Çantaya Giren Bastona Rağbet Arttı

Bitlis'in Ahlat ilçesinde el emeği göz nuru ile işlenen dünyaca ünlü bastonlar çantaya girince yerli ve yabancı turistlerin ilgisini kazandı.

Çantaya Giren Bastona Rağbet Arttı
Van Gölü kıyısındaki Ahlat ilçesinde el emeği göz nuruyla üretilen dünyaca ünlü Ahlat bastonları hediyelik eşya kategorisine girince, baston ustaları da kolları sıvadı ve 30 santimetrelik baston üretimine hız verdi. Tamamı ceviz ile gürgen ağacından yapılan minik Ahlat bastonları tamamen el işçiliğine dayanıyor. El emeği göz nuru ile işlenen bastonlara her türlü figür işlenebiliyor. Klasik olarak da üretilen Ahlat bastonlarının yaklaşık 100 çeşidi olduğu belirtilirken, hediyelik eşya olarak üretilen
minik bastonlar ise son yıllarda en çok talep edilen baston türleri arasında olduğu belirtildi.

Ahlat baston ustalarından Adem ve Hamdi Karakuzu kardeşler, ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin, süsleme ve bezemesiyle adeta büyülendikleri Ahlat bastonlarından mutlaka yanlarında götürdüklerini belirterek, "Son yıllarda 30 santimetre boyunda ve tamamen hediyelik amacıyla ürettiğimiz bastonlara rağbet bizi oldukça memnun ediyor. Yerli ve yabancı turistlerin bizden talep ettikleri küçük bastonlarını artık çantalarında rahatlıkla götürebiliyorlar çeşitli figürleri işlediğimiz bastonları at, kurt,
kartal ve düz başlıklı olarak üretiyoruz. Yerli turistler at ve kurt başlıklı bastonlara yabancı turistler ise düz ve kartal başlıklı bastonlara ilgi gösteriyor" dediler.

Karakuzu kardeşler, ceviz ağacına Türk motiflerinin işlendiği 30 santimetre boyundaki minik bastonlardan bir kişinin günde 2 tane ancak yapabildiğini, desenine motif ve işçiliğine göre tanesini 15-25 lira arasında pazarladıklarını da sözlerine ekledi. Adem ve Hamdi Karakuzu, minik bastonlara en çok akademisyenler ile Ahlat hatırasını çantasında götürmek isteyen yerli turistlerin rağbet gösterdiğini ayrıca, Almanya, Hollanda ve Fransa'dan da minik bastonlara yoğun talep gösterildiğini ifade ettiler.