Otomotiv Sektöründe 'Hurda Teşviki' Beklentisi

Mersin Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği (MODER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış, hurda araçların trafikten çıkarılması noktasında hayata geçirilecek 'hurda teşviki'nin aynı zamanda da otomotiv sektörünü canlandıracağını söyledi

Otomotiv Sektöründe 'Hurda Teşviki' Beklentisi
Mersin Otomobil Yetkili Satıcıları Derneği (MODER) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kış, hurda araçların trafikten çıkarılması noktasında hayata geçirilecek 'hurda teşviki'nin aynı zamanda da otomotiv sektörünü canlandıracağını söyledi.
Avrupa'nın aksine Türkiye'de yaşlı araçlara daha az vergi uygulandığını hatırlatan Kış, bir otomobilin ömrünü tamamlama süresi ve biçiminin mutlaka belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi. Avrupa'da çevreye duyarlı olan motorlara vergi indirimi sağlanırken, aynı durumun Türkiye'de geçerli olmadığını vurgulayan Kış, "Türkiye'de yaşlı araçlardan daha az vergi alınıyor. Bu vergi politikasına bağlı olarak araç parkının yüzde 35'lik bir bölümünü 16 yaş ve üzerindeki araçlar oluşturuyor. Bir anlamda çevreye
duyarlı, daha modern araç kullanan tüketiciler yüksek vergi ödeyerek çevreye daha fazla zarar veren araçların sürücülerini de finanse ediyor" dedi.
Türkiye'nin çevre konusundaki uluslararası taahhütlerini yerine getirebilmesi için araç parkını gençleştirmeye yönelik adımlar atması gerektiğini savunan Hüseyin Kış, bu konunun 'can güvenliği' açısından da ayrı bir gündem maddesi olduğunu kaydetti. Kış, yaşlı araçların trafikten çıkarılmasına yönelik olarak hükümetin 'hurda araç teşviki'ni devreye sokmasıyla birlikte otomotiv sektörünün canlılık kazanacağını savundu.
Hurda teşvikinin uygulandığı 2003-2004 yıllarında ayda ortalama 20 bin araç trafikten çıkarılırken, teşvikin kaldırılmasıyla birlikte söz konusu rakamın 2 bine kadar gerilediğini hatırlatan Kış, "Daha önce de sıklıkla dile getirdiğimiz gibi, bir otomobilin ömrünü tamamlama süresi ve bunun biçimi mutlaka ama mutlaka belirlenmeli. Bu konuda gerekli çalışmalar bir an önce başlatılmalıdır" diye konuştu.