Çin'den kaçanlara Türkiye umut oldu

Başta Çin olmak üzere uzakdoğu ülkelerinde ucuz işgücünün sağladığı ihracatın avantajını kaybetmesinden sonra hazır giyim ve tekstil sektörüne yönelik talepte yüzde 20 artış yaşandı. İş dünyası bu fırsat kaçmasın diyor.

Çin'den kaçanlara Türkiye umut oldu
Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Kocasert, "Sektörümüz yüzde 20 talep artışı yaşıyor" dedi

Türkiye'nin üretim, istihdam ve ihracatında lokomotif sektörlerden olan hazırgiyim ve tekstil sektörünün önemli isimleri dün Denizli'de biraraya geldi.

Toplantıda bir konuşma yapan Denizli İhracatçılar Birliği Başkanı Süleyman Kocasert, rüzgarın Türkiye'den yana estiğini söyleyerek, bu rüzgarın sağladığı konjonktürün iyi değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Kocasert kriz öncesi rakamları ilk yakalayan sektörün tekstil ve konfeksiyon olduğunu belirterek, şunları söyledi:

RÜZGAR BİZE DÖNDÜ

"Sektörümüz yüzde 20 talep, yüzde 12 ihracat artışı yaşıyor. Bunda da Çin başta olmak üzere, Uzakdoğu ülkelerinin ucuz işgücünün sağladığı ihracat avantajını kaybetmesi etkili oldu. Avrupa'daki tüketiciler artık 'Made in China' etiketi görmek istemiyor. 'Made in Turkey' tercih ediyor. Kriz yılları boyunca zarar pahasına mücadele verdik. Şimdi bu özverinin mevyelerini topladık. Sektörümüz ikinci baharını yaşıyor."

İMAJIMIZ GÜÇLENECEK

TİM Başkan Vekili ve Hazırgiyim Sektör Kurulu Başkanı Ahmet Akbalık da, Türkiye'nin iyi bir pozisyonda olduğunu ve bundan sonra daha iyi olacağını belirterek " İnsanların giydiği kıyafetler hergeçen gün değişiyor. Bu Türkiye için bir avantaj. Tekstil ve hazırgiyim sektörü ihracatının yüzde 85'ini Avrupa'ya gerçekleştiriyor. 'Made in Turkey' imajını ön plana çıkarmak için lobi çalışmaları yapacağız" dedi.

PAMUK FİYATLARI 4 DOLAR'I BULACAK


Pamuk fiyatları ile ilgili konuşan İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği Başkanı İsmail Gülle, fiyatlardaki artışın birkaç yıl daha bu seyrini koruyacağını belirterek, "Pamuk ihcaratında Hindistan ile ilgili yaşanan sorun ve Pakistan'ın sel felaketi nedeniyle zarar gören pamuk üretim alanları sebebi ile fiyatlar yükseliş gösterdi. Rakam önümüz yıl içerisinde 4 doları bulacak. Bunun perakendeye yansıması dokumada yüzde 10 örmede yüzde 15 civarında olacak" dedi.