düşük oranın yüzde 98 olduğunu söylüyorlar.

ABC News'un ele geçirdiği 16 Ekim 2009 tarihli bir belgede de, "Şu anda 42 görev amaçlı uygulama 1980'lerin IBM ana sistemi üzerinde, yüzde 68 performans güvenilirliği ile uygulanıyor.

Veri ağı, veri sistemleri, uygulamalar ve Bilgi Teknolojisi güvenliği kesinlikle ihtiyaç duyulan seviyede değil. Bilgi teknolojisi sistemi dünya üzerinde yapılan operasyonlarımız için yeterli değil."

CIA'in yaşadığı sorun ilk değil, daha önce de FBI'ın benzer sorunlardan sıkıntı çektiği 11 Eylül saldırılarıyla ortaya çıkmıştı.

FBI 2005 yılında 170 milyon dolar değerindeki sanal dosya sistemi programını hurdaya çıkarmıştı.

O tarihten beri Sentinel adlı yeni bir projeye 451 milyon dolar harcayan FBI, bu sayede ajanlarının internet arayüzü üzerinden dosyalara erişimini sağlamıştı.