Özel Sıddık Tekin Lisesi öğrencileri GDO'lu bitkilerin etkilerini araştırıyor

Özel Sıddık Tekin Lisesi öğrencilerinden Buse Özalp ve Ervinnur Demir, Müdür Yardımcısı Cem Bektaş koordinatörlüğünde hazırladıkları proje ile ilgili

Özel Sıddık Tekin Lisesi öğrencilerinden Buse Özalp ve Ervinnur Demir, Müdür Yardımcısı Cem Bektaş koordinatörlüğünde hazırladıkları proje ile ilgili olarak Batman Tarım il müdürü Abdullah Akın' ı makamında ziyaret edip özellikle GDO' lu bitki tohumları ile ilgili bilgi aldı.

Genetiği değiştirilmiş bitki tohumlarının Batman'daki tarım faaliyetlerine ve insan sağlığına etkilerinin araştırıldığı projede öğrenciler arazi sahipleri, çiftçiler, ziraat mühendisleri gibi konu ile yakından ilgili onlarca kişiyi ziyaret ettikten sonra edindikleri bilgileri Batman Tarım İl Müdürü Abdullah Akın ile paylaştı. Ziyaretten oldukça memnun kalan Akın, öğrencilerin çiftçilerle yaptığı anketin sonuçlarını büyük bir ilgiyle dinledi. GDO' lu tohumların Türkiye' de çok fazla gündeme getirildiğini belirten Akın, bu tohumların artan nüfus doğrultusunda en az tarım alanından en fazla verim alabilme adına yapılan çalışmaların bir sonucu olarak doğduğunu ve şu anda insan sağlığına kanıtlanmış herhangi bir zararlarının bulunmadığını belirtti.

Tohum kullanımı konusunda dışa bağımlılık üzerine sorulan bir soruya ise cevaben "Sebze tohumlarında böyle bir bağımlılıktan bahsedilse de özellikle hububat konusunda Şanlıurfa Ceylanpınar yöresinde bölgeye yetecek kadar buğday tohumu yetiştirilebildiğini belirtti. Görüşme sırasında öğrencilerin bölgede badem v.b. alternatif ürünlerin teşvik edilmesi önerisine sevindirici bir haber ile karşılık veren Abdullah Akın bölgeye 8 Bin'in üzerinde badem ağacı ekileceğini belirtti.

Yapılan görüşmenin ardından Batman Tarım İl Müdürü Akın'na teşekkür eden Cem Bektaş, "Hem GDO' lu tohumlarla ilgili projemize çok ciddi katkısı olacak bilgiler edindik hem de ilimizdeki tarım faaliyetleriyle ilgili önemli çalışmalardan haberdar olduk. Okulumuzun proje çalışmaları kapsamında problem yerine proje üreten öğrenciler yetiştirmeye çalışıyoruz ve bugün de öğrencilerimiz projeleriyle ilgili önemli bir gelişme kaydettiler" şeklinde konuştu.

Tarım İl Müdürü Abdullah Akın ise "Özel Sıddık Tekin Lisesi projeleriyle adını sıkça duyduğum başarılı bir okul. Bugün ziyaretime gelen öğrencilerin il ve bölgenin gelişimi için bu denli çaba göstermeleri ve projeler üretmeleri beni çok mutlu etti. Çalışmalarına katkıda bulunduğum için son derece memnun oldum" dedi.