Tarım Ve Köyişleri Bakanı Eker Konya'da

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, ithal canlı hayvan ithalatının piyasa dengeye oturana kadar devam edeceğini dile getirdi.

Tarım Ve Köyişleri Bakanı Eker Konya'da
Bakan Eker, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü bünyesinde kurulan Kuraklık Test Merkezi'nin açılış törenine katıldı. Törene Bakan Eker'in yanı sıra Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, AK Parti Konya milletvekilleri Hasan Angı, Ayşe Türkmenoğlu, Özkan Öksüz, Orhan Erdem, Harun Tüfekçi, Ali Öztürk ve Hüsnü Tuna, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ile kamu kurum temsilcileri ile davetliler katıldı. Törenin açılış konuşmasını yapan Tarım ve Köyişleri
Bakanlığı Tarımsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, tarımın en büyük tehditlerinden olan kuraklık konusunda merkez olarak çalışmalarını tüm hızıyla sürdürdüklerini belirterek, "Çalışmalarımızı sürüyordu ancak tam kapsamlı bir merkezimiz olmadığı için çalışmalar yetersiz kalıyordu. Bu, orta Anadolu'da bitkilerde kuraklık ölçümü yapılacak bir merkeze ihtiyacı doğurdu ve bugün bu tesisin açılışını gerçekleştiriyoruz" dedi. AK Parti Konya Milletvekili Öksüz ise Konya'da
kurulan test merkezinin Türkiye'de bir ilk olduğunu ifade ederek, "Bu merkez, dünyada kurulan 3. kuraklık merkezi. AK Parti hükümeti olarak tarıma ve Konya'ya ayrı bir önem verdik. Tarımda Türkiye istediği yere gelmek üzeredir. Bizim devraldığımız dönemdeki tarımla şimdi gelinen nokta mukayese bile edilemez" şeklinde konuştu.
Konya Valisi Aydın Nezih Doğan ise konuşmasında devlet yönetimimin 3 önemli ayağı olduğuna değinerek, "Bunlardan ilki halkla olan ilişkidir. İkincisi ise devleti yönetenler vatandaşın geleceğe ilişkin kaygı duymayacağı bir ortam hazırlamak zorundadır. Asıl devletin yapması gereken ise siyaset geliştirmektir. Gelecekte yaşanacakları keşfedip önlemler almaktır. Bugün açacağımız merkez siyaset geliştirme işidir" dedi.

"TOHUMCULUKTA GELİŞİYORUZ"
Son olarak kürsüye gelen Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehmet Mehdi Eker, açılışı yapılan Kuraklık Test Merkezi'nin Türkiye tarımı için önemli bir tesis olduğunu dile getirerek, "Bugün bütün dünya küresel iklim değişikliği ve ısınmanın tehdidi altında. Böyle bir dönemde Türkiye'nin ilk kez bilimsel araştırmalar için çok gerekli bir araştırma merkezini Konya'ya kuruyoruz. 2006-2008 yıllarında Türkiye ve dünyada ciddi şekilde kuraklık yaşandı. Böyle bir merkezin ihtiyacını o günlerde hissettik ve 2007 yılında
böyle bir merkez kurma kararı aldık. 2008 yılında çalışmalara başladık ve bugün de açılışını gerçekleştiriyoruz. Dünyada buna benzer 2 tane kurum var. Birisi Amerika'da Colorado Üniversitesi'nde diğeri ise Avustralya'da kurulu vaziyette. Ama burada kurduğumuz merkez kadar geniş kapsamlı bir merkez dünyada yok. Eğer gelecekle ilgili öngörüler gerçekleşir, dünya ısınır ve büyük kuraklıklar yaşanırsa 2 şey yapabiliriz. Birincisi elimizdeki suyu azami bir şekilde artırmak ve asgari düzeyde kullanımını sağlamak.
KOP ve GAP bu çalışmaların örneğidir. Ayrıca basınçlı sulama sistemlerine verdiğimiz destekle geçen yıl 3 milyon dönüm alan yağmur ve damla sulamayla sulandı" dedi.
AK Parti hükümeti olarak tarımda tohumculuğa da önem verdiklerini ifade eden Bakan Eker, "Hibrit tohum üretimi konusunda önemli projelere imza attık. Bazılarının aksine tohumculuk alanında ciddi gelişmeler var. Tohumla ilgili konuşanlar 2002 yılındaki durumdan habersizler sanırım. O yıllarda hibrit tohum üretimi sadece yüzde 10'du. Bugünse yüzde 30'un üzerine çıkmış durumda. Şu an ithal tohum sadece seralarda kullanılıyor. Açık alanlarda yapılan sebze üretimi ve hububat ekiminde tamamen yerli üretim
tohumlar kullanıyoruz. Türkiye'de üretilen sertifikalı tohumluk 145 binden 385 bine çıktı. Tohum ihracatında ise yüzde 3 bin 500'lük bir artış yaşandı" şeklinde konuştu.

"ET İTHALATI PİYASA DENGEYE GİRENE KADAR DEVAM EDECEK"
Konuşmaların ardından Bakan Eker ve protokol üyeleri, Kuraklık Test Merkezi'nin açılışını kurdele keserek yaptı. Açılışın ardından Kuraklık Test Merkezi'ni gezen Bakan Eker, test merkezi hakkında yetkililerden bilgi aldı. İnceleme sonrası basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Bakan Eker, ithal hayvan ithalatının devam edip etmeyeceği konusundaki soru üzerine, "Bugüne kadar kurbanlık sıkıntısı çekileceğine dair spekülatif haberler yayınlandı. Ancak bu spekülasyonlar gerçekleşmedi. Türkiye'de bu yıl
her zamanki kadar kurbanlık kesildi. Hatta kurbanlıkların hepsi de satılmadı. Bu satılmayan kurbanlıkların bir kısmını devlet olarak biz satın aldık. Aldığımız tedbirlerle de et fiyatında düşüşler meydana geldi. Ancak hala arzu ettiğimiz düzeyde değil. Üretici ve tüketici fiyatları arasında bir dengesizlik var. Piyasa hala bir dengeye oturmuş değil. Bu dengesizlik geçtiğimiz gün açıklanan enflasyon rakamlarına da yansıdı. Piyasa dengeleninceye kadar bu regülasyon görevini Et Balık Kurumu sürdürecek.
Kasaplık ve besilik canlı hayvan ithalatı ile ilgili çalışma sürüyor. Şu an itibariyle söyleyebileceğim bu" şeklinde ifade etti.
(MÇ-FM-EA-Y)