Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos'tan Türkiye'ye AİHM tehdidi

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, KKTC'nin rıza göstermemesi durumunda, Karpaz'daki Apostolos Andreas Manastırı'nın tamiri meselesin

Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu II. Hrisostomos, KKTC'nin rıza göstermemesi durumunda, Karpaz'daki Apostolos Andreas Manastırı'nın tamiri meselesinde Türkiye'yi Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) şikayet edeceklerini söyledi. II. Hrisostomos, Rum Alithia gazetesine verdiği özel mülakatta, "Türkler Kıbrıs'ın Türkleştirilmesi çerçevesinde Hz. Muhammed'in işbirlikçilerinden birinin oraya (Karpaz) giderek bastonunu vurduğu ve ayazmayı (suyu) bulduğu ve mezarının da azizimizin manastırı inşa edilmeden önce orada olduğu hikayesini doğurdular." dedi.

II. Hrisostomos, Türklerin KKTC'deki bütün kiliseleri, manastırları ve diğerlerini EVKAF malı olarak kaydettiklerini, bunu da, Apostol Andrea Manastırı'nın tamiri konusunu görüşmeye başladıklarında anladıklarını söyledi.

Türklerin manastırın tamirinin BM aracılığıyla, koordinatör rolü oynayacak olan UNDP aracılığıyla başlaması ve UNDP'den de bu koordinatörlük rolünün EVKAF tarafından talep edilmesi gerektiğini söylediklerini anlatan II. Hrisostomos, "Bizim yanıtımız 'hayır' idi. Manastır, Kıbrıs Ortodoks Kilisesi'ne aittir, bizimdir ve asla, tamir ve restorasyonunun EVKAF tarafından talep edilmesine izin vermeyecek, bunu kabul etmeyeceğiz. Biz, var olan bütün mercilere bunu şikayet edeceğiz ve Avrupa Mahkemesi'ne başvurmayı da ciddi ciddi düşünüyorum." dedi.

UNDP'nin taleplerini kabul etmesini ve Apostol Andrea'nın tamir edilmesini biraz daha bekleyeceğini dile getiren II. Hrisostomos, "Aksi halde Ekümenik Patrikhane'nin (Fener Rum Patrikhanesi) yaptığı ve Yetimhane'yi kazandığı gibi biz de Avrupa Mahkemesi'ne başvuracağız." diye konuştu.

II. Hrisostomos Alithia'ya mülakatında, Rum yönetiminin Brüksel'deki temsilciliğini de sert bir dille eleştirdi ve Avrupalılara Kıbrıs sorununa ilişkin dinamik bir aydınlatmada bulunmamakla suçladı. II. Hrisostomos, "istila ve işgal olduğunu unuttuk, Kıbrıs sorununu tahrip ettik" ifadesini kullandı.