"Türkiye kuraklığa dayanıklı tohumun merkezi olacak"

Dünya'da üçüncü olma özelliği taşıyan Konya'daki Kuraklık Test Merkezi'nin açılışını Tarım ve Köyişleri Başkanı Mehmet Mehdi Eker yaptı. Laboratuvarla

Dünya'da üçüncü olma özelliği taşıyan Konya'daki Kuraklık Test Merkezi'nin açılışını Tarım ve Köyişleri Başkanı Mehmet Mehdi Eker yaptı. Laboratuvarlar, seralar ve yapay iklimlendirme unsurlarından oluşan merkez, 1 milyon 700 bin liraya mal oldu. Merkez sayesinde hububatta diğer çeşitlere göre daha az su ihtiyacı hissedecek tohumların geliştirileceğini ifade eden Bakan Eker, burada yüzlerce çeşit tohum geliştirme imkanı olacağını bildirdi.

Konya'daki Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Kuraklık Test Merkezi'nin açılış törenine katılan Bakan Eker, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında küresel ısınmaya bağlı olarak dünyada bir kuraklık yaşandığını hatırlattı.

Türkiye'nin de bu kuraklıktan etkilenen ülkeler arasında bulunduğunu dile getiren Eker, böyle bir kuraklık merkezinin kurulması kararını 2007 yılında aldıklarını anlattı.

Çalışmaya 2008'de başladıklarını söyleyen Eker, bu özellikteki bir kuraklık merkezinin ABD ve Avustralya olmak üzere dünyada sadece 2 ülkede bulunduğunu belirtti. Bu çalışmanın küresel ısınma gibi tehditlere karşı önlem amacıyla yapıldığını vurgulayan Eker konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Konya'daki bu Kuraklık Test Merkezi için 1 milyon 700 bin lira para harcandı. Bu kuşkusuz Konya'ya verdiğimiz önemi ve Türkiye'de tarım sektörü açısından Konya'nın değerini gösteriyor. Küresel ısınmayla birlikte, bu tehdidi yakından hisseden Akdeniz Havzası'nda bulunuyoruz. Türkiye'de bu tehdidi hisseden ve hissedecek yerlerin başında İç ve Güneydoğu Anadolu geliyor."

Kuraklığa tedbir amacıyla mevcut su kaynaklarının azami düzeye çıkartılıp, bunu olabildiğince verimli kullanmanın önlemlerini aldıklarını dile getiren Eker, "Bütün bunlara rağmen eğer kuraklık tehdidi, küresel ısınma tehdidi varsa, buna karşı kuraklığa daha çok dayanıklılık gösteren, daha az su ile alınabilecek bitki tohumlarının geliştirilmesidir. Ar-Ge dediğimiz, bilimsel araştırma geliştirme dediğimiz şey budur. Öyle hububat tohumları geliştireceğiz ki diğer çeşitleri göre daha az su ihtiyacı hissedecek. İşte bu test merkezi bu tür tohumların geliştirilmesi için merkez haline gelecektir. Bunun için çok değerli, önemlidir." şeklinde konuştu.

Eker kuraklık merkezi ile ilgili şu bilgileri verdi: ''2005 yılından bu yana bakanlık olarak tohumculukla ilgili, Hibrit Tohumculuğunun Geliştirilmesi Projesi'ni başlattık. İddiaların ve söylenenlerin aksine tohumculuk konusunda ülkemizde önemli gelişmeler var. Yüzde 10 olan Türkiye'deki hibrit tohum üretimi 5 yıl gibi bir süre içinde yüzde 30'ların üzerine çıktı. Sertifikalı tohumluk üretimi ise 145 bin tondan 385 bin tona yükseldi. Tohum ihracatı yüzde 3 bin 500 arttı, Türkiye'de çok büyük bir mesafe kaydedildi. Hububat tohumluğunun yüzde 100'e yakını Türkiye'de üretiliyor. Sadece sera alanlarında yetiştirilen sebze tohumluklarının bir kısmında dışarıdan gelen tohumlar kullanılıyor.''

Merkezin açılışına Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, Konya milletvekilleri, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdürü Masum Burak ve bürokratlar katıldı.