Sıcaklık nedeniyle larvadan erken çıkan sinekler, ilçeyi istila etti

Sakarya'nın Karasu ilçesinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle larvalarından erken çıkan tatarcık sinekleri kenti adeta

Sakarya'nın Karasu ilçesinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle larvalarından erken çıkan tatarcık sinekleri kenti adeta istila etti.

Kanatlı haşere türü olan ve en çok hayvan ahırları, hayvansal atıklar, lağım suları, bataklıklar ile sulak ve nemli olan yerlerde bulunan tatarcık sinekleri, hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi sonucu larvalarından erken çıktı. Adeta şehir merkezini istila eden sinekler yüzünden vatandaşlar sokakta yürümekte zorlandı. Bir çok vatandaşın ağızlarını kapatarak yürüdükleri görüldü.

Karasu Belediyesi, vatandaşlara rahatsızlık veren sineklerle mücadele için ilaçlama çalışması yaptı. Belediye veterineri Cumhur Özdemir, zararsız türden olan sineklerle mücadele için ilaçlama yaptıklarını söyledi. İlçede ilk kez böyle bir olayla karşı karşıya kaldıklarını anlatan Özdemir, "Havaların sıcak gitmesinden kaynaklanan bir durum. Vatandaşları rahatsız ediyor. İlaçlamamız yapıyoruz." dedi.

Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim üyesi Savaş Canbulat ise sineklerin ilkbahardan önce larvadan çıkmasının normal olmadığını belirtti.

Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesinden dolayı sinek türünün larvadan çıkıp gelişimini kısa sürede tamamladığını anlatan Canbulat, şunları söyledi: "Tatarcık sinekleri genellikle bataklık alanlarda üreyen sinek türüdür. Larvadan mart ayında çıkmaları lazım. Havalar sıcak gittiği için erginleştiler, ortaya çıktılar. Bu normla değil. Normalde ekim ayından sonra görülmezler."