THY uçağında yangın paniği

THY'nin Boeing 777-300 ER tipi TK-60 sayılı "Karadeniz" adındaki uçağı, önceki gece saat 00.34'te içinde ...


THY'nin Boeing 777-300 ER tipi TK-60 sayılı "Karadeniz" adındaki uçağı, önceki gece saat 00.34'te içinde 284 yolcusu ve 14 mürettebatı ile Bangkok seferi için havalanmak üzere Sefaköy tarafındaki 17 sol pist başına geldi. Kalkış için son kontrollerini yapan Kaptan Pilotlar Ercüment Faik Demir, Altan Meydanlı ve İkinci Pilot Ünal Kodak'tan oluşan kokpit ekibi, bu sırada uçağın alt arka tarafında bulunan kargo bölümünden yangın ikazı aldı.
Bunun üzerine yolcuların emniyeti için tahliye yapılmasına karar verildi. Pilotlar durumu Atatürk Havalimanı uçuş kulesine bildirdi. Kuledeki hava trafik kontrolörleri, itfaiyeye haber verdi. Uçağa itfaye ve kurtarma ekipleri sevk edildi. 

KABİNDE KARGAŞA
Tahliyenin başlamasıyla birlikte acil çıkış kapıları açıldı. "Slide" olarak adlandırılan şişme kaydırak patlatılarak şişirildi. Yolcular kabin memurlarının koordinasyonunda uçağı terk etmeye başladı. Ancak çıkan panik nedeniyle kabinde kargaşa yaşandı. Bazı yolcular uçaktaki itişme, bazıları da "slide"lardan hızlı kayma sırasında oluşan sürtünme nedeniyle hafif yaralandı. Yaralılara ilk müdahale uçağa sevk edilen kurtarma ekipleri ile yolcu olarak seyahat eden doktorlar tarafından olay yerinde yapıldı. Yolcular terminale ulaştırılarak tedavileri burada sürdürüldü. Geceyi terminalde geçiren 284 yolcu, 9 saat gecikmeli olarak dün saat 08.50'de THY'ye ait TC-JJD kuyruk tescilli Boeing 777-300 ER tipi "Anadolu" isimli uçağı ile Bangkok'a hareket etti.

YANGINA RASTLANMADI
Yapılan incelemede ise kargo bölümünde herhangi bir yangına rastlanmadı. Ancak emniyet tedbiri alan itfaiye ekibi kontrollerin tamamlanmasına kadar uçak başında hazır bekledi. Tüm yolcuların tahliye işlemi ve sonrasında 17-36 pisti yaklaşık 1.5 saat hava trafiğine kapatıldı.
Üzerinde THY'nin sponsor olduğu Manchester United takımının boyaması olan "Karadeniz" uçağı, gerekli incelemenin yapılması için THY Teknik Bakım Hangarı'nın önüne çekildi.

'Bazı yolcular sinir krizi geçirdi'
Yolculardan Orhan Belli, olay anı ve sonrasını şöyle anlattı: "Uçakta birden elektrikler kesildi ve sonra tahliye dendi. Acil çıkış kapılarında can havliyle kendimizi dışarıya attık. Sanki uçak patlayacakmış gibi panik yaşandı. Özellikle kadınlar ve çocuklar çığlık attı. Ben de kolumdan sürtünmeden dolayı yaralandım. Olay yerine gelen ambulans ve sağlık ekipleri bizlere müdahale etti. Bu olayda THY personeli panik içindeydi ve insanlar birbirlerinin üzerlerine yuvarlandılar. Ayakkabılarla kayılmaması gerekirken herkes ayakkabılarıyla kaydı. Bu şekilde uçakta ciddi şekilde yaralanmalar meydana geldi. Bazı yolcular sinir krizi geçirdi. Uçaktan inen insanların her biri bir başka yöne kaçtı."