Mersin'de 14 Katlı Binada Kurtarma Tatbikatı

Mersin'de İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 'Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE) ekipleri, 14 katlı bir inşaatta tatbikat yaptı.

Mersin'de 14 Katlı Binada Kurtarma Tatbikatı
Afet ve olağandışı durumlarda sağlık hizmeti sunulabilmesi amacıyla Mersin İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan 'UMKE' ekipleri, çalışmalarını sürdürüyor. 4 gün boyunca 9 kişiden oluşan gönüllü sağlık personeline, olay yerinde en kısa sürede ve en uygun yöntemlerle müdahale ederek, gecikmiş kurtarmaya bağlı ölümlerin yanı sıra kurtarmadan kaynaklanabilecek ölüm ve sakatlıkların en aza indirilebilmesi için eğitim verildi.
Aldıkları teorik eğitimi merkez ilçe Mezitli'ye bağlı Yeni Mahalle 33152 Sokak üzerinde yer alan 14 katlı bir inşaatta gerçekleştiren gönüllüler, eğitim tatbikatıyla pratikte de kendilerini sınama fırsatı buldu. Senaryo gereği özel kurulan sistemle birlikte sedyeyle binanın 7'nci katına yaralı taşıyan ekipler, yine aynı şekilde binadan aşağıya sedyeyle hasta indirdi. UMKE Mersin Sorumlusu Bayram Ali Güvelioğlu nezaretinde gerçekleştirilen tatbikatı, çevrede bulunan vatandaşlar meraklı bakışlarla takip
edip cep telefonlarıyla görüntüledi.
UMKE ile ilgili olarak gazetecilere açıklamalarda bulanan Güveloğlu, UMKE'nin Türkiye'de ve yurt dışında meydana gelebilecek afet ve olağandışı durumlarda sağlık hizmeti sunulabilmesi amacıyla Türkiye genelinde olduğu gibi Mersin'de de kurulduğunu anlattı. Güveloğlu, söz konusu ekiplerin sadece medikal hizmeti verdiğini, bugün Sağlık Bakanlığı bünyesinde ülke genelinde yaklaşık 2 bin 800 UMKE gönüllüsü olduğunu belirterek, Mersin'deki ekibin ise dağ kurtarma timi olarak 112 Acil Servis ekiplerinin
ulaşamadığı noktalarda devreye girip sağlık hizmeti vereceğini açıkladı.
Güveloğlu, görevlerinin kurtarılan kazazedelerin en kısa sürede ileri acil tedavi ünitelerine naklinin sağlanabilmesi amacıyla uygun nakil araçlarına ve görevlilerine teslim edilmesi olduğunu, kendilerinin arama ve kurtarma ekibi olmadıklarını dile getirdi.
Güveloğlu, 12 Ocak 2011 tarihinde Mersin'in Tarsus ilçesinde Mersin'in yanı sıra 20 ilden gelecek UMKE ekiplerinin katılımıyla ulusal düzeyde bir tatbikat yapılacağı bilgisini de verdi.