Adalet Bakanı Ergin Yalova'da

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, yargı reformuna yönelik eleştirilere, 'Bizim getireceğimiz kriterler ne benim kendi isteğime göre ne de falanca kurumun isteğine göre hazırlanmış değildir' şeklinde yanıt verdi.

  Adalet Bakanı Sadullah Ergin , yargı reformuna yö ; nelik eleştirilere , ' Bizim getireceğimiz kriterler ne benim kendi isteğime gö ; re ne de falanca kurumun isteğine gö ; re hazırlanmış değildir ' şeklinde yanıt verdi .
Partisi tarafından ' Tü ; rkiye Buluşmaları ' başlığı altında dü ; zenlenen konferansa katılmak ü ; zere Yalova ' ya gelen Adalet Bakanı Sadullah Ergin , Halk Eğitim Merkezi Konferans Salonu ' nda vatandaşlara hitap etti . ' Demokratik aç ; ılım ' konulu toplantı ö ; ncesi bir gazetecinin Bursa ' da toplanan baro başkanlarının aç ; ıkladığı sonuç ; bildirgesinde ' siyasi iktidarın yasama ve yü ; rü ; tmeyle birlikte yargıyı da elinde tutmaya ç ; alıştığı ' ifadesinin yer aldığını hatırlatması ü ; zerine Bakan Ergin , şunları sö ; yledi :
' Bunlar dile getirebilir ama bizim yapmaya ç ; alıştığımız ç ; alışma bugü ; nlü ; k bir ç ; alışma değil . 3-4 yıldır ü ; zerinde ç ; alışılan , AB mü ; zakereleri ç ; erç ; evesinde hayata geç ; irilmeye ç ; alışılan , 23 ' ü ; ncü ; fasıldaki ö ; ngö ; rü ; len bir ç ; alışmadır . Bizim getireceğimiz kriterler ne benim kendi isteğime gö ; re ne de falanca kurumun isteğine gö ; re hazırlanmış değildir . Tamamen AİHM kararları , komisyon raporları ve ilerleme raporlarına uygun bir ç ; alışma ö ; ngö ; rü ; lü ; yor . Dolayısıyla bizim kriterlerimiz tamamen AB kriterleri . '
Yaklaşık 300 kişiye hitap eden Bakan Ergin , Tü ; rkiye ' nin AK Parti dö ; neminde cumhuriyet tarihinin en ö ; nemli kalkınma dö ; nemini yaşadığını sö ; yledi . ' Bugü ; ne kadar bu ü ; lkede taş ü ; stü ; ne taş koyandan Allah razı olsun diyoruz ' diyen Ergin , sö ; zlerini şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; :
' Hiç ; birinin emeği , hiç ; birinin hizmetini inkar edemeyiz . Ama son 7 yılda yapılanlar gerç ; ekten gö ; z kamaştırıcı , ç ; ok gü ; zel gelişmeler var . Bu arada eleştiriler yok mu , var . Ama vicdan sahibi olanlar iç ; in , izan sahibi olanlar iç ; in ifade ediyorum ki bizim yıllar itibariyle Tü ; rkiye ' nin katettiği mesafelere bakıp mukayese yaparsak gerç ; ekten son 7 yılda Tü ; rkiye kalkınma noktasında , gelişme noktasında komşularımızın ve yarıştığımız ü ; lkeleri geç ; me noktasında bu son dö ; nemde ö ; nemli mesafeler katetti . '
Demokratik aç ; ılımın bugü ; n başlanan bir ç ; alışma olmadığına değinen Bakan Ergin , ' 1960 ' larda , biraz daha geriye gidin 1950 ' lerde , ç ; ok partili hayata geç ; tikten sonra Tü ; rkiye kendini demokratik parlamenter sisteme hazırlamak , bu ü ; lkede geleceğini bu istikamette oluşturmak kararını vermiş idi . Ama bunun zirveye , noktaya gelmesi , Tü ; rk demokrasinin parmakla gö ; sterilen imrenilecek bir noktaya gelmesi iç ; in bu gayretlerin yapılması , bu zihniyet değişimlerinin yapılması , bu reformların yapılması gerekiyordu . Ö ; nemli
miktarda bunlar yapıldı . Ama bitti mi , hayır . Devam ediyoruz , devam edeceğiz . Tü ; rkiye G20 ' ler iç ; inde 17 . değil , birinci , ikinci , ü ; ç ; ü ; ncü ; oluncaya kadar , en ö ; ne geç ; inceye kadar , bu milleti en bü ; yü ; k yapıncaya kadar , ç ; ocuklarımızın geleceğini gü ; vence altına alıncaya kadar bu koşturmaca bu ç ; aba devam edecek ' dedi .
Tü ; rkiye ' deki kimliklerden hiç ; birisini ç ; ekip ç ; ıkarmanın mü ; mkü ; n olmadığının altını ç ; izen Ergin , ' Hiç ; kimseden geri kalır bir yanımız yok , fazlamız var . Yeter ki birbirimize dayanalım . Fark etmez Tü ; rkü ; , Kü ; rdü ; , Ç ; erkezi , Arabı , Lazı , Alevisi , Sü ; nnisi , sağcısı , solcusu , sosyal demokratı , muhafazakarı . Hepimiz Tü ; rkiye ' nin bir parç ; asıyız . Bu saydığım unsurlardan bir tanesini , iki tanesini ç ; ekin ç ; ıkartın , iç ; inden Aleviyi alın , muhafazakarı bir kö ; şeye koyun ; orası Tü ; rkiye olmaz . Geriye kalan şey Tü ; rkiye ' den farklı
bir şeydir . Bü ; tü ; n bunların bir araya gelince oluşturduğu bü ; tü ; ne biz Tü ; rkiye diyoruz . Onun iç ; in Tü ; rkiye ' yi oluşturan bu değerlerin hiç ; birinden sarfı nazar etme hakkımız yok . Hepimiz birlikte Tü ; rkiye ' yiz . Bunları ayrı ayrı unsurlar olarak ç ; ekip bir tarafa koymakla , ayrıştırmakla , ö ; telemekle , ö ; teki yapmakla hangisini ö ; tekileştirirseniz ö ; tekileştirin geriye kalan şey Tü ; rkiye ' den farklı bir şey olur . Hepimizin iç ; inde olduğu bir Tü ; rkiye istiyoruz . AK Parti ' nin hedefi de bu , yapmak istediği de bu ' diye konuştu .
Bakan Ergin , Tü ; rkiye ' nin dışarıdan gö ; rü ; nü ; şü ; nü ; ' muhteşem ' olarak nitelendirirken iç ; eride yaşanan tartışmaların incir ç ; ekirdeğini doldurmadığını sö ; yledi . Ergin , konuşmasını şö ; yle sü ; rdü ; rdü ; :
' Tü ; rkiye hukuk altyapısını , sosyal dokusunu , mevzuatını her şeyini dö ; nü ; ştü ; rdü ; . Standardımızı değiştiriyoruz , yü ; kseltiyoruz . Tü ; rkiye ' de artık demokrasi kö ; kleşti . Tü ; rkiye ' de artık halka dayalı , millete dayalı , birebir demokrat bir yapı oturdu . Artık karanlık oda yö ; netimi , geç ; mişte kalmış bir takım toplum mü ; hendislikleri ve bu milleti bir takım komplolarla bu milletin evlatlarını birbirine dü ; şü ; ren kirli tezgah ve oyunlarla bu ü ; lkede geç ; mişte olmuş ve yaşanmış ç ; ok acı olaylarla bu millet ö ; nemli ö ; lç ; ü ; de
tecrü ; be kazanmış . Yakın tarihte yaşadığımız bu sıkıntıları Allah tekrar bizlere yaşatmasın . Onun iç ; in bu ü ; lkenin her evladı inancı , yaşantısı ne olursa olsun bu ü ; lkenin evladıdır , bu ü ; lkenin zenginliğidir . Bu ü ; lke hepimize yeter . '
Bakan Ergin , Tü ; rkiye ' nin yıllar iç ; erisinde potansiyel korkular yarattığına dikkat ç ; ekerek , ' Bu tip korkular bu ü ; lkeyi geri bırakmış , bü ; yü ; tmemiş . Korkular ü ; zerine bü ; yü ; me şansımız yok . Korku haritalarını kaldırıp bir kenara koyacağız . Ö ; zgü ; venimizi kazanacağız , bu ü ; lke bü ; yü ; k ü ; lkedir . Bu millet bü ; yü ; k millettir . Sadece son 10 yılda bu ü ; lkenin yaptıkları ortadadır ' dedi .
Ergin , konuşmasının ardından gazetecilerin yargı reformuna yö ; nelik sorusuna ise , ' Bu konu ayak ü ; zerinde konuşulacak bir konu değil ' yanıtını verdi . Bakan Ergin , daha sonra karayoluyla Yalova ' dan ayrıldı .
( SÇ ; -CC-Y )