Aşk Heykeli Tartışması Mahkemeye Taşındı

Kemer İlçesinde tartışmalara neden olan 'Aşk Yağmuru' isimli heykelin eski yerine konulması için heykeltıraş tarafından idare mahkemesine dava açıldı.

Aşk Heykeli Tartışması Mahkemeye Taşındı
Antalya'nın Kemer İlçesinde AKP'li Belediye Eski Başkanı Hasan Şeker tarafından heykeltıraş Zafer Sarı'ya yaptırılan 'Aşk Yağmuru' isimli heykel tartışmalara neden olmaya devam ediyor. Heykeltıraş Zafer Sarı tarafından yapılan ve çıplak bir kadını belinden tutup havaya kaldıran erkek figürünün tasvir edildiği 'Aşk Yağmuru' isimli heykel 2007 yılında dönemin belediye başkanı Şeker tarafından ilçe merkezinde bulunan kavşağa dikilmişti.
Yerel seçimlerin ardından belediye başkanlığına seçilen MHP'li Mustafa Gül tarafından vinçle bulunduğu bölgeden sökülen heykel önce Fen İşleri Müdürlüğü'ne bağlı ait depoya kaldırılmış ardından Kuğulu Park'ta bulunan havuza dikilmişti.

Heykelin bir parka dikilmesinin ardından bugün Bursa Barosu Başkanı Zeki Kahraman ve Bursa Barosu avukatlarından Meral Eser ile birlikte adliyeye gelen heykeltıraş Zafer Sarı, 2. İdare Mahkemesi'ne 'Heykelin yerinin değiştirilmesinin iptali' istemiyle dava açtı. Bölge İdare Mahkemesi'nde aynı gün 'Heykelin sökülme işleminin iptali' davası da görüldü.

DURUŞMAYA MİNYATÜR HEYKELLE KATILDI.
Adliyeye heykelin minyatürü ile gelen heykeltıraş Zafer Sarı, tek isteğinin heykelin orjinalinin alınıp yerine konulmusı olduğunu söyledi. Mahkeme heyetine gerekli dosyaları sunduklarını belirten Sarı, "Bizim şu an akıbetini bilmediğimiz heykel 8 metrelik havuzuyla bir bütün oluşturuyor. Heykeli sadece iki insan figürüyle görüyorlar. O havuzuyla ve 'Kemer' yazısı olan çelik figürleriyle bir bütün heykeldir" dedi.
Bursa Baro Başkanı Zeki Kahraman da, 'Böylesine önemli bir konuyu, sanatı ve sanatçıyı hiçe sayan hukuksuz bir eylemin bir şekilde yargı önünde mahkum edilmesi gerektiği" düşüncesiyle bu davayı üstlendiklerini söyledi. Bursa Baro Başkanı Kahraman, heykelin şartnamede yer alan özgün haliyle eski yerine aynı şekilde konulması gerektiğini belirterek şöyle konuştu: "Heykelin oradan kaldırılırken yapılan işlemlerin de sanatçı arkadaşımızın onuruna ve genel anlamda sanata bir saygısızlık olduğunun tescillenmesini talep ediyoruz. Bu eylemin hukuki olmadığını düşünüyoruz."

HEYKELİN DEĞİŞTİRİLMESİ ANTALYA'YA YAKIŞMADI

Türkiye'de ahlak, namus bekçiliğinin bu tür sığ siyaset ya da siyasetçilerle yapılamayacağını, evrensel ve demokratik ilkeler olduğunu belirten Kahraman, sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'nin bir hukuk devleti olma yolunda önemli adımlar attığını düşünüyoruz. Bu tür dar, çağ dışı yorumlarla herhangi bir işlemin yapılmasını Antalya ve Kemer gibi dünyaya açılan bir pencerenizde böyle bir işlemi yapmanızı hem yargı önünde hem de insanlık yönünde de mahkum edileceğini düşünüyoruz."

ÖNEMLİ OLAN SANATIN VE SANATÇININ ONURUDUR
Amaçlarının bir kazanç elde etmek olmadığını söyleyen Bursa Barosu avukatlarından Meral Eser ise, sözlerini şöyle tamamladı: "Müvekkilim olan sanatçının değerleri için her türlü fiyatın üzerinde olan hem sanat onuru hem de insan onurudur. En pahalı şey budur. Onun için idarenin yaptığı bu işlemi iptal ettirerek öncelikle sanatçı onurunun önemli olduğunu vurgulamak istedik. 2009 yılı Türkiye'sinde bir padişah fermanıyla hiçbir yasaya dayanmayan bazı 'oldu bittiler' oluyor. Bu nedenle tam yargı davası açmaktan utandık. Onun için öncelikle bu davayı açtık."