Dsi 15. Bölge Müdürlüğü Eğitim Çalışmaları

DSİ 15. Bölge Müdürü Sait Umucu, taban suyu yükselmesi ve sulama ile ilgili olarak eğitim çalışmaları yaptıklarını söyledi.

DSİ 15. Bölge Müdürlüğü Sait Umucu büyük yatırımlarla gerçekleştirilecek olan sulama projelerinden beklenen yararın sağlanabilmesi için, sulama sistemlerinin işletme, bakım ve yönetiminde kullanılacak, yöre koşullarına en uygun işletme, bakım ve yönetim modelinin uygulanması gerektiğini belirtti. Umucu, "GAP çiftçisinin sulama, sulama tesisleri, sulama teknolojileri ve sulu tarım yetiştiriciliği konularındaki bilgi ve deneyim eksikliğinden kaynaklanan eğitim ihtiyacı çeşitli kurumlar ve STK'larca
karşılanmaya devam etmektedir. DSİ'de projelerini tamamlayıp, devir işlemini yaptıktan sonra işletmeye alınmış olan sulama tesislerinin, bu tesislerden doğrudan fayda sağlayacak olan çiftçiler tarafından sahiplenilip korunması konusunda yoğun eğitim faaliyetlerini sürdürmektedir" dedi.
Suyun verimli kullanılması noktasında bir bilincin yaygınlaşmasının önemine değinen ve bu sorumluluğun küçük yaşlarda kazandırılması gerektiğini savunan DSİ 15. Bölge Müdürü Sait Umucu, "İlköğretim okullarında su ile ilgili bilgilerin daha fazla yaygınlaştırılması için her yıl düzenli olarak özellikle köy okullarında eğitim veriyoruz. Ancak eğitim, hayatın her aşamasında süreklilik arz eden bir olgu olduğundan, eğitim verdiğimiz küçüklerimizin ailelerinin de aynı eğitimi alması için köyde köy halkıyla
sohbet edip, çiftçilerin sorunlarını dinleyerek, sulama sistemleri konusunda çiftçilerimizi bilinçlendirme faaliyetlerini sürdürüyoruz ve her Cuma bir köy camisinde bu faaliyetlere devam edeceğiz" dedi.
Sait Umucu, aşırı sulamanın taban suyu seviyesini yükselttiğini, tuzlanmaya sebebiyet verdiğini ve tarımı tehdit ettiğini, fazla suyun daha fazla ürün anlamına gelmediği vurguladı.