"İşitme taramasına kulak verin, çocuklarınızı sessizliğe mahkum etmeyin"

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Tuncer, "İşitme engellilik kader değildir, işitme tar

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü Tuncer, "İşitme engellilik kader değildir, işitme taramasına kulak verin, çocuklarınızı sessizliğe mahkum etmeyin." dedi.

Sağlık Bakanlığı tarafından uygulamaya konulan "Ulusal Yenidoğan İşitme Taraması Programını" kapsamında Adana'daki hastanelerin tümünde yenidoğan bebekler işitme taramasından geçiriliyor. Hekimevi'nde sağlık çalışanlarının katıldığı işitme eğitimi toplantısında konuşan Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Halil Avcı Duyma Engelliler Merkez Müdürü Prof Dr Ülkü Tuncer, işitme kayıplarının tedavi ve rehabilitasyonunda erken tanının çok önemli olduğunu kaydetti. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı tarafından ülke çapında "Ulusal Yenidoğan İşitme Taraması Programı"nın hayata geçirildiğini dile getiren Prof. Dr. Ülkü Tuncer, "Bu program kapsamında tüm bebekler doğar doğmaz işitme testine tabi tutulmakta ve işitme kaybı olan bebeklere hayatlarının ilk üç ayı içerisinde tanı konulabilmektedir. İşitme kaybı olan bebeklere altı aylıkken işitme cihazı ile tedaviye başlanmaktadır. İşitme cihazı ile yeterli dil gelişimi sağlanamayan bebekler ise bir yaşından önce koklear implant yani biyonik kulak programına alınmakta ve mümkün olduğunca erken biyonik kulak ameliyatı yapılmaktadır." şeklinde konuştu.

İl Sağlık Müdürü Dr. Aytekin Kemik ise Adana'daki hastanelerin tümünde işitme taraması yapıldığını belirterek, yenidoğan bebeklerin yüzde 51'inin işitme taramasından geçirildiğini açıkladı. Kemik, yenidoğan taramalarının daha sağlıklı nesillere sahip olma yolundaki çabaların gereği olduğunu, bu amaçla yenidoğana yönelik tarama programlarının yürütüldüğünü, bunlardan birinin de "İşitme Taraması" olduğunu söyledi. Dr. Aytekin Kemik, Türkiye'de 2005 yılında Yenidoğan bebeklerin yüzde 6,9'unun işitme taramasından geçirilirken, 2010 yılının ilk 6 ayında 330 binden fazla tarama yapılarak bu oran yüzde 51'e çıkarıldığını belirterek, şunları dile getirdi: "2010 yılında 1262 bebek işitme engelinin erken tespit edilmesiyle müdahale şansı yakaladı. Adana'da ilçe hastanelerinde dâhil işitme taraması yapılabilmekte, yılsonuna kadar hastanesi olmayan ilçelerinde de bu hizmeti vermeye başlayacağız."

Ülkemizde her bin bebekten bir ile üçünün işitme kaybı ile dünyaya geldiğini kaydeden Sağlık Müdürü Kemik şöyle konuştu: "Bu taramanın hedefi her yenidoğanın işitme taramasını yapmak, işitme kaybını belirleyip tanısını koymak, rehabilitasyonuna en erken dönemde başlamaktır. İşitme taraması yapılmadığında işitme kaybı tanısı konulan çocukların ortalama yaşı 4 civarındadır. Bu yaşta tespit edildiğinde ise çocuğa istenilen düzeyde bir dil ve lisan gelişimi sağlamak genelde mümkün olmamaktadır. Oysa 1 yaşından önce işitme kaybı tespit edilip rehabilitasyonu sağlanan çocuklar 6 yaşına geldiklerinde yaşıtları ile birlikte ilkokula başlamakta ve dil-lisan gelişimleri yaşıtlarını yakalamaktadır."