Dede-oğul-torun semazenler dünyaya Mevlana'yı anlatıyor

Hazreti Mevlana'nın vuslat yıl dönümü etkinliklerinde sema yapan dede Mustafa Holat, oğlu Hüseyin Sıtkı Holat (34) ve torunu Kerem Koçak ilgi odağı o

Hazreti Mevlana'nın vuslat yıl dönümü etkinliklerinde sema yapan dede Mustafa Holat, oğlu Hüseyin Sıtkı Holat (34) ve torunu Kerem Koçak ilgi odağı oldu. Mevlana aşığı aile, her yıl yapılan Şeb-i Arus törenlerinde görev alıyor.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Sema Grubu'nda postnişin olan Mustafa Holat, 18 yaşındaki torunu ve oğluyla sema yapıyor. Mevlana'nın mesajlarını dünyaya ileten Postnişin Mustafa Holat, 50 yıldır hem sema yapıyor hem de semazenler yetiştiriyor. Mustafa Holat, yaklaşık 50 yıldır, Mevlevilik'te posta oturan tarikat büyüğü anlamına gelen 'postnişin' olarak görev alıyor. 13 yaşında sema ile tanışan Mutafa Holat, Konya Türk Tasavvuf Musikisi Topluluğu'nda görev yapan birçok semazeni yetiştirmekle kalmıyor genç kuşaklara semayı sevdiriyor.

Sema grubunun kurulmasında görev aldığını belirten Holat, başta oğlu ve torunu olmak üzere birçok semazen yetiştirdiğini anlatıyor. Postnişin Mustafa Holat, 19 yaşındaki torunu Kerem'i de semazen olarak yetiştirdiğini ifade eden dede Holat, "Sema benim hayatımın ayrılmaz bir parçası. Çocuk yaşta tanıştığım semayı 50 yıldır yapıyorum. Birçok semazen yetiştirdim. Yetiştirdiğim semazenler içersinde oğlum da var. O da yaklaşık 30 yıldır sema yapıyor. Şu an lisede okuyan torunum Kerem de 9 yaşından bu yana sema yapıyor." diyor.

Torununu semaya alıştırmak için 2 ay ders verdiğini anlatan Mustafa Holat, "Torunum daha çocukluğunda merak saldı sema yapmaya. Bizimle birlikte provalara gelirdi. Ben de kendisine sema konusunda yardımcı oldum. Evde zaman zaman birlikte sema provası yaptık. Şu an iyi bir semazen oldu diyebilirim. Bu yıl üniversiteye hazırlandığı için dershaneye gidiyor. Arta kalan zamanlarında hem sema yapıyor hem de gitar çalıyor. Üniversiteyi kazansa bile semaya devam edecek. Mevlana'yı anma törenlerinin açılış gününde görev alan çocuk semazenler grubunda." şeklinde konuşuyor.

Sema Topluluğu'nun postnişini Mustafa Holat, yaklaşık 50 yıldır sema yaptığını çocuk sayılabilecek yaşta başladığı semanın beden ve ruh terbiyesinde çok etkili olduğunun altını çiziyor. Holat, "Mevlana Hazretleri'nin mesajlarını iyi anlatmak için iyi bir semazen olmak yetmiyor. Dünyanın dört bir yanına semaya gidiyoruz. Bu yüzden insanlara hal dilinizle de örnek olmanız lazım. Bunun için de yaşantınızın düzgün olması lazım. Para için semazen olunmaz. Sema bir ibadet, bir yakarıştır." ifadelerini kullanıyor.