8 yaşındaki çocuk bir yılda 100 kiloya ulaştı

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan İsmail ve Neriman Soysal çiftinin iki çocuğundan biri olan Taha Soysal (8), bir sene içinde 100 kilo ağırlığa ul

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde yaşayan İsmail ve Neriman Soysal çiftinin iki çocuğundan biri olan Taha Soysal (8), bir sene içinde 100 kilo ağırlığa ulaştı. Taha'nın karnı açken yemek verilmediği zaman kafasını duvarlara vurarak kendisine zarar verdiği öğrenildi.

Ballı ekmek, çorba, sebze, meyve ve kahvaltılık ile çikolata düşkünü olan 100 kilogram ağırlığındaki küçük Taha, yürümekte de güçlük çekiyor. İşsiz olan 48 yaşındaki İsmail Soysal ile ev kadını 28 yaşındaki Neriman Soysal, Taha'nın karnı aç olup da yemek verilmediğinde kafasını duvarlara vurarak kendisine zarar verdiğini, 3 yaşındaki kız kardeşi Firdevs'i de dövdüğünü belirtti.

Geçtiğimiz sene 60 kilo olan Taha, bu seneye kadar aldığı 40 kilo ile 100 kilo oldu. Yürümekte zorluk çeken ve ayakkabılarını bile çıkaramayan Taha'nın en büyük yardımcıları babası İsmail Soysal ve annesi Neriman Soysal oluyor. Kendi başına yürümeye kalktığında takılarak düşen Taha'nın, düştükten sonra yaralandığı ve yaralarında mikrop kapması nedeni ile çok geç iyileştiği ifade ediliyor.

KOLA, ÇİKOLATA, BİSKÜVİ VE DONDURMAYA DAYANAMIYOR

Kola, bisküvi, çikolata, şeker, dondurma ve buna benzer yiyeceklere dayanamayan küçük Taha, zaman zaman bakkalın kendisine istediklerini vermemesi üzerine sinirlenerek kendisine zarar vermeye başlıyor. Baba İsmail Soysal ise kendilerini tanımayanların oğlunu dövdüğünü zannedeceklerinden korktuğunu söyledi. Baba Soysal, "İstediğini alamayınca hırçınlaşmaya başlıyor. Elleri ile kendisine zarar vermeye başlıyor. Yanaklarında ki şişlik ve izleri hep kendisi yaptı." dedi.

Çaresiz kaldıklarını belirten baba İsmail Soysal, şunları söyledi: "Taha doğduğu zaman 3 kilo 75 gramdı. 2 yaşına kadar normaldi. Ancak 2 yaşından sonra aşırı derecede yemek yemeye başladı. Bizimle birlikte her öğün sofraya oturup yemek yerdi. Son iki yıla kadar 28 kiloydu. Günde 5 öğün yemek yemeye, normal kilosunun üzerine çıkmaya başladı. Yemek vermediğimiz zaman kafasını duvarlara vuruyor, kardeşini dövüyor, evdeki eşyaları sağa sola savuruyor. Biz de isteğini yerine getirmek zorunda kalıyoruz ve yemek veriyoruz. Doktora götürdük. Doktorlar, oğlumun sağlığının yerinde olduğunu belirterek diyet listesi verdi. Diyeti iki ay denedik ama zayıflama olmadı. Biz de kendi haline bıraktık. Şu anda aylık masrafımız 800 TL. İşsizim. Bu parayı komşularımızın, babamın emekli maaşıyla ve Sosyal Hizmetler Müdürlüğü'nden aldığımız yardımlarla sağlıyorum.''

YAPILAN TEDAVİLER HEP SONUÇSUZ KALDI

İstanbul Cerrahpaşa Hastanesi'nde gittiklerini, ancak burada yapılan tedavide de herhangi bir gelişme olmadığını anlatan baba Soysal, çocuğunun zayıflayabilmesi için yardım beklediklerini kaydetti. Baba Soysal, " İstanbul'da süren tedaviyi maddi imkânsızlıklar nedeni ile bitirmek zorunda kaldık. Taha beni ve annesini yanında görmediği zaman bağırmaya başlıyor. Onun bu hali bizleri çok üzüyor. Oğlum Taha obezite hastası olduğu günden bu yana yemek verilmediği zaman kendisine zarar veriyor. Yemek yediği zaman da kilo almaya devam ediyor. Çaresizlik içinde elimizden bir şey gelmiyor." ifadesini kullandı.

"REHABİLİTASYON MERKEZİNE GÖNDEREMİYORUZ"

İki sene öncesine kadar konuşamayan küçük Taha, rehabilitasyon merkezine yazılmasının ardından az da olsa konuşmaya başlamış. Çocuğunun okumasını çok istediğini belirten İsmail Soysal, "Okula gönderemiyoruz. Arabaya binip inerken ve okula çıkan merdivenlerde yürüyemiyor. Mutlaka birisinin yardım etmesi gerekli. Rehabilitasyon merkezine gidiyordu. Buraya gittiğinden bu yana konuşmasında da ilerleme kaydetmiştik. Ancak şimdi gönderemiyoruz. Altını bezlediğimiz için tuvaletini yaptığında utanıyor ve gitmek istemiyor. Bu nedenle de gönderemiyoruz. Bir an önce yavrumun zayıflamasını ve sağlığına geri kavuşmasını istiyorum. Bunun için de yardımseverlerin desteğini istiyorum." diye konuştu.

VERİLENLERİ ÇOK HIZLI YİYOR

Kendisine verilen yiyecekleri çok hızlı bir şekilde yiyen küçük Taha'nın gözlerinin de kapandığını kaydeden anne İsmail Soysal, Taha'nın en çok dondurma, çikolata, kola, tatlı ve şekeri sevdiğini ve günde en az 4 tane dondurma yediğini anlattı.

Mahallede bulunan bakkalın zaman zaman dondurma vermediğini belirten Neriman Soysal, Taha'nın bu duruma çok kızdığını ifade etti. Baba İsmail Soysal, 3 yaşındaki kızı Firdevs'te herhangi bir rahatsızlık veya obezite hastalığı olmadığını belirterek "Ama eşimin ailesinde aşırı kilolu olan kardeşi var. Eşim de kilolu ama ona da obezite diyemeyiz." dedi.