Bizi bugüne getiren politikalardan taviz yok

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisini bugünkü konumuna getiren serbest ku...


Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye ekonomisini bugünkü konumuna getiren serbest kur rejimi ve serbest sermaye hareketleri gibi politikalardan ve mali disiplinden asla taviz vermeyeceklerini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise sıcak paranın kontrol altına alınması gerektiğini açıklamıştı.
Uluslararası İşbirliği Platformu'nun (UİP) düzenlendiği Boğaziçi Bölgesel Ortaklık Zirvesi'nde konuşan Babacan şöyle konuştu: "Asla rehavete yer yok. Bizi bugüne getiren politikalardan da taviz yok. Her çalkantıda, ekonomik iniş ve çıkışlarda tartışmalar olur. Bazen temel politikalar sorgulanır. Ama bizim 8 yıldır kararlı ve istikrarlı bir şekilde uyguladığımız bazı politikalar vardır ki bunlardan asla geri adım olmaz. Nedir bunlar? Mali disiplin, Merkez Bankası'nın fiyat istikrarı odaklı ve son zamanlarda da ağırlıklı olarak finansal istikrar odaklı para politikaları. Serbest kur rejimi, serbest sermaye hareketleri. Bunlardan taviz olmaz. Serbest ticaret. Mümkün olduğunca ticaretin önündeki engelleri kaldırmak... Bunlardan taviz olmaz."

'Ana politikadan sapmayız'
Türkiye'de ana politikalarda kesinlikle bir sapma, bir farklı bakış açısı ya da uygulamanın olamayacağını belirten Babacan, "3 yıl 5 yıl sonra birileri gelir de temel unsurlara dokunursa, işte o zaman siz Türkiye ekonomisinden korkun. Kim gelir de Türkiye'de bir gün mali disiplinden taviz verirse, borç stokunun arttığı, açıkların artığı bir döneme sokarsa Türkiye'yi, o zaman Türkiye'den korkun" diye konuştu.

En hızlı büyüyen ekonomi
Türkiye'nin kendi içindeki reformları ve başarısının pek çok ülke için ilham kaynağı olduğunu da belirten Babacan,  "G20 masası etrafında bu krizde ciddi sorun yaşamayan birkaç ülkeden birisi Türkiye. Aynı zamanda G20 içinde en hızlı büyüyen birkaç ekonomiden biri" dedi.

 

'Daha fazla finansal yeni araç gerekli'
UİP'de konuşan Merkez Bankası Başkanı Durmuş Yılmaz da sermaye hareketlerinin etkisine değinerek, dengelerin bozulmasıyla mali istikrar endişesinin ortaya çıkabileceğini, bunun için daha fazla finansal yeni aracın kullanılmasına gerek olacağını söyledi.
Yılmaz, para politikasının üç prensibini, aşırı kaldıracı engellemek ve bankacılıkta daha iyi likidite sistemi kurmak için faiz oranlarının teknik düzenlemeye tabi tutulması, özel sektör ve kamunun borçlanma süresinin genişletilmesi ve döviz işlemleri pozisyonunu güçlendirip rezerv toplanması olduğunu söyledi. Yılmaz, bankacılık sektöründeki likiditeyle ilgili , "Vadelerin süresi uzatılacaktır, zorunlu karşılık oranları da sene sonuna kadar bir yıllık veya daha uzun vadelere genişletilecektir" dedi.

 

Babacan, tahliye edilen İTO Başkanı'na 'geçmiş olsun' dedi
Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile bazı katılımcılar, bir fuarcılık şirketiyle Dünya Ticaret Merkezi arasındaki davayla ilgili "rüşvet" iddiaları konusunda başlatılan soruşturma kapsamında tutuklanmasının ardından, iki gün önce tahliye edilen İTO Başkanı Murat Yalçıntaş'a "geçmiş olsun" dileklerini iletti.
İTO Başkanı Yalçıntaş da bölge ülkelerinin önünde "çok parlak" bir gelecek olduğunu belirtti.

 

'Popülizme yer yok'
Ekonomide popülizme yer olmadığının altını çizen Ali Babacan şöyle dedi: "Bu sermaye hareketlerinin biraz popülizmi yapılıyor. Bazı ülkeler bazı kararlar alıyor. Bakıyorsunuz bir sonuç alamayacaklar. Soruyoruz, 'Siz bunu niye yaptınız?' diye, 'Çok baskı geldi yaptık, hiç olmazsa iki ay kimsenin sesi çıkmaz' diyorlar. Türkiye'de böyle şeyler yapamayız."