Sağlık çalışanları, "Kürtçe bilmek hizmet kalitesini artırır" dedi

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal, bölgede sağlık çalışanlarına yönelik Kürtçe, kırsal alanlardaki insanlara yönelik ise Türkçe eği

Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Özkan Ünal, bölgede sağlık çalışanlarına yönelik Kürtçe, kırsal alanlardaki insanlara yönelik ise Türkçe eğitiminin sağlıkta iletişim kalitesini artıracağını belirtti.

Ünal, 235 sağlık çalışanı ile yaptıkları anketin sonuçlarını açıkladı. Bölgede kırsalda yaşayan kadınların başta olmak üzere halkın bir kısmının Türkçeyi yeterince kullanamaması nedeniyle sağlık alanında şikayetlerini anlatmada zaman zaman iletişim sıkıntıları yaşadıklarını söyledi. Bunun sonucunda hekimlerin tanı ve tedavi hizmetlerinde zorluklar ortaya çıkabildiğini ifade eden Prof. Dr. Özkan Ünal, şöyle devam etti: "Bölgemizde aile hekimliğinin başlaması ile hasta ve hekim görüşmelerinde iletişim daha da önem arz etmektedir. Dil hususunda yaşanan iletişim problemlerini ve bu hususta gerekli olan ihtiyacı anlayabilmek için Van Hakkari Tabip Odası tarafından bir anket çalışması yapılmıştır. Anket Van il merkezindeki sağlık hizmetini veren kuruluşlarda yapılmıştır. Ankete 235 kişi katılmış olup bunların 165'i erkek, 70'i kadındır. Ankete katılanların 193'ü doktor, 42 kişi ise hemşire ve ebe gibi diğer sağlık personelidir. Bu ankette 'Kürtçe biliyor musunuz? Kürtçe bilmek hastalarınız ile olan görüşmenizde ve tedavi planınızda olumlu bir etki oluşturur mu? Hasta ve yakınları ile Kürtçe konuşmak ister misiniz? Tabip odası tarafından düzenlenebilecek bir Kürtçe kursuna katılmak ister misiniz? Ve Tabip odası tarafından yürütülebilecek böyle bir kurs programı faydalı olur mu? Gibi sorular sonucunda Kürtçeyi hiç bilmeyenler 118 kişi, anlıyorum fakat konuşamıyorum diyenler 33 kişi, bilen ise 84 kişi olarak belirlenmiştir. Kürtçe bilmek hastalarınız ile olan görüşmenizde ve tedavi planınızda olumlu bir etki oluşturur mu sorusuna 171 kişi kesinlikle olumlu etkisi olur, 51 kişi kısmi bir etki yapabilir, 13 kişi etkisi olmaz diye cevap vermiştir. Hasta ve yakınları ile Kürtçe konuşmak ister misiniz sorusuna evet diyenler 126 kişi, olabilir diyen 79 kişi, hayır diyen 30 kişidir. Tabip odası tarafından düzenlenebilecek bir Kürtçe kurs programına katılmak ister misiniz sorusuna evet diyen 80 kişi, olabilir diyen 85 kişi, hayır diyenler 70 kişi olmuştur. Tabip odası tarafından yürütülecek böyle bir kurs programı faydalı olur mu sorusuna ise evet diyen 180 kişi, hayır diyen 23 kişi, kararsızlar 32 kişidir."

Van-Hakkari Tabip Odası olarak yaptıkları bu anket neticesinde hekimler ve sağlık çalışanlar ile Türkçeyi konuşamayan hastalar arasında yüzde 64,2'e varan oranlarda değişik düzeylerde sıkıntıların yaşanabildiği görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Özkan Ünal, "Ankete katılanlardan yüzde 94,5'i Kürtçe bilmenin hastayla olan iletişimde ve tedavi planlamasında faydalı olabileceğini düşünmektedirler. Bu yönde yapılacak olan eğitim faaliyetlerinin faydalı olabileceğini düşünenlerin oranı yüzde 76,6 gibi oldukça yüksek düzeydedir. Hekimler ve diğer sağlık çalışanlarına yönelik Kürtçe eğitimin, diğer yandan özellikle kırsal alanlarda iletişim sorunu yaşayan vatandaşlarımıza sağlık sorunlarını anlatmalarına yardımcı olabilecek Türkçe eğitimin verilmesi sağlık alanında kalitenin artırılmasında faydalı olacaktır." diye konuştu.